Ga naar inhoud

Dakisolatie en subsidie: dit is hoe het werkt!

Door het dak van je huis te isoleren, kun je veel energie besparen. Warme lucht stijgt op. Logisch dus, dat via het dak veel warmte verloren gaat. Door je dak goed te isoleren kun je dit tegengaan. Je kunt subsidie gebruiken om een deel van de kosten van isolatie te vergoeden. Welke subsidie dit is, hoe je het aanvraagt en welke voorwaarden gelden lees je hier.  

Subsidie gebruiken voor dakisolatie: de voordelen 

Door je dak te isoleren verlies je minder warmte. Je kunt veel energie besparen door isolatie aan te brengen. Minder verlies van warmte, zorgt voor meer wooncomfort en is leuk voor je portemonnee. De temperatuur blijft aangenaam en prettig in huis. Heb je je dak geïsoleerd? Dan kun je de zolder ook gaan gebruiken als een werkkamer of logeerkamer.  

Voor dakisolatie kun je € 15 per vierkante meter aan subsidie krijgen. Je kunt dit alleen doen als je voldoet aan de voorwaarden die de overheid heeft gesteld. Bekijk de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor de meest actuele informatie en alle voorwaarden.  

Subsidie voor dakisolatie, hoe werkt dat?  

Je kunt subsidie gebruiken om een deel van de kosten voor dakisolatie te betalen. De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is hiervoor in het leven geroepen. De ISDE is een landelijke subsidie die je voor een twintigtal energiebesparende maatregelen kunt gebruiken. Je kunt de subsidie onder andere gebruiken voor de onderstaande maatregelen: 

Het is mogelijk om in één keer subsidie aan te vragen voor verschillende maatregelen.  

Dakisolatie, subsidie en de voorwaarden 

Om subsidie aan te vragen uit het ISDE-potje, moet je voldoen aan enkele voorwaarden. Voldoe jij niet aan alle voorwaarden? Dan heb je geen recht op deze subsidie.  

  1. Je bent eigenaar van de woning die je laat isoleren  
  2. Een erkend bouw- of installatiebedrijf voert de isolatiewerkzaamheden uit 
  3. Het materiaal voldoet aan de gestelde isolatiewaarden voor dakisolatie   
  4. Je vraagt binnen 2 jaar (24 maanden) na het uitvoeren van de dakisolatie de subsidie aan  
  5. Je isoleert minimaal 20 vierkante meter van het dak. Het maximum is 200 vierkante meter

Kijk voor de volledige lijst op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.  

Houd deze documenten bij de hand tijdens je subsidieaanvraag  

  • De meldcode van het isolatiemateriaal. Vraag de installateur om de meldcode op de factuur te vermelden. Zo kun je deze eenvoudig en vlug terugvinden.  

  • De hoeveelheid vierkante meter aan geplaatst dakisolatie. Het type isolatiemateriaal, en de isolerende waarde (Rd-waarde) hiervan. Een uitvoerder kan deze informatie kwijt op de factuur.  

  • Een betaalbewijs. Deze kun je eenvoudig downloaden bij jouw bank. De factuur van de werkzaamheden. Hier moet de datum van aanschaf op staan en het betaalde bedrag duidelijk moet zichtbaar zijn.  

  • Foto’s van de werkzaamheden. Maak een duidelijke foto’s van de plaatsing van het isolatiemateriaal. Tip: maak ook foto’s voor én na de werkzaamheden. Dit kunt gebruiken als bewijslast.  

  • Contactgegevens van jou én van het installatiebedrijf. Geef de adresgegevens, namen en telefoonnummers door. 

Subsidie en dakisolatie: je bent er klaar voor!  

Heb je je dak laten isoleren en heb je alle documenten verzameld? Dan ben je klaar om je subsidieaanvraag in te dienen. Wil je naast subsidie ook andere financieringsmogelijkheden gebruiken? Door eigen spaargeld in te leggen, kun je het verduurzamen van je huis ook bekostigen. Ook eventuele overwaarde op je woning kun je hiervoor gebruiken. Een andere optie is het aangaan van een lening, de Energiebespaarlening. Let wel goed op, want bij een lening moet je ook rente betalen over het leenbedrag.  

Lees meer over financiering en subsidie

Duurzame energieoplossingen verzekerd bij je opstalverzekering  

Heb je al dakisolatie laten plaatsen? Dan ben je ervan op de hoogte dat dit een kostbare investering is. Met de Univé Opstalverzekering zijn duurzame energieoplossingen verzekerd tegen schade door onder andere brand of water. Ook isolatiemateriaal is dus verzekerd! Univé verzekert ook onderstaande energiebesparende maatregelen. 

Meer weten? Bekijk de opstalverzekering