Laadvermogen van een bestelwagen
Wanneer je als ondernemer een bestelwagen hebt en regelmatig lading vervoert, krijg je te maken met het laadvermogen. Maar wat is het laadvermogen precies en hoe vind je dat? En wat zijn de gevolgen van het overschrijden van dit laadvermogen? Hieronder lees je alles wat je moet weten over het laadvermogen van je bestelwagen.
Wat is laadvermogen?
Het laadvermogen van een bestelwagen is het maximale gewicht dat het voertuig mag dragen. Dit maximale laadvermogen omvat passagiers, lading, brandstof en andere benodigdheden. Bij bestelwagens wordt het laadvermogen vaak uitgedrukt in kilogrammen of tonnen. Het geeft dus aan hoeveel gewicht je bestelwagen maximaal kan dragen. Het laadvermogen wordt bepaald door de fabrikant en is onder andere afhankelijk van het model en de inrichting van de bestelwagen.
Gevolgen overschrijden laadvermogen
Het is belangrijk om het laadvermogen van je bestelwagen te respecteren. Vervoer je meer gewicht in je bestelwagen, dan brengt dit verschillende risico’s met zich mee:
Veiligheidsrisico's: wanneer je het maximale laadvermogen overschrijdt, heeft dat een negatieve invloed op hoe goed de bestelwagen presteert. De remmen werken bijvoorbeeld minder goed, het sturen wordt moeilijker en de bestelwagen wordt minder stabiel. Hierdoor neemt het risico op ongelukken toe, vooral bij een noodstop of plotselinge beweging.
Schade aan voertuig: als een bedrijfswagen te zwaar wordt belast, kan dat leiden tot extra slijtage aan de remmen, ophanging en banden. Dit kan vervroegde slijtage en schade aan het voertuig veroorzaken.
Wettelijke consequenties: in veel landen, waaronder Nederland, mag een bestelwagen niet te zwaar worden beladen. Ga je over het maximale laadvermogen van je bedrijfsauto heen, dan kun je een boete krijgen.
Brandstofverbruik: het overbeladen van je bedrijfsauto kan het brandstofverbruik verhogen, wat zorgt voor hogere kosten en een verminderde brandstofzuinigheid.
Hoeveel vind ik het laadvermogen van mijn bestelwagen?
Er zijn verschillende manieren om te achterhalen wat het laadvermogen van je bedrijfsauto is. Het maximale laadvermogen staat in de handleiding van je bedrijfsauto, maar ook op het kentekenbewijs. Bij sommige bestelwagens is het laadvermogen ook te vinden op de bandenspanningssticker op de deurzijde. Een andere manier om het laadvermogen te achterhalen is via de website van het RDW. Voer hier het kenteken van je bestelwagen in, en alle specificaties, inclusief laadvermogen, worden getoond.
Laadvermogen berekenen
Wil je het maximale laadvermogen van je bestelwagen berekenen? Hiervoor kun je het kentekenbewijs of de handleiding raadplegen. Hier vind je namelijk het gewicht van je bedrijfsauto en de maximale massa. De maximale massa van een bestelwagen, ook wel het maximale toegestane gewicht genoemd, is het totale gewicht dat de bestelwagen kan dragen, inclusief zijn eigen leeggewicht, lading, inzittenden en brandstof. Vervolgens heb je deze gegevens nodig om het maximale laadgewicht te berekenen. Zodra je deze informatie hebt gevonden, kun je de volgende formule gebruiken:
Maximale massa bestelwagen – het gewicht van de bestelwagen = het maximaal laadvermogen
Stel je bedrijfswagen heeft een maximale massa van 3500 kg en het gewicht van het voertuig is 2500 kg, dan heb je 3500 – 2500 = 1000 kg laadvermogen over.
Laadvermogen elektrische bedrijfswagen
Over het algemeen heeft elektrische bedrijfswagen een lager laadvermogen dan bedrijfswagens op brandstof. Dit komt doordat een elektrische bedrijfswagen zelf zwaarder is, vooral vanwege het gewicht van de accu. Hierdoor blijft er een lager laadvermogen over.