Bijtelling bedrijfsauto
Wanneer je een bedrijfsauto ook privé gebruikt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van bijtelling. Maar wat is de bijtelling van een bedrijfsauto en hoe werkt dat precies? In onderstaand artikel leggen we uit wat bijtelling is en wanneer je dit wel of niet moet betalen.
Wat is bijtelling van een bedrijfsauto?
Als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt in een bedrijfsauto, moet je bijtelling betalen. Dit is een percentage van de cataloguswaarde van de bedrijfsauto, dat wordt beschouwd als belastbaar inkomen waarover je inkomstenbelasting moet betalen. De hoogte van de bijtelling wordt bepaald op basis van factoren zoals CO2-uitstoot en de datum waarop de auto voor het eerst op kenteken is gezet. De bijtellingspercentages worden regelmatig aangepast door de overheid om het gebruik van milieuvriendelijkere auto's te bevorderen.
Bijtelling bedrijfsauto berekenen
De bijtelling wordt berekend aan de hand van het bijtellingspercentage en de cataloguswaarde van de bedrijfsauto. Het bijtellingspercentage wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot. Voor alle auto’s die CO2 uitstoten, is het bijtellingspercentage 22% van de cataloguswaarde. Voor auto’s die voor 1 januari 2017 op kenteken zijn gezet en nog steeds zakelijk gebruikt worden, geldt een bijtellingspercentage van 25%. Wie dit bijtellingspercentage te hoog vindt, kan kiezen voor een elektrische bedrijfsauto als alternatief.
Bijtelling voor elektrische bedrijfsauto’s
Voor elektrische bedrijfsauto’s geldt tot en met 2025 een lagere bijtelling. Op deze manier wil de overheid zakelijk elektrisch rijden stimuleren. Voor elektrische auto’s die in 2024 op kenteken worden gezet, is het bijtellingspercentage 16%. In 2025 wordt het bijtellingspercentage 17% voor elektrische auto’s.
Let op: dit bijtellingspercentage geldt alleen voor bedrijfswagens van maximaal € 30.000. Als je boven dit bedrag uitkomt, betaal je het volledige bijtellingspercentage van 22% over de meerprijs.
Wanneer betaal je geen bijtelling?
Bij een zakelijke leaseauto betaal je niet altijd bijtelling. Je hoeft namelijk geen bijtelling te betalen als je niet of nauwelijks (minder dan 500 kilometer per jaar) privé rijdt. Dit moet je wel kunnen bewijzen met een sluitende rittenadministratie, in combinatie met een ‘Verklaring geen privégebruik auto’. Deze verklaring kun je via de Belastingdienst opvragen.
Bijtelling voor bestelauto’s
Voor bestelbussen geldt dezelfde bijtelling als voor personenauto’s. Uitzondering hierop zijn bussen die ingericht zijn op goederenvervoer. Denk hierbij aan bedrijfswagens met enkel een chauffeursstoel. Hiervoor moet je een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ indienen.
Jouw bedrijfsauto goed verzekerd
Met de bedrijfsautoverzekering van Univé is jouw bedrijfsauto altijd goed verzekerd, zowel voor zakelijk als privégebruik. Zo kun jij als ondernemer met een eenmanszaak of als zzp'er zorgeloos de weg op.