Subsidie op HR++ glas: dit moet je weten!
Je huis verduurzamen kan een aantrekkelijke investering zijn. Het zorgt voor extra wooncomfort. Ook kun je veel kosten besparen op de energierekening. Fijn voor je portemonnee dus. Een van de mogelijkheden om je huis te verduurzamen is het plaatsen van HR++ glas.
Oude ramen met bijvoorbeeld enkel glas zorgen voor veel warmteverlies. Ook huizen met dubbelglas laten nog altijd relatief veel warmte door. HR++ glazen werken isolerend. Zo verlies je zo min mogelijk warmte en hoeft de kachel minder hard te werken. HR++ glazen zijn prijzig. Gelukkig kun je subsidies gebruiken om HR++ glas aan te schaffen. Dit scheelt een hoop in de kosten en maakt deze investering nóg aantrekkelijker.
Welke subsidie kun je gebruiken voor HR++ glas?
De overheid heeft de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) in het leven geroepen. Ben jij een woningeigenaar? Dan kun je subsidie uit dit potje aanvragen voor de aanschaf van HR++ glas. Naast subsidie voor HR++ glas, kun je deze subsidie ook gebruiken voor bijvoorbeeld gevel-, dak- of vloerisolatie. Een warmtepomp installeren? Ook hier kun je de ISDE-subsidie voor gebruiken.
Welke voorwaarden zijn er voor een subsidie voor HR++ glas
Wil jij in aanmerking komen voor de ISDE-subsidie om HR++ glas te plaatsen? Dan zijn er enkele voorwaarden van toepassing.
- De ISDE-subsidie is er voor woningeigenaren die hun huis willen verduurzamen én er zelf wonen.
- Laat je HR++ glas installeren door een erkend bouwbedrijf! Als je het HR++ glas zelf gaat plaatsen, dan heb jij geen recht op ISDE-subsidie.
- De ISDE-subsidie is er voor bestaande woningen, maar niet voor nieuwbouw. Eigenaren van huizen die na 2019 zijn opgeleverd, kunnen geen subsidie aanvragen.
- Je kunt alleen subsidie krijgen voor de huidige oppervlakte van je huis. Wil je HR++ glas in een aanbouw laten plaatsen? Dan kun je hiervoor geen ISDE-subsidie gebruiken.
- Om subsidie te krijgen, moet je HR++ glas van hoge kwaliteit installeren.
Minimaal 8 vierkante meter.
Om subsidie te krijgen, moet je minimaal 8 vierkante meter HR++ glas installeren. Maximaal is 45 vierkante meter. De subsidie is van toepassing op het totale oppervlak aan deuren, ramen of panelen.
Eén keer recht op subsidie op HR++ glas
Ga jij het glas in jouw huis in verschillende fases vervangen? Weet dan, dat je maar één keer recht hebt op ISDE-subsidie. Je kunt ook subsidie aanvragen voor al het HR++ glas. Houd dan wel rekening met de maximaal aanvraagperiode van 24 maanden. Binnen deze termijn moet het glas worden geplaatst en de subsidie worden aangevraagd.
Isolatiewaarde HR++ glas
De U-waarde geeft aan hoe goed HR++ glas isoleert. De U-waarde wordt met een moeilijk woord ook wel warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd. Elke glassamenstelling heeft een andere U-waarde. Een lagere U-waarde betekent een beter isolerende werking van het glas. Om in aanmerking te komen voor ISDE-subsidie moet het HR++ glas maximaal 1,2 W/m2k gebruiken.
Hoe kan ik subsidie aanvragen voor HR++ glas?
Je kunt ISDE-subsidie voor HR++ aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, het RVO. Om de ISDE-subsidie aan te vragen voor HR++ glazen moet je de volgende stappen nemen. Je vraagt altijd met terugwerkende kracht subsidie aan. Dit betekent dat je eerst zelf het HR++ glas aanschaft of laat installeren. Vervolgens kun je een deel van je financiering terugvragen.
- Bekijk de voorwaarden om te zien of jij recht hebt op subsidie voor HR++ glas.
- Vraag binnen 24 maanden de subsidie aan. Je hebt altijd een factuur, foto’s en je DigiD nodig om je aanvraag te doen.
Houd dit bij de hand tijdens je aanvraag voor subsidie voor HR++ glas
De meldcode van het glas. Het installatiebedrijf wat de glazen plaatst kan de meldcode op de factuur plaatsen.
Een specificatie van de totale oppervlakte aan geplaatst glas.
Kenmerken van het HR++ glas: aantal vierkante meters, de dikte en de u-waarde van het glas.
De adres- en contactgegevens van jezelf én van de aannemer of installateur die de glazen komt plaatsen.
Foto’s als bewijslast: maak foto’s voorafgaand, tijdens en na de werkzaamheden. Zorg ervoor dat je huis en de plaatsing van de ramen duidelijk in beeld zijn.
De factuur en het betaalbewijs met daarop data over de aanschaf, het bedrag en datum van betaling.
Duurzame energieoplossingen verzekerd bij je opstalverzekering
HR++ aanschaffen met subsidie? Dan ben je ervan op de hoogte dat dit een kostbare investering is. Met de Univé opstalverzekering zijn duurzame energieoplossingen verzekerd tegen schade door onder andere brand of water.
Wil je jouw HR++ glazen extra verzekeren tegen schade? Dan is het Ruitbreuk dekking aantrekkelijk voor jou.
Meer weten? Bekijk onze opstalverzekering of de ruitbreuk dekking