Ga naar inhoud

Hypotheken voor dummies

Zodra het over hypotheken gaat, gaan mensen al snel op de details in. Maar jij wilt juist graag meer weten over de basis. We vertellen je er graag meer over.

Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is officieel een zekerheidsrecht. Jij leent een bedrag en je geeft je huis als zekerheid aan de bank. Zo’n geldlening waarbij je woning als onderpand wordt gebruikt heet officieel een hypothecaire geldlening, of voor het gemak: een hypotheek. Als je de hypotheek niet meer terug kunt betalen, mag de geldverstrekker je woning verkopen om (een deel van) zijn geld terug te krijgen.

Met het bedrag van de hypotheek koop je de woning. Daarna betaal je geen huur meer, zoals bij een huurwoning. In plaats daarvan betaal je de hypotheeklasten die je met de geldverstrekker hebt afgesproken. Die bestaan uit aflossing en hypotheekrente.

Wat is aflossing en wat is hypotheekrente?

Het terugbetalen van je hypotheek heet aflossen. Daarvoor betaal je elke maand een bedrag aan aflossing. Zo wordt het totaalbedrag van je hypotheek steeds kleiner.

Over het openstaande bedrag betaal je hypotheekrente. Dat is een vergoeding voor het feit dat je van de geldverstrekker het bedrag mag lenen om je woning te kopen. De hypotheekrente wordt berekend als percentage. De actuele hypotheekrente verandert regelmatig. Om die reden is de hypotheekofferte die je krijgt van de geldverstrekker maar beperkt geldig.

De hypotheekrente van jouw specifieke hypotheek staat voor een bepaalde periode vast. Of dat nu een jaar is of 20 jaar. Dit noemen we de rentevaste periode. Kies je voor een korte rentevaste periode (1 tot 5 jaar), dan betaal je een lagere rente dan wanneer je de periode lang vastzet. Maar het voordeel van lang vastzetten (10 of 20 jaar) is dat je voor een lange tijd precies weet wat je maandlasten zijn. Ook al wordt de actuele hypotheekrente een stuk hoger, daar heb jij geen last van.

Wat is de looptijd?

De looptijd van een hypotheek is het aantal jaren dat je afspreekt om het geleende bedrag in af te lossen. Meestal is dat 30 jaar, maar je kunt ook een andere looptijd kiezen. Wanneer je een relatief laag bedrag leent of juist hogere maandelijkse aflossingen doet, kan het bijvoorbeeld ook 20 of zelfs 10 jaar zijn.

Hoe werkt hypotheekrenteaftrek?

Bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting profiteer je van hypotheekrenteaftrek als je een hypotheek hebt voor je eigen woning. Als je hypotheek voldoet aan de wettelijke eisen, mag je de hypotheekrente die je betaalt aftrekken van het bedrag waarover je belasting betaalt. Uiteindelijk betaal je daardoor minder belasting.

De hypotheekrenteaftrek wordt langzaam afgebouwd. Als je inkomen hoger is dan € 75.518 dan betaal je 49,5% belasting maar krijg je nog maar 36,97% van de betaalde rente terug (cijfers 2024).

Horen verzekeringen ook bij de hypotheek?

Het kan verstandig zijn om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, samen met je hypotheek. Deze keert uit als je voor een bepaalde datum overlijdt. De uitkering stelt jouw partner of nabestaanden bijvoorbeeld in staat de hypotheek (deels) af te lossen en zo in de woning te kunnen blijven wonen. 

Hoe vraag ik een hypotheekofferte aan?

Stap eens een Univé-winkel binnen of maak online een afspraak met een onafhankelijk hypotheekadviseur. Na een kennismaking gaan jullie in gesprek over je wensen.

Heb je al een woning op het oog? Zo ja, wat is de vraagprijs? Of wil je eerst weten wat je maximaal kunt lenen voordat je op huizenjacht gaat? Dit zijn vragen die je hypotheekadviseur je sowieso gaat stellen. En nog veel meer, want het is belangrijk om precies te weten wat je wensen zijn.

Daarnaast brengt de adviseur jouw huidige en toekomstige financiële situatie in kaart, om zo de best passende hypotheek te kunnen adviseren. Denk aan je inkomsten, uitgaven en eventuele schulden. Onze gespecialiseerde adviseurs weten precies waar zij op moeten letten als het om jouw situatie gaat. Zoals het risico dat je in de toekomst zonder inkomen te zitten. Wat gebeurt er dan met je hypotheek? Daar denken we over mee.

Op basis van je antwoorden adviseert de hypotheekadviseur de best passende hypotheek en vraagt bij de geldverstrekker een hypotheekofferte voor je aan. Als je hiermee akkoord gaat, volgt het officiële gedeelte bij de notaris. Zo niet, dan overleggen we over andere mogelijkheden.

Meer weten over je hypotheek?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We vertellen je via hypotheekadvies snel wat de mogelijkheden zijn als het gaat om een hypotheek. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.