De meest gestelde vragen over het AOV-AOW-hiaat beantwoord
Ontdek wat het probleem precies is, de beschikbare oplossingen én hoe Univé het beter voor je regelt.
Wat is het AOV-AOW-hiaat precies?
Je kunt als zelfstandige te maken krijgen met een ‘verzekeringsgat’ tussen de einddatum van je arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) en wanneer je voor het eerst AOW ontvangt. Dat gebeurt als de AOW-leeftijd stijgt, maar je AOV niet meebeweegt.
Bij arbeidsongeschiktheid kom je dan zonder inkomen te zitten, want je AOV keert dan niet meer uit, maar je AOW is ook nog niet begonnen. Dit probleem wordt het AOV-AOW-hiaat genoemd.
Omdat de levensverwachting van Nederlanders blijft stijgen. Hoe ouder we worden, hoe langer we kunnen blijven werken – zo probeert de overheid het stelsel houdbaar te houden. Het moment waarop je een ouderdomsuitkering (AOW) ontvangt, is daarom gekoppeld aan de levensverwachting die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vaststelt.
Het was lange tijd vanzelfsprekend dat een arbeidsongeschiktheidsuitkering stopte op de dag dat een verzekerde 65 jaar of 67 werd. Vanaf dat moment had je immers recht op AOW.
Maar daarna ging de AOW-leeftijd beetje bij beetje omhoog. Verzekeraars bieden daar nog lang niet allemaal een geschikte oplossing voor. Hoe Univé dat wel oplost, lees je hieronder.
Die is er: de Tijdelijke regeling overbruggingsuitkering AOW (OBR). Dit is echter geen vetpot en er zitten wat haken en ogen aan voor je aanspraak kunt maken op de OBR. Deze minimumregeling vult het inkomen aan tot de hoogte van de AOW-uitkering.
Wat betreft de overheid komt deze regeling met een beperkte verlening tot 1 januari 2025 tegemoet aan ondernemers die vóór 2013 al ziek waren en binnenkort last zouden ondervinden aan het AOW-AOV-hiaat.
Hoe ben je bij Univé verzekerd tussen je AOV en AOW?
Om te voorkomen dat jij last krijgt van het AOW-AOV-hiaat, pakken wij het net even anders aan. Bij Univé verschuift je AOV-eindleeftijd wél mee met je AOW-leeftijd. Je hoeft je dus nooit zorgen te maken om een AOW gat. Lees meer over de eindleeftijd van onze AOV.
Voorwaarde is wel dat jouw beroep tot AOW-leeftijd te verzekeren valt. Voor een aantal beroepen kan een lagere leeftijdsgrens bij afsluiten van de verzekering gelden. Dat geldt met name voor fysiek zware beroepen. Weten waar je aan toe bent? Doe een proefberekening om te zien wat jouw premie zal zijn en bekijk direct tot welke leeftijd jij je kunt verzekeren.
Bouw je nog pensioen op als je (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raakt?
Het hangt af van jouw pensioenregeling of je doorgaat met pensioensopbouw wanneer je arbeidsongeschikt raakt. Als je nog gedeeltelijk werkt, betaal je daarvoor zelf de pensioenpremie. Je betaalt geen premie voor het andere deel.
Mogelijk krijg je premievrijstelling als je gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikt raakt. De premievrijstelling is een aanvullende verzekering die zorgt dat de pensioenopbouw doorgaat bij arbeidsongeschiktheid. Daarnaast kun je misschien aanspraak maken op een arbeidsongeschiktheidspensioen. Dat is een maandelijkse aanvulling op je WIA-uitkering.
Check bij je pensioenfonds of jij recht hebt op deze regelingen als jij arbeidsongeschikt raakt.