Recreatiewoning en hypotheek
Heb je een recreatiewoning of vakantiewoning op het oog? Bijvoorbeeld om als tweede woning aan te schaffen of misschien zelfs om permanent te gaan bewonen? Op deze pagina vertellen we je alles over de mogelijkheden om een recreatiewoning te financieren met een hypotheek.
Recreatiewoning als tweede huis
Koop je een recreatiewoning en ga je daar niet permanent wonen? Dan is de eventuele hypotheekrente op die vakantiewoning niet fiscaal aftrekbaar. Een lening voor een tweede woning wordt namelijk als consumptieve lening beschouwd. Dat zorgt ervoor dat de rente die je betaalt over die lening niet in aanmerking komt voor aftrek.
Eigen geld nodig voor recreatiewoning
Niet elke hypotheekaanbieder verstrekt een hypotheek voor een vakantiewoning. Dat hoeft niet erg te zijn, maar het maakt de keuze vaak wel wat beperkter. Daarnaast financieren zij nooit het gehele aankoopbedrag. Vaak geldt een maximum van 70% tot 80% van de marktwaarde van de woning. Dat betekent dat je dus eigen geld beschikbaar moet hebben om een recreatiewoning te kunnen kopen.
Voorwaarden bij de financiering van een tweede woning
Bij het aangaan van een hypotheek voor een recreatiewoning gelden vaak andere voorwaarden dan bij een hypotheek voor een regulier woonhuis. Behalve dat je dus eigen geld nodig zult hebben, moet je ook denken aan de volgende zaken:
- De vakantiewoning moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het van steen zijn, op een fundering staan, een dak met dakpannen hebben en het moet aangesloten zijn op water en elektriciteit.
- Je inkomen bepaalt of je de hypotheek kunt krijgen. Je moet dus al je inkomensgegevens aanleveren bij de hypotheekverstrekker.
- Er is een onderpand nodig voor de hypotheek. Dat kan de vakantiewoning zelf zijn maar bijvoorbeeld ook je huidige eigen woning. Een combinatie van beide is vaak ook mogelijk.
- Het kan zijn dat er een opslag van toepassing is op de hypotheekrente, waardoor het rentetarief dus hoger uitvalt.
- Hypotheekaanbieders kunnen ook bepaalde beperkingen opleggen rondom de vakantiewoning. Zoals dat je de woning niet aan anderen mag verhuren.
Vakantiewoning kopen met overwaarde eerste woning
Je kunt een vakantiewoning ook deels of volledig financieren met de overwaarde die je hebt op je eerste woning. Je verhoogt dan je huidige hypotheek met het bedrag van de overwaarde. Vervolgens gebruik je dit extra geld om de vakantiewoning mee aan te kopen. Je kunt natuurlijk niet zomaar met elk gewenst bedrag je hypotheek verhogen. De hypotheekverstrekker toetst vooraf of je de bijbehorende nieuwe maandlasten wel kunt dragen op basis van je inkomen.
Recreatiewoning permanent bewonen
Het is meestal zo dat recreatiewoningen niet permanent bewoond mogen worden. Toch zijn er uitzonderingsgevallen waar dat wel mag. Als je die recreatiewoning dan als eigen huis hebt, gelden gewoon de normale regels bij het afsluiten van de hypotheek. Je kunt dan (als je inkomen dat tenminste toelaat) meer hypotheek krijgen en de rente is ook gewoon fiscaal aftrekbaar.
Meer weten over de mogelijkheden van een hypotheek op je (toekomstige) vakantiewoning via hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.