Alles over indeplaatsstelling
Wil je je bedrijf verkopen en de gehuurde bedrijfsruimte ook overdragen aan de koper? Of wil je als koper een onderneming met de openbare bedrijfslocatie overnemen? Dan is het goed om te onderzoeken of je recht hebt op indeplaatsstelling.
Op deze pagina lees je over:
Wat is indeplaatsstelling?
Indeplaatsstelling houdt in dat de koper van het bedrijf het bestaande huurcontract van de bedrijfsruimte mag overnemen. Dit kan bijvoorbeeld een winkelpand, restaurant of schoonheidssalon zijn.
Indeplaatsstelling en huurovereenkomst
De naam zegt het al: bij een indeplaatsstelling neemt de nieuwe eigenaar de plaats in van de oude eigenaar in het huurcontract. De nieuwe eigenaar wordt daarmee de nieuwe huurder van de bedrijfsruimte. De voorwaarden van de huurovereenkomst blijven hetzelfde, waaronder de afspraken over de huurtermijn, borg en aansprakelijkheid.
Indeplaatsstelling en huur
Ook de afspraken over de huurprijs blijven hetzelfde. De verhuurder mag dus niet opeens een hogere huurprijs vragen.
Voordelen van indeplaatsstelling
Indeplaatsstelling brengt verschillende voordelen met zich mee, zowel voor de koper als de verkoper van het bedrijf.
Je koopt het bedrijf
Door indeplaatsstelling kunnen de producten of diensten van de onderneming op dezelfde plek verkocht blijven worden. Daardoor blijft het bedrijf, ook na de overname, goed vindbaar voor bestaande klanten en kun je profiteren van de opgebouwde naamsbekendheid.
Je verkoopt het bedrijf
De verkoop van je onderneming levert mogelijk meer op als de nieuwe eigenaar de bedrijfsruimte kan overnemen. Vooral als jouw zaak zich op een praktische plek bevindt. Zoals vlakbij een treinstation of in een drukke winkelstraat.
Heb ik recht op indeplaatsstelling?
Als je een bedrijf met huurlocatie koopt, dan kom je niet automatisch in aanmerking voor indeplaatsstelling. Je hebt er alleen recht op onder vier voorwaarden:
1. Het gaat om een middenstandsbedrijfsruimte
De gehuurde bedrijfslocatie is een middenstandsbedrijfsruimte. Oftewel: een openbare ruimte waar klanten diensten of producten direct kunnen afnemen. Denk aan een bakkerij, café, garage of fotostudio.
2. De werkzaamheden blijven (min of meer) hetzelfde
Na de overname van het bedrijf blijven er vergelijkbare werkzaamheden in de bedrijfsruimte plaatsvinden. Wil de nieuwe eigenaar een ander soort bedrijf in de ruimte starten? Bijvoorbeeld door een bakkerij te kopen en daar een woonwinkel van te maken? Dan vervalt het recht op indeplaatsstelling.
3. Er is een goede reden voor de verkoop
De oude eigenaar van het bedrijf heeft veel belang bij het verkopen van de onderneming. Dit wordt ook wel een zwaarwichtig belang genoemd. Dat betekent dat er een goede reden voor de verkoop van het bedrijf is. Bijvoorbeeld omdat de oude eigenaar het werk niet meer kan of wil doen. Of omdat die het bedrijf voor een uitzonderlijk mooie prijs kan verkopen.
4. De verhuurder krijgt financiële zekerheid
De nieuwe eigenaar moet het huurcontract kunnen nakomen en de verhuurder een bankgarantie kunnen bieden.
Hoe vraag ik indeplaatsstelling aan?
Als je gebruik wil maken van indeplaatsstelling, dan moet je dit vóór de overname van het bedrijf regelen. Na de overname kun je vaak geen indeplaatsstelling meer aanvragen.
Je koopt het bedrijf
Je kunt de verkoper van het bedrijf verzoeken om indeplaatsstelling aan te vragen bij de verhuurder van de bedrijfsruimte. Wil de verhuurder niet meewerken? Dan kun je via de rechter indeplaatsstelling aanvragen.
Zorg in ieder geval dat je de onderneming pas koopt nadat de overname van het huurcontract voor het bedrijfspand definitief geregeld is. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat de verhuurder het huurcontract ontbindt en dat je de locatie kwijtraakt.
Je verkoopt het bedrijf
Als de koper gebruik wil maken van indeplaatsstelling, dan moet je dit zelf aanvragen bij de verhuurder van de bedrijfsruimte. Ook hier geldt: zorg dat je jouw bedrijf pas verkoopt als de overname van het huurcontract bevestigd is door de verhuurder. Doe je dit niet, dan kun je juridische problemen krijgen met de verhuurder en de koper.
Juridische hulp nodig?
Bij het regelen van een indeplaatsstelling kun je tegen vervelende problemen aanlopen. Zo kan het zijn dat de verhuurder een overname weigert, terwijl je hier wél recht op hebt. Of dat de verhuurder de huurprijs wil verhogen.
Krijg je een conflict met de verhuurder, koper of verkoper? Vraag dan juridische hulp aan via je zakelijke rechtsbijstandverzekering. De ervaren juristen van Univé Rechtshulp helpen je graag verder met persoonlijk advies. Ook kunnen zij je adviseren als je een rechtszaak wilt starten. Ben je als ondernemer bij ons verzekerd voor rechtsbijstand, dan kun je via de website van Univé Rechtshulp direct je zaak melden.