Ga naar inhoud

BPM-regeling voor bedrijfsauto’s: wat is er allemaal veranderd?

De afgelopen tijd zijn er een aantal veranderingen rondom de Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (bpm). Maar wat houdt bpm precies in, en wat zijn de gevolgen van de veranderingen voor het zakelijke wagenpark van ondernemers? Hieronder lees je meer over bpm.

Wat is bpm?

Bpm staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. Het is een belasting die je in Nederland betaalt als je een nieuwe personenauto of motor koopt en registreert. Het is een eenmalige belasting die je betaalt bij het aanschaffen van een nieuw voertuig.

Bedrijfsauto’s vielen tot 2024 niet onder de bpm. Dit werd ook wel de bpm-vrijstelling of grijskentekenregeling genoemd. Bedrijfswagens werden namelijk belast via de motorrijtuigenbelasting en de wegenbelasting en niet via bpm. Deze belastingen waren gebaseerd op het gewicht en het type brandstof van het voertuig.

Bpm op bedrijfsauto’s

Sinds 2007 betaalden ondernemers die een bedrijfsauto aanschaffen voor de zakelijke doeleinden geen bpm. Om te voldoen aan de bpm-vrijstelling moest de ondernemer aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je hebt een bestelauto tot max. 3500 kg
  • Je staat bekend als ondernemer bij de Belastingdienst
  • Meer dan 10% van de gereden kilometers per jaar zijn voor zakelijke doeleinden
  • De bedrijfswagen is vooral gemaakt om spullen te vervoeren en heeft geen stoelen in de laadruimte.

Voldeed de bedrijfsauto niet aan bovenstaande voorwaarden, dan werd de auto als een privévoertuig gezien, waar bpm voor betaald moet worden. 2024 was het laatste jaar dat je als ondernemer aanspraak kon maken op de bpm-vrijstelling voor bedrijfsauto’s. Vanaf 1 januari 2025 geldt bpm voor alle bedrijfsauto's die rijden op brandstof. 

Wat verandert er voor bedrijfsauto's?

Ondernemers hadden tot 31 december 2024 recht op de bpm-vrijstelling voor bedrijfswagens. Per 1 januari 2025 is deze ondernemersvrijstelling vervallen en moet er bpm betaald moeten worden over de aanschaf van nieuwe bedrijfswagens die rijden op gas, diesel of benzine. Voor elektrische bedrijfsauto’s zal de bpm-regeling wel blijven bestaan.

Doordat de regels voor bpm op bedrijfswagens met een brandstofmotor veranderen, worden deze voertuigen nu behandeld zoals gewone auto's en motoren. Hoeveel belasting een ondernemer moet betalen, hangt af van hoeveel CO2 het voertuig uitstoot. Omdat de bpm-vrijstelling voor bedrijfsauto's wordt afgeschaft, verdwijnt ook automatisch het voordeel van het lagere tarief voor het zogenaamde "grijs kenteken".

Bpm op elektrische bedrijfsauto’s

Om ervoor te zorgen dat er meer elektrische bedrijfsauto's worden verkocht, blijft de belastingvrijstelling ook in 2025 van kracht bij de aanschaf van nieuwe elektrische bedrijfsauto's. Als je meer wilt weten over de belasting op personenauto's en motorrijwielen (bpm) in 2025 en hoe dit van toepassing is op elektrische bedrijfsauto's, kun je ons artikel lezen: "BPM bedrijfsauto’s in 2025".

Nieuwe bedrijfsauto verzekeren

Schaf je een nieuwe bedrijfsauto aan? Dan is het belangrijk om te weten dat het wettelijk verplicht is in Nederland om je bedrijfsauto minimaal WA te verzekeren. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je aanricht bij anderen. Bij Univé kun je eenvoudig je bedrijfsauto verzekeren. Bereken eenvoudig de premie voor je bedrijfsauto.

Bereken premie