Ga naar inhoud

Subsidie voor je warmtepomp: dit moet je weten

Om je huis te verduurzamen heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om energie te besparen. Dat doe je bijvoorbeeld met een warmtepomp. Een warmtepomp kost veel geld. Gelukkig kun je hier subsidie voor krijgen. Dat scheelt in de kosten. We leggen je uit hoe het precies zit met subsidie voor je warmtepomp.

Wat is een warmtepomp?

Met een warmtepomp kun je je huis verwarmen en zorgt voor warm water. Dat doet die door warmte uit de bodem, uit de lucht of uit water te halen. De warmtepomp zet deze warmte om naar een temperatuur die je kunt gebruiken. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Onder andere een volledig elektrische warmtepomp en een bodemwarmtepomp. Er is ook een hybride warmtepomp, die combineer je met je cv-ketel.

Welke subsidieregeling kun je gebruiken voor een warmtepomp?

Voor het installeren van een warmtepomp kun je subsidie aanvragen bij de overheid. Dat kan met de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Hoeveel subsidie je krijgt, hangt af van het vermogen en het energielabel van de warmtepomp. Met de ISDE kun je ook subsidies krijgen voor verschillende types isolatie, zoals subsidie voor HR++ glas of subsidie voor dakisolatie

Extra subsidie vanaf 1 januari 2024
Ga je ook je woning isoleren? Dan krijg je vanaf 1 januari 2024 dubbele subsidie voor je isolatiemaatregelen als je dat tegelijk met de warmtepomp aanvraagt. 

Welke voorwaarden zijn er voor een subsidie voor een warmtepomp?

Als je een subsidie wilt krijgen voor een warmtepomp, dan moet je aan voorwaarden voldoen. Voor de ISDE-subsidie geldt het volgende:

  • Je bent eigenaar van de woning waar de warmtepomp komt en je woont er.
  • Een erkend installatiebedrijf installeert de warmtepomp. Je krijgt geen subsidie als je het zelf installeert.
  • Je huis is gebouwd voor 2019. Voor een nieuwbouwwoning krijg je geen subsidie. 

Minimaal energielabel A++
Als je een warmtepomp koopt na 1 januari 2024, dan moet deze minimaal energielabel A++ hebben om subsidie te krijgen. Kocht je in 2023 een warmtepomp met energielabel A+ of lager? Dan krijg je wel subsidie als je deze in 2024 laat installeren.

Hoe kan ik subsidie voor een warmtepomp aanvragen?

Je kunt de ISDE voor je warmtepomp aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, het RVO. Dit kan pas na het installeren van je warmtepomp en moet binnen 24 maanden. Om een aanvraag te kunnen doen, heb je in ieder geval je DigiD en een factuur nodig. Let verder op de volgende zaken:

  • De meldcode van de warmtepomp. Heeft jouw warmtepomp geen meldcode? Dan heb je de productbeschrijving en technische documentatie nodig.
  • Een omschrijving van de warmtepomp. Denk hierbij aan het typenummer, het merk of de fabrikant.
  • De datum van installatie.
  • De adres- en contactgegevens van jezelf én van de installateur die de warmtepomp plaatst.
  • De factuur en het betaalbewijs met daarop data over de aanschaf, het bedrag en datum van betaling.

Jouw warmtepomp verzekerd met de opstalverzekering

Wil jij jouw warmtepomp goed verzekeren tegen schade? Sluit dan een opstalverzekering af. Hiermee verzeker je jouw warmtepomp tegen schade door onder andere brand, lekkage en storm. 

Bekijk de opstalverzekering