Huis kopen met vrienden
Het is in deze tijden nu eenmaal lastig om een huis te kopen. En al helemaal als je alleenstaand bent. Daarom kiezen sommige mensen ervoor om een huis te kopen samen met vrienden. Op deze pagina vertellen wij je wat de mogelijkheden zijn en wat de voor- en nadelen zijn.
Met een vriend een huis kopen: wel of niet verstandig?
Het klinkt natuurlijk mooi om samen met een vriend een huis te kopen. Door het samenvoegen van de twee inkomens, wordt de maximale hypotheek die je samen kunt krijgen hoger dan wanneer je alleen een hypotheek zou afsluiten. Maar er zitten ook nog wel wat haken en ogen aan deze manier van een huis kopen. Laat je daarom vooraf goed adviseren en zorg dat je samen duidelijke afspraken maakt.
Twee opties bij samen een huis kopen
Als je samen met een vriend of vriendin een huis gaat kopen, zijn er twee opties. Of de een koopt het huis en de ander trekt bij hem of haar in en betaalt huur. Of je koopt samen het huis op basis van twee inkomens.
De eerste optie is waarschijnlijk niet handig, want de reden om samen een huis te kopen was juist om de inkomens te kunnen samenvoegen. Om nog maar niet te spreken over de bereidheid van de bank of geldverstrekker. Die moet namelijk toestemming geven om een deel van het huis te verhuren. En dat doen ze in de meeste gevallen niet.
Blijft over de optie om samen een hypotheek voor het huis af te sluiten. De bank kijkt dan naar allebei de inkomens en de woning komt ook op naam van jullie beiden te staan. Het inkomen van de persoon die het meest verdient, telt voor 100% mee bij de bepaling van de maximale hypotheek. Voor de minstverdienende bedroeg dat percentage 90% in 2022. Vanaf 2023 tellen beide inkomens voor 100% mee bij de bepaling van de maximale hypotheek.
Maak samen goede afspraken
Wat eigenlijk het allerbelangrijkste is als je samen met een vriend of vriendin een huis gaat kopen? Onderling goede afspraken maken. En dan moet je niet alleen aan de financiële zaken denken, zoals het betalen van de maandelijkse lasten. Maar bijvoorbeeld ook wat er gebeurt als één van de twee toch wil gaan verhuizen of een relatie krijgt. Of hoe het moet als er opeens een heftige ruzie ontstaat. En hoe zit het eigenlijk als één van beide plotseling komt te overlijden?
Aangezien jullie geen relatie hebben, is het niet mogelijk om een samenlevingscontract op te stellen. Daarom kan het slim zijn om een aantal zaken vooraf gezamenlijk in een document vast te leggen. Zodat daar achteraf geen discussie over kan ontstaan. Hierin kunnen ook hele basale zaken staan als wie krijgt de grootste slaapkamer en hoe gaan jullie de huishoudelijke lasten verdelen?
Voordelen samen een huis kopen
Er zijn uiteraard een aantal voordelen aan het samen kopen van een huis:
- Je hebt een hogere maximale hypotheek door het samenvoegen van twee inkomens.
- Je deelt samen de bijbehorende maandlasten.
- Sommige mensen vinden het leuker of gezelliger om met zijn tweeën in plaats van alleen in een huis te wonen.
Nadelen aan samen een huis kopen
Maar er zijn ook nadelen verbonden als je samen met een vriend of vriendin een huis gaat kopen of gekocht hebt:
- Je moet allerlei dingen delen en het huis is niet alleen van jezelf.
- Je bent allebei 100% aansprakelijk voor de betaling van de hypotheeklasten. Verzaakt je vriend of vriendin met betalen, dan worden niet 50% maar de volledige hypotheeklasten en de aflossing op jou alleen verhaald.
- Je wordt fiscale partners van elkaar wat van invloed kan zijn op eventuele toeslagen waar je als alleenstaande recht op had.
- Je moet afspraken maken over de indeling van de kamers, de kosten voor boodschappen, het ontvangen van bezoek.
Meer weten over de mogelijkheden van het kopen van een huis met een vriend of vriendin? Of wil je graag hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.