Borstverkleining vergoeding
De vergoeding borstverkleining zit in de basisverzekering. Daarvoor kom je in aanmerking vanaf een bepaalde behamaat, in combinatie met klachten aan je rug, nek of schouders. Borstverkleining is een vorm van plastische chirurgie.
Vergoeding borstverkleining basisverzekering
Welke behamaat je moet hebben voor de vergoeding borstverkleining hangt af van je lengte. Als je langer bent dan 1.60 meter is de minimale behamaat E. Ben je kleiner? Dan kun je met cup D ook in aanmerking komen voor de vergoeding borstverkleining uit de basisverzekering.
Naast de behamaat moet er sprake zijn van lichamelijke klachten door de zwaarte van je borsten. In de vorm van klachten aan je rug, nek of schouders. En er moet eerst geprobeerd zijn die klachten op een andere manier te verhelpen. Bijvoorbeeld met een goed ondersteunende BH of fysiotherapie.
Er is geen vergoeding voor de correctie van ingetrokken tepels of het liften van hangende borsten.
Als je borsten meer dan twee behamaten van elkaar verschillen, kun je een borstcorrectie vergoed krijgen. Dat betekent dat één van je borsten wordt verkleind. Zijn je borsten ongelijk als gevolg van een (gedeeltelijke) borstamputatie? Dan kun je ook een borstprothese vergoed krijgen.
In sommige gevallen kunnen ook mannen een vergoeding borstverkleining krijgen. Je moet dan minimaal een jaar lang te maken hebben met de ontwikkeling van klierweefsel. Met ernstige pijnklachten of een vrouwelijke borstvorm tot gevolg.
Voor de vergoeding borstverkleining heb je allereerst een verwijzing nodig. Die kan je huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist geven. Daarna vraagt je zorgverlener toestemming (machtiging) voor de borstverkleining aan bij je zorgverzekeraar.
Om toestemming te krijgen is het belangrijk dat je Body Mass Index (BMI) minimaal 12 maanden lager is dan 30. Dan is de kans op problemen tijdens een operatie het kleinst. Zodra je toestemming hebt gekregen weet je zeker dat je de ingreep vergoed krijgt vanuit de basisverzekering.
Omdat de borstverkleining vergoed wordt vanuit de basisverzekering, betaal je eigen risico. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van of je dat jaar al eigen risico hebt verbruikt. Het verplichte eigen risico is € 385 per jaar, maar kan met een vrijwillig eigen risico oplopen tot € 885.
Om de borstverkleining volledig vergoed te krijgen, moet je meestal naar een plastisch chirurg waarmee je zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt. Anders moet je misschien een deel van de ingreep zelf betalen. Je vindt gecontracteerde ziekenhuizen in de Zorgzoeker van je zorgverzekeraar.
Veelgestelde vragen vergoeding borstverkleining
Onder de geslachtsverandering van vrouw naar man, valt het volledig verwijderen van de borsten (mastectomie). Dit kun je vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Een borstverkleining valt niet onder een geslachtsveranderende operatie.
Een borstvergroting krijg je nooit vergoed vanuit je zorgverzekering. Ook niet als je ene borst minimaal twee behamaten verschilt van je andere borst. Een borstcorrectie houdt dus altijd in dat de grootste borst verkleind wordt.