Vergoeding stoppen met roken
Onder de stoppen met roken vergoeding vallen stoppen-met-rokenprogramma’s en korte stopadviezen. Deze vallen niet onder het eigen risico, behalve als je een stopadvies krijgt van een medisch specialist. Ook kun je maximaal één keer per jaar een stoppen-met-rokenprogramma volgen.
Stoppen met roken vergoeding basisverzekering
Vanuit de stoppen met roken vergoeding kun je de behandeling, nicotine-vervangende middelen en andere medicijnen vergoed krijgen. Ondanks dat deze zorg uit de basisverzekering vergoed wordt, betaal je geen eigen risico. Tenzij je stopadvies van een medisch specialist krijgt.
Je kunt een stopadvies krijgen bij de huisarts, praktijkondersteuner, verloskundige of medisch specialist. Dit advies bestaat uit een aantal gesprekken op basis van bewezen stopmethodes. Nicotine-vervangende middelen en andere medicijnen die onderdeel zijn van je stopadvies krijg je ook volledig vergoed.
Een intensieve behandeling uit de stoppen met roken vergoeding is een stoppen-met-rokenprogramma. Dit kun je individueel volgen of in groepsverband. Voor dit programma krijg je één keer per jaar een vergoeding. Je kunt terecht bij de huisarts, verloskundige of andere medisch specialist. Er zijn ook trainers die werken volgens de Zorgmodule Stoppen met Roken.
Als je voor een stopadvies of stoppen-met-rokenprogramma nicotine-vervangende middelen en/of medicijnen nodig hebt, krijg je die volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Deze kun je op doktersrecept verkrijgen bij de apotheek.
Let op: zorgverzekeraars hebben niet altijd met alle apotheken een contract afgesloten. Bij een niet-gecontracteerde apotheek krijg je medicijnen misschien niet volledig vergoed.
Vanuit de basisverzekering krijg je bij bepaalde chronische ziektes een gecontracteerd zorgprogramma vergoed. In deze programma’s wordt vaak ook aandacht besteed aan stoppen met roken. Chronische aandoeningen waarvoor zo’n zorgprogramma bestaat zijn:
- Diabetes mellitus, type 2
- COPD
- Hart- en vaatziekten
- Astma (16 jaar en ouder)
Je betaalt alleen eigen risico voor een stopadvies door een medisch specialist. Die valt namelijk onder ziekenhuiszorg. Het verplichte eigen risico is € 385 per jaar, maar kan met een vrijwillig eigen risico oplopen tot € 885. Hoeveel je moet betalen hangt ook af van hoeveel eigen risico je al verbruikt hebt.
Voor een volledige stoppen met roken vergoeding is het belangrijk om naar een gecontracteerde zorgverlener te gaan. Tenzij je naar de huisarts gaat, die wordt altijd volledig vergoed. Voor de volledige vergoeding van medicijnen die horen bij een stoppen met roken behandeling, is het vaak ook van belang om naar een gecontracteerde apotheek te gaan.
Stoppen met roken aanvullende verzekering
Je kunt één stoppen-met-rokenprogramma per jaar vergoed krijgen uit de basisverzekering. Sommige zorgverzekeraars bieden daarnaast extra mogelijkheden aan via hun aanvullende verzekering.