Ga naar inhoud

Opgelicht via een Marktplaats betaalverzoek

Je hoort wel eens verhalen van bankrekeningen die geplunderd worden nadat iemand op een verkeerde link heeft geklikt en opgelicht is via Marktplaats. Dat zou jou nooit overkomen, toch? In de praktijk valt het niet altijd mee om alleen in huis te halen wat goed voelt. Daarom geven we je graag informatie over hoe dergelijke oplichting werkt. Ook geven we je tips om te voorkomen dat dit jou overkomt.

Voorbeeld van oplichting via Marktplaats

Roely Berends werd slachtoffer van Marktplaats-fraude. Zij vertelt hoe ze via een betaalverzoek op Marktplaats werd opgelicht en hoe zij de nasleep ervan ervaren heeft. 

Totaal niet achterdochtig 

Roely wilde een handtas verkopen via Marktplaats. De tas viel in de smaak en al snel waren er meerdere reacties: “Ik kreeg contact met een zekere Monique. We waren gewoon lekker aan het chatten over de tas, dat was een heel leuk contact. Het was een heel normaal Marktplaats-gesprek. Toen ze vertelde dat ze slechte ervaringen had met Marktplaats-aankopen en mij vroeg of ik een cent wilde overmaken ter verificatie, was ik dan ook totaal niet achterdochtig. Dus dat heb ik gedaan. Later hoorde ik dat zij tijdens die betaling via een foute link mijn telefoon als het ware heeft overgenomen en zo toegang kreeg tot mijn ING-account en -app.” 

Het bijzondere is dat ‘Monique’ aangeeft dat ze een keer opgelicht is via Marktplaats en het daardoor niet helemaal vertrouwt. Terwijl dit juist de truc is waar de oplichters in dit geval gebruik van maken om Roely op te lichten. 

De daglimiet omzeild 

Het duurde niet lang voordat Roely doorhad dat er iets aan de hand was, vertelt ze: “Ik werd ’s nachts wakker, want het voelde niet goed. Ik heb toen mijn ING-app geopend en zag dat alle rekeningen leeg waren. Inclusief de potjes voor vakantie en zorgkosten. Die hadden ze eerst overgeboekt naar de lopende rekening en toen weggesluisd. Alles stond op nul. Ik was totaal in paniek, het was alsof de grond onder mijn voeten wegzakte.” 

Toen Roely de bank belde, bleek dat zij de rekeningen al geblokkeerd hadden vanwege vreemde transacties: “De oplichters hebben ook slim om de daglimiet heen gewerkt. Ze hebben eerst voor middernacht het maximale bedrag opgenomen en zijn daarna doorgegaan, want dat telt als een nieuwe dag. De mensen van de bank waren heel aardig en probeerden me te kalmeren. Maar ze waren wel eerlijk en zeiden dat ik waarschijnlijk wel alles kwijt was. Uiteindelijk hebben ze de geldstroom kunnen onderscheppen en kreeg ik mijn geld terug. Daar heb ik echt veel geluk mee gehad.” 

De ervaring hakte er flink in bij Roely: “Het heeft echt meer dan een jaar geduurd voordat ik weer iets via Marktplaats heb verkocht en sinds die tijd ben ik zo alert op allerlei linkjes. Gelukkig heb ik geen nare ervaringen meer gehad. Het merendeel van de mensen is natuurlijk wel te goeder trouw.” 

Hoe gaan Marktplaats-oplichters te werk?

Er zijn verschillende manieren waarop je opgelicht kunt worden via Marktplaats:

  • Phishing: de oplichter stuurt je een foute link, waarmee deze jouw inloggegevens buitmaakt of je internetbankieren kan overnemen. Dit gebeurt vaak in de vorm van ‘1-cent-fraude’, waarbij de oplichter je vraagt om even 1 cent over te maken op zijn bankrekening, om te verifiëren dat je echt bent wie je zegt dat je bent. Het kan ook zijn dat je wordt gevraagd om een verzendlabel te kopen bij PostNL, maar in plaats daarvan word je naar een nepsite gestuurd die jouw gegevens ontfutselt.
  • Identiteitsfraude: met de persoonlijke gegevens die jij hebt doorgestuurd koopt de oplichter spullen op jouw naam of vraagt een creditcard/lening aan.
  • Verzendfraude: na betaling door jou verzendt de oplichter geen product. Of omgekeerd: je probeert iets te verkopen, de fraudeur zegt dat ze het geld overgemaakt hebben, je ontvangt een sms (spoof) van ‘Marktplaats’ die deze informatie bevestigt, maar eigenlijk van de fraudeurs afkomt. Je maakt het verzendlabel aan, de fraudeur vraagt om het af te leveren op een afhaalpunt in plaats van een huis. Je stuurt het product, het wordt afgehaald, maar de betaling heeft nooit plaatsgevonden.

Is een Marktplaats Betaalverzoek veilig?

Ja, een Marktplaats Betaalverzoek is veilig. Marktplaats controleert dan namelijk het bankrekeningnummer vooraf. Als verkoper ontvang je altijd je geld als het product in goede orde overgekomen is (Kopersbescherming).

Kiezen voor gelijk oversteken als je iets koopt of verkoopt, dat heet nu Kopersbescherming. De kans dat je na het kiezen voor de voormalige dienst ‘Marktplaats gelijk oversteken’ opgelicht wordt is heel klein. Hierbij wordt het geld immers pas vrijgegeven aan de verkoper wanneer jij als koper hebt aangegeven dat je het juiste product in goede orde hebt ontvangen. Een oplichter zal dan ook niet snel akkoord gaan wanneer je gelijk oversteken voorstelt.

Hoe voorkom je dat je opgelicht wordt?

  • Klik niet op links die mensen je sturen via de privéberichten van Marktplaats.
  • Laat anderen niet het gesprek verplaatsen naar een ander platform dan Marktplaats. Dit is altijd verdacht.
  • Gebruik altijd de betaaloptie die het platform je aanbiedt.
  • Kies voor Kopersbescherming als je de kopende partij bent.
  • Vertrouw niet op screenshots van betalingen die kopers je sturen, maar controleer alles zelf in je online bankieromgeving.
  • Deel nooit je identiteitskaart of paspoort met iemand anders

Wil je geen cyberzorgen meer? Word CyberGerust!

Als lid van Univé heb je 24/7 gratis toegang tot onze cyberhelpdesk. We staan voor je klaar met tips, beantwoorden je vragen als je twijfels hebt over iets en helpen je verder wanneer je gedupeerd bent door een cybercrimineel. Word ook CyberGerust!