Ga naar inhoud

Hypotheek en pensioen

Als je met pensioen bent of binnen afzienbare tijd met pensioen gaat, dan gelden er vaak iets andere regels voor je als het aankomt op het afsluiten van een hypotheek. Lang verhaal kort: je kunt doorgaans een stuk minder lenen dan wanneer er nog geen pensioen in beeld is. Ben je benieuwd naar de uitgebreidere uitleg over dit onderwerp? Lees dan verder op deze pagina.

Ouder worden: pensioeninkomen vanaf 57 jaar

We willen allemaal natuurlijk zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Toch stuiten senioren steeds meer op problemen als zij op latere leeftijd een hypotheek willen aanvragen of een bestaande hypotheek willen verhogen voor bijvoorbeeld een verbouwing. 

Geldverstrekkers houden rekening met je toekomstige pensioeninkomen als zij jouw maximale hypotheekbedrag gaan berekenen. Dat doen ze al 10 jaar voor de pensioendatum zodat je hiermee te maken krijgt zodra je 57 jaar of ouder bent. Daarbij kijken geldverstrekkers standaard of de aanvrager een annuïteitenhypotheek 30 jaar kan betalen. Dit is natuurlijk in het nadeel van senioren waardoor zij minder kunnen lenen.

Maatwerk

Gelukkig bieden inmiddels veel aanbieders maatwerk met ruimere leenmogelijkheden aan. Is er sprake van gelijkblijvende of lagere woonlasten ná de verhuizing naar de nieuwe woning? Dan mag de geldverstrekker bij een hypotheek met NHG de werkelijke woonlasten als uitgangspunt nemen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Hierdoor kun je meer lenen dan bij een hypotheek die je volledig aflost. Om gebruik te maken van de werkelijke woonlastennorm moet de rente wel voor minstens 20 jaar vaststaan.

Regeling voor senioren zonder NHG

Ook zonder NHG kunnen geldverstrekkers gebruikmaken van de seniorenregeling. Hierbij wordt naar de werkelijke maandlasten van een lening gekeken. En rekent de bank dus niet standaard met een maandelijkse aflossing voor iemand die niet aflost. Die regeling zorgt ervoor dat senioren wél een aflossingsvrije hypotheek kunnen meenemen, oversluiten of verhogen.

Speciaal voor zestigplussers is er ook nog de opeethypotheek. Je hebt dan niet te maken met maandelijkse lasten, want de rente wordt opgeteld bij de schuld. Bij verkoop van de woning wordt de schuld afgelost, inclusief alle bijgeschreven rente.

Wil je meer weten over hoe het zit met het afsluiten van een hypotheek als senior? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.