Ga naar inhoud

7 tips om schade aan je bedrijfsauto te voorkomen

Bedrijfsauto's zijn belangrijk voor elk bedrijf, of je nu zzp'er of mkb'er bent. Veel ondernemers zijn zelfs afhankelijk van hun bestelauto of vrachtwagen om hun werkzaamheden uit te voeren. Schade aan de bedrijfsauto wil je dan ook het liefst voorkomen. Het kost namelijk niet alleen vaak geld, het kan ook de werkzaamheden in de weg zitten. In dit artikel geven we een aantal tips hoe jij als ondernemer schade aan je bedrijfsauto's kunt voorkomen of beperken.

7 tips om schade aan je bedrijfsauto te voorkomen

Schade aan je bedrijfsauto is niet altijd te voorkomen, maar er zijn wel een aantal zaken die je kan ondernemen om dit te beperken:

  1. Stimuleer veilig rijgedrag: Moedig veilig rijgedrag aan bij je werknemers, maar ook bij jezelf als je regelmatig met je bedrijfsauto rijdt. Denk aan het naleven van de snelheidslimieten, voldoende afstand houden en rustig remmen en optrekken. Ook kan je rijvaardigheidstrainingen aanbieden aan je werknemers om veilig rijgedrag te bevorderen.
  2. Installeer technologische hulpmiddelen: Maak gebruik van technologie zoals dashcams en rijhulpsystemen (zoals parkeerhulp of dodehoekdetector) om ongelukken te voorkomen en incidenten vast te leggen.
  3. Veilig laden en lossen: Zorg voor veilige methoden bij het laden en lossen om schade aan de bedrijfsauto en de lading te voorkomen. Gebruik hulpmiddelen zoals laadkleppen, heftrucks en beschermende vloermatten. Zorg er ook voor dat de lading goed is vastgezet, binnen het maximale laadvermogen blijft en gelijkmatig verdeeld is om verschuiving tijdens het rijden te voorkomen.
  4. Installeer beveiligingssystemen: Installeer alarmsystemen, GPS-tracking en stuursloten in je bedrijfsauto om diefstal en inbraak te voorkomen. Parkeer de bedrijfsauto's op beveiligde locaties wanneer ze niet in gebruik zijn. Zorg er ook voor dat goederen en materialen die in de bedrijfsauto liggen niet zichtbaar zijn. De spullen en goederen in je bedrijfsauto kun je verzekeren tegen schade en diefstal met de Eigen vervoerverzekering.
  5. Regelmatig onderhoud en inspecties: Laat je bedrijfsauto's regelmatig controleren en onderhouden. Zo kun je potentiële problemen vroegtijdig opsporen en verhelpen. Dit verkleint de kans op schade door technische problemen.
  6. Let op de weeromstandigheden: Probeer te voorkomen dat je de weg op gaat bij slechte weersomstandigheden zoals hagel, storm of gladheid. Moet je toch rijden, zorg er dan voor dat je bedrijfsauto goede autobanden heeft en goed werkende ruitenwissers. Parkeer je bedrijfsauto bij voorkeur binnen of onder een overkapping om schade te voorkomen.
  7. Installeer beschermende materialen: Gebruik beschermende materialen zoals bumperbeschermers, deurbeschermers, sidebars en binnenbekleding om kleine schade door stoten of krassen te voorkomen.

Veelvoorkomende schades aan bedrijfsauto

Om schade aan bedrijfsauto’s te voorkomen of te beperken, is het goed om te kijken naar de meest voorkomende schades en hoe die ontstaan. Een aantal veelvoorkomende schades zijn:

Schade door een botsing ontstaat wanneer de bedrijfsauto ergens tegenaan botst, zoals een ander voertuig, een paaltje of iets op de weg. Dit kan kleine deukjes en krasjes veroorzaken, maar ook ernstigere schade aan de buitenkant van de auto. Denk hierbij bij aan schade aan de carrosserie en de bumpers.

Schade door diefstal of inbraak komt vaak voor bij bedrijfsauto's. Dit kan inbraakschade, beschadiging van het interieur, verlies van waardevolle spullen of zelfs diefstal van de hele bedrijfsauto zijn.

Vaak ontstaan schades aan bedrijfsauto's niet tijdens het rijden, maar juist tijdens het parkeren. Bijvoorbeeld door het raken van paaltjes bij het parkeren of wegrijden. Ook het onvoorzichtig openen van portieren veroorzaakt vaak blikschade.

Natuurschade aan de bedrijfsauto kan ontstaan door weersomstandigheden zoals hagel, storm en overstromingen. Natuurschade kan kleine deukjes en krasjes opleveren, maar ook ernstige schade door bijvoorbeeld omgevallen bomen.

In bestelauto's worden regelmatig goederen vervoerd. Daardoor komt het vaak voor dat er schade ontstaat tijdens het laden en lossen van goederen. Zowel het exterieur als het interieur van de bestelauto kan hierdoor beschadigd raken.

Gevolgen schade aan bedrijfsauto

Schade aan bedrijfsauto's kan grote gevolgen hebben voor een bedrijf of onderneming. Zo kan schade leiden tot financiële kosten, maar ook tot verstoringen in de werkzaamheden.

Financiële kosten: De kosten voor het herstellen van schade kunnen hoog oplopen. Als er geen andere partij aansprakelijk is, moet je mogelijk een beroep doen op je eigen bedrijfsautoverzekering. Dit kan kosten met zich meebrengen, afhankelijk van het type verzekering (WA, WA+, of All Risk) en het eigen risico dat van toepassing is. Daarnaast kan geclaimde schade invloed hebben op de no-claimkorting en de maandelijkse premie.

Operationele kosten: Als gevolg van de schade kan het nodig zijn dat de bedrijfsauto gerepareerd moet worden. Hierdoor kunnen geplande werkzaamheden of leveringen vertraging oplopen.

Verzeker je bedrijfsauto bij Univé

Als er toch schade ontstaat aan je bestelauto of vrachtauto, zorg er dan voor dat je goed verzekerd bent met de bedrijfsautoverzekering van Univé. Je kunt kiezen uit WA, WA+ of All Risk. Met de wettelijk verplichte WA-verzekering ben je alleen verzekerd bij schade aan anderen. Met WA+ ben je verzekerd tegen schade door diefstal, brand of aanrijding met loslopende dieren. Wil je ook schades verzekeren die je zelf veroorzaakt aan je bedrijfsauto, door bijvoorbeeld parkeren? Kies dan voor de All Risk bedrijfsautoverzekering.

Bereken je premie