Privé rijden in een bedrijfsauto
Een bedrijfsauto is vooral bedoeld voor zakelijk gebruik, maar vaak mag je hier ook privé mee rijden. Dat kan handig zijn, maar brengt wel kosten met zich mee. Als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt in je bedrijfsauto, krijg je namelijk te maken met bijtelling. Waar je allemaal op moet letten als je een bedrijfsauto privé rijdt, lees je op deze pagina.
Bijtelling: hoe werkt dat?
In feite is de bijtelling een vorm van belasting die je betaalt voor het privégebruik van een auto van de zaak. Het bedrag van de bijtelling wordt bij je belastbaar inkomen opgeteld, wat betekent dat het invloed heeft op de hoogte van je belastingaanslag. De hoogte van de bijtelling wordt bepaald aan de hand van de cataloguswaarde en de CO2-uitstoot van de bedrijfsauto. Hoe hoger de cataloguswaarde, hoe hoger de bijtelling. Daarnaast geldt dat auto's met lagere CO2-uitstoot meestal een lagere bijtelling hebben, wat het gebruik van milieuvriendelijkere voertuigen aanmoedigt.
Verklaring geen privégebruik auto
Als je een bedrijfsauto niet of nauwelijks (minder dan 500 kilometer) privé gebruikt, hoef je geen bijtelling te betalen. Dit kun je aantonen door een nauwkeurige rittenregistratie bij te houden, samen met een 'Verklaring geen privégebruik auto'. Je kunt de ‘Verklaring geen privégebruik' aanvragen bij de Belastingdienst. Hiervoor heb je een DigiD nodig.
Boete privé rijden met bedrijfsauto
Als blijkt dat de ‘Verklaring geen privégebruik’ onterecht is afgegeven of als de kilometerregistratie onjuist is, kan de Belastingdienst een boete opleggen. Houd daarom altijd de gereden kilometers bij met een kilometerregistratie. Zo loop je geen risico op een boete voor privégebruik van een bedrijfsauto.
Bestelauto privé rijden
De regels van de Belastingdienst voor privégebruik van een bedrijfswagen gelden ook voor bijna alle bestelauto's. Maar er is een uitzondering: bestelauto's die bijna uitsluitend geschikt zijn voor het vervoer van goederen. Denk aan auto's die alleen een bestuurdersstoel hebben en waarvan de bevestigingspunten van de passagiersstoel zijn weggeslepen of dichtgelast. In deze gevallen verreken je het aantal privékilometers maal de werkelijke kilometerprijs met de autokosten.
Je bedrijfsauto verzekeren bij privégebruik
Ben je tijdens privégebruik ook verzekerd? Met de bedrijfsautoverzekering van Univé ben je volledig gedekt, zelfs als je de bedrijfsauto voor privédoeleinden gebruikt. Hierbij is het belangrijk dat de bedrijfsauto op naam van het bedrijf verzekerd is. Je kunt de premie voor je bedrijfsauto eenvouding online bereken en vervolgens direct afsluiten.