Ga naar inhoud

Apk-keuring bedrijfsauto

De apk-keuring is belangrijk voor bedrijfsauto's. Tijdens deze keuring wordt gekeken naar veiligheid, registratie en milieuvriendelijkheid van het voertuig. Maar wat houdt de apk-keuring precies in en waar wordt de bedrijfsauto op gecontroleerd? En wat zijn de gevolgen als de bedrijfsauto wordt afgekeurd of als de apk verlopen is? Hieronder lees je alles over de apk voor bedrijfsauto’s.

Wat is apk-keuring?

De apk (Algemene Periodieke Keuring) is een verplichte controle om ervoor te zorgen dat voertuigen veilig, milieuvriendelijk en correct geregistreerd zijn. Tijdens deze keuring onderzoekt een speciaal opgeleide keurmeester de bedrijfsauto om te controleren of alles in orde is. De keurmeester beoordeelt het voertuig op verschillende aspecten die te maken hebben met veiligheid, milieu en registratie. Omdat deze keuring regelmatig plaatsvindt, biedt het een momentopname van de technische staat van je bedrijfsauto.

Het is belangrijk om te begrijpen dat een geldige apk geen garantie biedt dat je bedrijfsauto zonder problemen blijft rijden. Bij een apk wordt alleen bepaald of de bedrijfsauto voldoet aan de vereisten om de weg op te mogen. Na de keuring ontvang je een keuringsrapport waarin staat of je bedrijfsauto is goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg, of dat er defecten zijn die eerst moeten worden verholpen. Als de defecten zijn verholpen, kun je je bedrijfsauto opnieuw laten keuren.

Auto monteurs geven elkaar hand

Wanneer apk-keuring bedrijfsauto?

De apk heeft een vervaldatum, die je onder andere kunt vinden op je kentekenbewijs op de website van het RDW aan de hand van je kenteken. Twee maanden voor deze vervaldatum kun je de apk al laten uitvoeren. Als je bedrijfsauto wordt afgekeurd, heb je nog voldoende tijd om hem te repareren en opnieuw te laten keuren. Als je je bedrijfsauto twee maanden voor de vervaldatum laat keuren, blijft de apk-datum gelijk; deze wordt dus niet twee maanden naar voren geschoven. Hoe vaak de bedrijfsauto een apk-keuring moet ondergaan, hangt onder andere af van de leeftijd en het brandstoftype. Het onderstaande schema geldt voor bedrijfsauto’s en bestelbusjes tot 3500 kg.

Type bedrijfsauto (tot 3500 kg)

Wanneer apk?

Bedrijfsauto’s van voor 1960

Geen apk-keuring nodig

Bedrijfsauto’s van 30 jaar en ouder

1x per 2 jaar

Benzine of elektrische bedrijfsauto’s van vóór 2005

1e apk-keuring na 3 jaar, daarna ieder jaar

Diesel of LPG-bedrijfsauto

1e apk-keuring na 3 jaar, daarna ieder jaar

Benzine of elektrische bedrijfsauto vanaf 2005

1e apk-keuring na 4 jaar, daarna 2x om de 2 jaar. Vanaf het 8e jaar ieder jaar.

Wat controleren ze bij de apk-keuring?

De apk van een bedrijfsauto is over het algemeen vergelijkbaar met die van een personenauto. Wanneer de bedrijfsauto aan de apk toe is, worden onder andere de volgende onderdelen gecontroleerd:

  • Algemeen: De bedrijfsauto moet degelijk zijn en mag geen vloeistoffen lekken. Bovendien moeten er voldoende vloeistoffen aanwezig zijn, zoals motorolie en remvloeistof.
  • Verlichting: Er wordt gecontroleerd of alle verlichting goed werkt en correct is afgesteld.
  • Ruitenwissers: De ruitenwissers worden gecontroleerd op beschadigingen en mogen geen strepen achterlaten.
  • Remmen: De remmen worden getest op remprestatie, slijtage en lekkage van het remsysteem.
  • Wielophanging: De wielophanging wordt gecontroleerd op speling en eventuele beschadigingen aan de veren, schokdempers en draagarmen.
  • Bandenenwielen: De profieldiepte wordt bekeken, de bandenspanning gecontroleerd en de algehele conditie van de wielen beoordeeld.
  • Carrosserie: De carrosserie wordt gecontroleerd op roest, deuken en andere schade die de veiligheid van de bedrijfsauto kan beïnvloeden.
  • Stuurinrichting: Er wordt gecontroleerd op speling en defecten aan het stuurmechanisme en de stuurinrichting.
  • Veiligheidsgordels: Er wordt gecontroleerd of de gordels nog goed werken en geen afwijkingen vertonen.
  • Ruitenenspiegels: De ruiten en spiegels worden gecontroleerd op sterretjes, scheuren en beschadigingen.
  • Uitlaatgassen (voor dieselmotoren): De emissiewaarden worden gemeten om te voldoen aan de milieunormen.
  • Registratie: De kilometerstand, voertuigidentificatie en gebruikte brandstof worden gecontroleerd.

Wat kost de apk voor een bedrijfsauto?

De kosten van een apk voor een bedrijfsauto kunnen variëren. Dit hangt namelijk af van verschillende factoren, zoals de locatie waar je de apk laat uitvoeren, maar ook het type voertuig en het gewicht kunnen van invloed zijn op de kosten. Over het algemeen liggen de kosten van een standaard Apk-keuring voor bedrijfsauto’s tussen de € 50 en € 150. Als je bedrijfsauto wordt afgekeurd, zullen er reparaties moeten worden uitgevoerd, wat kan leiden tot hogere kosten.

Gevolgen afgekeurd of verlopen apk

Wanneer je bedrijfsauto is afgekeurd of de apk is verlopen, heeft dit verschillende gevolgen. Verzekeraars eisen bijvoorbeeld vaak een geldige apk voor het verzekeren van een voertuig. Als de apk is verlopen, kan de bedrijfsautoverzekering ongeldig worden, wat betekent dat eventuele schade of ongelukken niet worden gedekt door de verzekering. Daarnaast kan het rijden met een verlopen of afgekeurde apk leiden tot boetes, maar ook tot gevaarlijke situaties. Het rijden met een bedrijfsauto die niet aan de veiligheidsnormen voldoet, kan het risico op ongelukken vergroten. Zorg er daarom voor dat je bedrijfsauto altijd apk goedgekeurd is.