Fiscale partners
Als je met iemand fiscale partners bent, betekent dat dat je in de aangifte inkomstenbelasting samen aangifte kunt doen. En dat je bepaalde inkomsten en aftrekposten onderling naar eigen inzicht mag verdelen.
Wanneer ben je fiscale partners?
Je bent automatisch fiscale partners als je gehuwd of geregistreerde partners bent. Ben je alleen samenwonend? Dan gelden er andere regels met het oog op fiscaal partnerschap.
Als er iemand staat ingeschreven op je adres en je voldoet aan 1 van de volgende voorwaarden, ben je ook elkaars fiscale partner:
- Je bent allebei meerderjarig en je hebt gezamenlijk een notarieel samenlevingscontract afgesloten.
- Je was het voorgaande jaar al fiscale partners.
- Je bent samen eigenaar van een eigen woning waarin je allebei woont.
- Je hebt samen een kind.
- Een van jullie heeft een kind van de ander erkend.
- Je staat bij een pensioenfonds aangemeld als elkaars pensioenpartners.
- Je bent allebei meerderjarig en op je adres staat ook een minderjarig kind van 1 van jullie beiden ingeschreven.
- Je bent meerderjarig. Ook woon je met een minderjarig kind in een opvangwoning of een huis voor beschermd wonen. Je kreeg deze door de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015. Je bewoont die woning samen met een meerderjarige die volgens de gemeente ook op dat adres staat ingeschreven.
- Je woont samen met je kind of met je vader of moeder. Je voldoet ook aan 1 van de bovenstaande voorwaarden. Én je bent allebei 27 jaar of ouder.
- Je hebt een stiefkind en voldoet aan 1 van de voorwaarden voor fiscaal partnerschap met je stiefkind. Je bent dan fiscale partners vanaf het moment dat je stiefkind 18 jaar is.
Voordelen van fiscale partners zijn
Er zijn verschillende voordelen te benoemen aan elkaars fiscale partner zijn.
- Door aftrekposten bij de ander onder te brengen, is fiscaal voordeel te behalen.
- Soms betekent samen aangifte doen dat je ook meer of hogere heffingskortingen krijgt.
- Over je totale vermogen betaal je minder belasting.
- Een partner kan veel vaker profiteren van de aanslaggrens (ofwel het bedrag tot waaraan er geen aanslag wordt opgelegd).
Nadelen fiscaal partnerschap
Maar er zijn natuurlijk ook nadelen te onderscheiden bij fiscaal partnerschap.
- Met een partner zijn sommige aftrekposten plotseling lager of je komt er zelfs helemaal niet voor in aanmerking.
- Ook kunnen door fiscaal partnerschap eventuele toeslagen (zoals huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget) minder worden of helemaal verdwijnen.
Meer weten over fiscaal partnerschap en wat dat kan betekenen in jouw situatie? Of ben je op zoek naar hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.