Ga naar inhoud

Wat doe ik als mijn bedrijfsauto een WOK-status heeft?

Als je bedrijfsauto een Wacht Op Keuren-status (WOK-status) heeft, mag je er niet mee rijden. Je moet wachten tot het voertuig is goedgekeurd door de RDW.

Wat is een WOK-status?

WOK staat voor Wacht op Keuren. Deze status kan aan je bedrijfsauto worden gegeven door bijvoorbeeld het RDW, de politie of een schade-expert wanneer er schade is ontstaan. De WOK-status geeft aan dat het voertuig niet veilig genoeg is om de weg op te gaan.

Wanneer krijg je een WOK-status?

Je bedrijfsauto kan om verschillende redenen een WOK-status krijgen. Dit kan gebeuren in de volgende gevallen:

  • Je bedrijfsauto heeft schade

Wanneer je bedrijfsauto ernstige schade heeft, kan deze een WOK-status krijgen. Er zijn twee soorten WOK-statussen: nummer 1 en 2. WOK 1 geeft aan dat de bedrijfsauto ernstige schade heeft. Een WOK 2 geeft aan dat er minder ernstige schade is, maar nog steeds zodanig dat je niet met het voertuig de weg op mag, bijvoorbeeld bij een flinke ruitbreuk.

  • Aanpassingen aan je bedrijfsauto

Heb je aanpassingen gedaan aan je bedrijfsauto zonder dat dit gemeld of goedgekeurd is door het RDW, dan kan er ook een WOK-status worden opgelegd. Pas nadat de aanpassingen door het RDW zijn gekeurd en je toestemming hebt gekregen, mag je weer met je bedrijfsauto de weg op.

  • Je bedrijfsauto is net ingevoerd 

Als je nieuwe bedrijfsauto net naar Nederland is geïmporteerd, is het kenteken nog niet geldig en mag je nog niet de weg op. Daarom kun je nog geen verzekering afsluiten. Is de bedrijfsauto goedgekeurd en staat het kenteken op jouw naam? Dan kun je de bedrijfsautoverzekering bij Univé afsluiten

  • Verlopen keuring of verzekering 

Als de bedrijfsauto niet tijdig is gekeurd of als de verzekering niet in orde is, kan er een WOK-status worden opgelegd aan je bedrijfsauto.

Gevolgen van een WOK-status

Heeft je bedrijfsauto om een van bovenstaande redenen een WOK-status gekregen? Dan heeft dit een aantal gevolgen. Met een WOK-status mag je namelijk niet meer rijden op de openbare weg. Doe je dit toch en word je gepakt, dan kan dit een flinke boete opleveren. Daarnaast ben je verplicht om een herkeuring te laten uitvoeren bij het RDW. Na reparatie moet het voertuig opnieuw worden gekeurd door het RDW voordat de WOK-status kan worden opgeheven.

Herkeuring met een eendagskenteken aan 

Heb je je bedrijfsauto gerepareerd of wil je deze laten herkeuren terwijl je nog een WOK-status hebt? Je mag met je bedrijfsauto naar het keuringsstation rijden, maar hiervoor heb je een eendagskenteken nodig. Dit vraag je aan bij de RDW wanneer je een keuringsafspraak maakt. Het kenteken is alleen geldig op de datum van de keuring en je mag alleen van je huis naar het keuringsstation en weer terugrijden.   

Bedrijfsauto niet laten herkeuren? 

Wil je je bedrijfsauto niet laten keuren, maar staat het kenteken wel op jouw naam? Schors dan het kenteken. Dit doe je online bij de RDW of bij een PostNL-kantoor. Zolang het kenteken geschorst is, ben jij niet verantwoordelijk voor de verzekering, APK en motorrijtuigenbelasting.  

WOK-status en bedrijfsautoverzekering

Ook als je bedrijfsauto een WOK-status heeft, moet deze nog steeds verzekerd zijn. De WOK-status geeft aan dat het voertuig tijdelijk niet mag rijden op de openbare weg, maar de verzekeringplicht (minimaal WA) blijft bestaan. Het kenteken staat namelijk nog steeds op je naam. Heb je een nieuwe bedrijfsauto aangeschaft die wordt ingevoerd? Zodra deze in Nederland op kenteken is gezet, kan je deze verzekeren met een bedrijfsautoverzekering. Benieuwd naar de bedrijfsautoverzekering van Univé?

Meer over de bedrijfsautoverzekering

of bereken je premie