Ga naar inhoud

Vergoeding diëtist

Je kunt een diëtist vergoeding krijgen vanuit je basisverzekering. Hier heb je geen verwijzing voor nodig. Voorlichting over voeding en eetgewoonten met een medisch doel is daardoor voor iedereen beschikbaar.

Diëtist vergoeding vanuit de basisverzekering

Een diëtist geeft gericht advies op basis van eet- en beweeggewoonten en begeleidt mensen bij een gezond voedingspatroon. Voor de diëtist vergoeding vanuit de basisverzekering zijn er twee opties: losstaand dieetadvies of als onderdeel van een zorgprogramma voor chronisch zieken.

Een diëtist vergoeding kan om verschillende redenen nodig zijn. Bijvoorbeeld bij overgewicht, eetstoornissen, allergieën, maag- en darmklachten, ziekte of zwangerschap. In dat soort situaties krijg je vanuit het basispakket jaarlijks een maximaal aantal uren vergoed.

Is dieetadvies onderdeel van een zorgprogramma voor diabetes type 2, COPD, astma of hart- en vaatziekten? Dan krijg je misschien meer vergoed dan het maximaal aantal uren per jaar vanuit de basisverzekering. Je huisarts kan je daar meer over vertellen.

Voor losstaand dieetadvies betaal je eigen risico. De hoogte van dit bedrag hangt af van hoeveel eigen risico je al verbruikt hebt en of je een vrijwillig eigen risico af hebt gesloten. Voor de diëtist vergoeding vanuit een zorgprogramma betaal je geen eigen risico.

Om voor de volledige diëtist vergoeding in aanmerking te komen is het belangrijk dat je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Die vind je in de zorgzoeker van je zorgverzekeraar. Tenzij je een restitutie- of combinatiepolis hebt, krijg je dieetadvies uit de basisverzekering bij een niet-gecontracteerde diëtist slechts deels vergoed.

Aanvullende verzekering met diëtist vergoeding

Soms is er ook een diëtist vergoeding mogelijk vanuit de aanvullende verzekering. Dat zijn vaak extra behandeluren als de uren uit de basisverzekering niet voldoende zijn.

Als je gewichtsproblemen hebt maar verder gezond bent, kun je vanuit de aanvullende verzekering soms ook een vergoeding krijgen voor de gewichtsconsulent. Die geeft je ook voedingsadvies en bewegingsvoorlichting. Vaak is het wel belangrijk dat de gewichtsconsulent aangesloten is bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN).

Wil je weten hoe gezond je leefstijl is en wat je daar eventueel aan kunt veranderen? Dan kun je vanuit de aanvullende verzekering misschien een leefstijlcheck met leefstijlcoach vergoed krijgen. Hierbij beantwoord je vragen over je gezondheid, die je bespreekt met je (online) coach. 

Veelgestelde vragen over diëtist vergoeding

Dieetpreparaten zijn bedoeld voor mensen met een bepaalde aandoening of voor wie het opnemen van normale voeding niet mogelijk is. Als je diëtist of een andere zorgverlener een dieetpreparaat voorschrijft kun je die vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Daarvoor is een ingevulde Verklaring dieetpreparaten of dieetpreparaat op recept nodig.

Als je een bepaalde (chronische) aandoening hebt, kun je gebruik maken van een volledig zorgprogramma. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van ketenzorg. Daarbij werken meerdere zorgverleners integraal met elkaar samen om jou zo goed mogelijk te behandelen.

Als je twijfelt aan hoe gezond je eetpatroon is, kun je altijd zelf een afspraak maken bij de diëtist. Hiervoor heb je geen verwijzing nodig, maar je betaalt wel eigen risico. Na een screening bepaalt de diëtist of die je kan behandelen en begeleiden.