Ga naar inhoud

De betekenis en verschillen tussen L1H1, L2H2 en L3H2:

Als je overweegt om een bestelauto voor zakelijke doeleinden aan te schaffen, ben je waarschijnlijk de codes zoals L1H1, L2H2 en L3H2 tegengekomen. Deze codes lijken misschien ingewikkeld, maar dat valt eigenlijk wel mee. Ze zijn in ieder geval essentieel wanneer je als ondernemer of zzp'er een bestelauto moet kiezen die past bij je werkzaamheden. Hieronder wordt uitgelegd wat de codes betekenen en wat het verschil precies is.

Wat betekenen L1H1, L2H2 en L3H2?

Bij bestelbussen worden vaak codes zoals L1H1, L2H2 en L3H2 gebruikt om de afmetingen van het voertuig aan te geven. De letter "L" in deze code staat voor Lengte en de "H" voor Hoogte. De code L3H2 geeft dus informatie over de afmetingen van de bedrijfsauto. Deze afmetingscodes zijn standaardcodes die vrijwel alle fabrikanten en dealers gebruiken in Europese landen om de grootte van een bestelbus aan te duiden.

Lengte (L): Deze letter staat voor de lengte van de bestelwagen. Het kan L1, L2 of zelfs L3 zijn, waarbij L1 de kortste afmeting vertegenwoordigt en L3 de langste. De L1 is de standaardmaat, waarbij een hoger getal steeds een verlenging aangeeft.

Hoogte (H): Deze letter verwijst naar de hoogte van de bestelwagen. Het kan H1, H2 of H3 zijn, waarbij H1 de laagste hoogte is en H3 de hoogste is. De H1 is de standaardmaat, waarbij een hoger getal steeds een verhoging aangeeft.

Inladen bestelbus

Wat is het verschil tussen L1H1, L2H2 en L2H3?

De codes L1H1, L2H2 en L2H3 geven de lengte en hoogte van de bestelbus aan. Wanneer de afmeting van een bestelbus wordt aangegeven met de code L1H1, betekent dit dat het de standaardmaat is. Het is dus qua lengte en hoogte de kleinste bus van dit specifieke merk en model. Heeft de bestelwagen een L2H2-code, dan betekent dit dat het voertuig één keer is verhoogd en één keer is verlengd. Over het algemeen is deze dan van gemiddeld formaat. Is de code L2H3, dan betekent dit dat de bestelwagen één keer is verlengd, maar twee keer is verhoogd. Deze bestelwagen heeft dan een gemiddelde lengte en een hoge hoogte.

L1H1, L2H2 en L3H2 in de praktijk

Het is belangrijk om te weten dat de daadwerkelijke lengte van een L1 of de hoogte van een H1 kan variëren afhankelijk van het merk en model. Bijvoorbeeld, een Mercedes Sprinter met de code L1H1 heeft een lengte van 380 cm en een hoogte van 180 cm. Dit betekent niet dat een Ford Transit bestelbus met de code L1H1 dezelfde afmetingen heeft. De Ford Transit hanteert zijn eigen afmetingen om L1H1 aan te duiden, bijvoorbeeld een lengte van 300 cm en een hoogte van 175 cm. De standaardmaat L1H1 kan dus verschillen per merk en model.

Waarop letten bij afmeting van een bedrijfsauto

Als je als ondernemer of zzp'er een bestelauto nodig hebt, moet deze passen bij je bedrijf en de werkzaamheden die je uitvoert. Daarom is het belangrijk om bij de aanschaf van een nieuwe bedrijfsauto op de afmetingen te letten. Hier zijn een aantal punten waarop je moet letten bij de afmetingen van een bedrijfsauto:

  • De laadruimte: Als je regelmatig goederen en materialen moet vervoeren, is het belangrijk om goed te letten op de laadruimte van een bestelbus. De L1H1-codes geven de afmetingen van de volledige bestelauto aan, dus niet specifiek de ruimte van de laadruimte. Bekijk nauwkeurig wat de afmetingen zijn en of de materialen hierin passen. Let hierbij ook direct op het laadvermogen van het voertuig.
  • Rijden in steden: Rijd je als ondernemer vaak ik drukke steden met smalle straten, dan is het goed om te letten op de afmeting van je bestelauto. Een kleinere bestelauto is namelijk makkelijker te bewegen door drukke steden dan een grotere.
  • Toegang tot locaties: Afhankelijk van je bedrijfsactiviteiten, moet je misschien rekening houden met de toegang tot bepaalde locaties, zoals leveringsadressen met beperkte ruimte voor parkeren of nauwe toegangswegen. Een voertuig met geschikte afmetingen kan hierbij helpen