Ga naar inhoud

Is mijn mail gehackt? Zo ja: wat te doen?

Je e-mail-inbox is je digitale postvak. Daar staan belangrijke zaken in, zowel zakelijk als privé. Je wilt niet dat iemand anders hierbij kan. Daarom is een mailadres dat gehackt is voor veel mensen een nachtmerrie. Dat begrijpen wij helemaal. Wij vertellen je graag hoe je erachter komt of je e-mail gehackt of gelekt is en wat je daaraan kunt doen. Zo bescherm je ook online alles wat je lief is.

Hierom is veiligheid belangrijk

Wanneer een hacker toegang krijgt tot je elektronische post, zijn je persoonlijke gegevens niet meer veilig. Allerlei informatie over je accounts van verschillende websites en webshops, maar ook betaalgegevens zijn dan niet meer privé.

Een hacker kan ook bedrijfsgeheimen inzien of frauduleuze aankopen doen op jouw accounts. Identiteitsdiefstal (iemand die zich voordoet als jou) en jouw adres als afzender gebruiken voor een cyberaanval of phishing, het kan allemaal. Kortom: redenen genoeg om er alles aan te doen om een hack te voorkomen.

Hoe wordt je e-mail gehackt?

Vaak worden e-mailadressen en de bijbehorende wachtwoorden buitgemaakt na een grootschalige aanval op een server van een grote website of webshop. Meestal gebeurt dit via phishing. Er kunnen dan wel miljoenen logingegevens worden gestolen.

Omdat er mensen zijn die één wachtwoord op meerdere plaatsen gebruiken, kunnen cybercriminelen met deze gelekte gegevens soms ook je mailadres hacken. En dan zijn ze binnen, misschien zonder dat je er zelf iets van merkt. Ze gebruiken immers hetzelfde wachtwoord als jij zelf gebruikt…

Ook door malware te installeren op jouw computer kunnen criminelen achter je wachtwoord komen. Zorg dus dat je voorzichtig bent met het downloaden van gratis software of bijlagen in je e-mail. Gebruik antivirussoftware die up-to-date is en update ook je besturingssysteem wanneer dat kan.

Hoe weet ik of mijn mail gehackt is?

Op https://haveibeenpwned.com/ kun je niet rechtstreeks checken of je gehackt bent, maar wel zien of je data gelekt is. Voer je adres in en je ziet snel of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek.

Als je berichtjes per e-mail/sms binnenkrijgt dat iemand probeert in te loggen op je account, of andere activiteiten probeert uit te voeren, dan kan dit een teken zijn dat iemand probeert je account te hacken of al gehackt heeft.

Je kunt er ook op andere manieren achter komen dat je mail gehackt is. Bijvoorbeeld omdat je contacten vreemde mails van je ontvangen (pogingen tot phishing). Maar het kan ook zijn dat vanuit jouw account duizenden phishingmails worden verstuurd naar andere accounts. Je krijgt dan vaak mails retour omdat deze adressen niet meer bestaan of omdat de phishingmails tegengehouden worden. Zo kun je ook merken dat je mail gehackt is.

Mail gehackt: wat te doen?

  • Scan je hele computer op malware met een online virusscanner of een rescue disk. Dit is de eerste stap, want je wilt er eerst zeker van zijn dat je werkt op een veilig system. Want stel dat er een keylogger op je systeem staat, dan ‘leest’ die ook de tekens van je nieuwe wachtwoord en begint de ellende weer opnieuw.
  • Kun je nog gewoon inloggen bij je e-mailprovider met je bestaande wachtwoord? Wijzig dan zo snel mogelijk je wachtwoord en stel het nieuwe wachtwoord in op alle apparaten waarmee je mailt.
  • Heeft een hacker al wel je wachtwoord veranderd? Dan kan het zijn dat je alsnog toegang kunt krijgen door op ‘wachtwoord vergeten’ te klikken. Je kunt nu beveiligingsvragen beantwoorden of je krijgt bericht op je alternatieve e-mailadres, als je dit ingevoerd hebt. Zo kun je alsnog je wachtwoord wijzigen.
  • Ook raden we je aan om de twee-staps-verificatie aan te zetten waar mogelijk. Sommige e-mailaccounts bieden aan om te zien welke apparaten op welke locaties ingelogd zijn, die kun je dan op afstand uitloggen bij verdachte activiteit.
  • Een andere stap die wij aanraden is: bekijk of er regels ingesteld zijn in de e-mailbox. Soms stellen de hackers een regel in, waarbij binnenkomende e-mail automatisch doorgestuurd wordt naar een e-mailadres van de hackers. Dit kan het herstellen van de fraude bemoeilijken, aangezien de ‘wachtwoord vergeten’-e-mails dan ook naar de hackers doorverzonden worden, zij op de link kunnen klikken en een nieuw wachtwoord voor het account kunnen kiezen. Verwijder regels die je niet zelf ingesteld hebt.

Voorkomen doe je zo

Een sterk wachtwoord, uniek voor jouw e-mailaccount, met tweetrapsverificatie is dé manier om je e-mail niet zomaar in handen van een hacker te laten vallen. Naast het invoeren van je wachtwoord, krijg je dan een unieke code op je telefoon die je ook moet invoeren. Zo creëer je een extra beveiligingslaag. Pas regelmatig je wachtwoord aan, voor het geval hij toch op een of andere manier buitgemaakt wordt.

Kies een sterk wachtwoord, minimaal 12 tekens, inclusief cijfers en vreemde tekens, bijvoorbeeld in een korte zin verwerkt. Schrijf wachtwoorden niet op, gebruik hiervoor een passwordmanager.

Wil je geen cyberzorgen meer? Word CyberGerust!

Als lid van Univé heb je 24/7 gratis toegang tot onze cyberhelpdesk. We staan voor je klaar met tips, beantwoorden je vragen als je twijfels hebt over iets en helpen je verder wanneer je gedupeerd bent door een cybercrimineel. Word ook CyberGerust!