Eerst de prijs afstemmen, dan een hypotheekofferte
Wanneer je een woning wilt kopen, vraag je pas een offerte voor de hypotheek aan als de prijs akkoord is. Maar hoe werkt dat met een openingsbod en verder? Wij vertellen je er graag meer over.
Bekijk goed je financiële mogelijkheden voordat je een openingsbod doet
Wanneer je een woning op het oog hebt, raden wij je aan in gesprek te gaan met onze hypotheekadviseur. Samen bekijken we tot welk bedrag je kunt lenen. De adviseur kan je meerdere indicatieve berekeningen tonen zodat je weet met welke maandlasten en welk bedrag aan eigen middelen je ongeveer rekening dient te gaan houden bij de mogelijke aankoopsom.
Met deze informatie wordt het gemakkelijker om de afweging te gaan maken tot welk bedrag je maximaal wenst te gaan bieden. Aangezien de taxatiewaarde medebepalend is voor de acceptatie van de hypotheekaanvraag, zal de adviseur je alsnog aanraden de bieding onder voorbehoud van financiering te gaan doen.
Een openingsbod doen
Het is belangrijk dat je goed nadenkt over het openingsbod dat je doet. Niet omdat het meteen bindend is, want je kunt je bod altijd weer intrekken zonder consequenties. Maar je wilt wél zeker weten dat je de financiering van de woning rond kunt krijgen als je er met de verkoper uit komt over de prijs.
Weet je zeker dat het lukt met de hypotheek? Dan kun je een openingsbod doen. Niet te hoog en niet te laag. Dat is uiteraard al moeilijk genoeg. Zorg er overigens ook voor dat je ontbindende voorwaarden meegeeft met je bod. Daardoor is het eenvoudiger om aan te geven dat de koop niet doorgaat wanneer je de financiering niet rond kunt krijgen.
Je kunt ook het biedproces uitbesteden
Uiteraard kun je zelf het openingsbod doen en onderhandelen met de makelaar van de verkopende partij. Sommige mensen vinden dat zelfs het leuke onderdeel van het aankoopproces. Maar er zijn ook mensen die dit juist niet zelf willen doen. In dat laatste geval is het verstandig om een aankoopmakelaar in te schakelen om het biedproces voor je te begeleiden.
Het grote voordeel van een aankoopmakelaar is dat je profiteert van de marktkennis en onderhandelingsexpertise van deze professional. Doordat je eigen makelaar precies weet voor welke bedragen andere woningen in de buurt zijn verkocht, wordt het openingsbod niet te hoog en niet te laag. Dat vergroot je kansen op de definitieve aankoop van de woning.
Meer weten over je hypotheekofferte?
Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je door middel van hypotheekadvies snel vertellen wat de mogelijkheden zijn. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.