Vergoeding staaroperatie
Je krijgt een staaroperatie vergoeding uit de basisverzekering als de operatie medisch noodzakelijk is. In dat geval heb je een lensimplantaat nodig om weer goed te kunnen zien. Vanuit de aanvullende verzekering kun je soms ook een deel van de staaroperatie vergoed krijgen.
Staaroperatie vergoeding vanuit de basisverzekering
Als je staar hebt, is je ooglens niet meer helder maar troebel. Daardoor ga je steeds minder scherp zien en vervagen kleuren. Zodra je daar teveel last van krijgt, kun je een medische indicatie krijgen voor een staaroperatie. Je ooglens wordt dan vervangen door een kunstlens. De staaroperatie vergoeding met lensimplantatie krijg je volledig vergoed vanuit de basisverzekering.
Voor de staaroperatie vergoeding uit de basisverzekering betaal je eigen risico. Hoeveel je moet betalen hangt af van hoeveel eigen je risico je dat jaar al verbruikt hebt.
De hoogte is ook afhankelijk van of je een vrijwillig eigen risico af hebt gesloten. Je verplichte eigen risico is € 385 maar kan oplopen tot € 885 met vrijwillig eigen risico.
Je kunt er bij een staaroperatie vaak ook voor kiezen om een andere lens dan de standaardlens (monofocale impactlens) te laten implanteren. Bijvoorbeeld een multifocale lens om zowel dichtbij als veraf scherp te zien. Als je daar geen medische indicatie voor krijgt, betaal je de meerkosten voor de speciale lens zelf.
Een staaroperatie wordt uitgevoerd door een oogarts en valt onder medisch specialistische zorg. Om bij een medische indicatie de volledige staaroperatie vergoeding uit de basisverzekering te krijgen, is het belangrijk om naar een gecontracteerd ziekenhuis te gaan. Welke dat zijn kun je zien in de zorgzoeker van je zorgverzekeraar.
Voor een staaroperatie vergoeding vanuit de basisverzekering heb je een medische indicatie nodig. Eerst verwijst je huisarts je door naar de oogarts en die vraagt toestemming aan bij je zorgverzekeraar om de staaroperatie vergoed te krijgen vanuit de basisverzekering.
Soms heb je na een staaroperatie nog steeds een bril nodig. Met een standaard kunstlens kun je bijvoorbeeld maar op één afstand scherp zien. Ook met een torische lens zie je alleen op afstand scherp en heb je voor dichtbij nog een bril nodig.
Alleen met een multifocale kunstlens heb je misschien geen bril meer nodig. Er is geen speciale vergoeding voor een bril na een staaroperatie. Hiervoor geldt de reguliere brilvergoeding uit je aanvullende zorgverzekering.
Aanvullende verzekering met staaroperatie vergoeding
Krijg je geen medische indicatie voor een staaroperatie? Dan kun je die soms (deels) vergoed krijgen vanuit je aanvullende verzekering. Ook als je geen medische indicatie krijgt voor speciale lenzen, is er voor de meerkosten soms een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering. Vaak is dit een budget dat je kunt besteden aan multifocale of torische (met cilindrische correctie) lenzen. Dit budget uit de aanvullende verzekering kan je vaak ook gebruiken voor een lensimplantie of ooglaseren.
Veelgestelde vragen staaroperatie
Bij milde staar kan een bril met de juiste sterkte nog voldoende helpen om goed genoeg te zien. Maar staar kan alleen worden verholpen met een staaroperatie. Ooglaseren of medicijnen helpen niet. Bij een staaroperatie wordt je ooglens vervangen door een kunstlens, wat ook wel een lensimplantatie wordt genoemd. Dat kan een standaard monfocale impactlens zijn, maar ook een multifocale- of torische lens.
Je oogarts kan je een medische indicatie geven voor een staaroperatie en toestemming aanvragen voor een staaroperatie vergoeding bij je zorgverzekeraar. In de praktijk gebeurt dit meestal als je gezichtsvermogen tussen de 15 en 50 procent is. Op dat moment zijn dagelijkse activiteiten zoals rijden en lezen bijna niet meer mogelijk.
Vanuit je basisverzekering kun je behalve monofocale impactlenzen ook speciale lenzen vergoed krijgen bij een lensimplantatie. Daar heb je een medische indicatie van je oogarts voor nodig. Krijg je die niet? Dan kun je de meerkosten van speciale lenzen misschien nog vergoed krijgen vanuit je aanvullende verzekering.