Ik heb schade veroorzaakt bij een ander, wat nu?
Een ongelukje kan zomaar gebeuren. Je stoot bijvoorbeeld per ongeluk een kop thee om over de laptop van een vriend. Of je blijft bij de buren met je jas haken achter een schilderij en die valt kapot op de vloer. Als je schade veroorzaakt bij een ander, verzekert de aansprakelijkheidsverzekering meestal de schadekosten voor je.
Maar soms vergoedt je aansprakelijkheidsverzekering de schade níet. Wat doe je dan? In sommige gevallen kun je dan een rechtsbijstandverzekering inzetten. Hoe en wanneer je dat kunt doen, leggen we in dit artikel uit.
Laten we kijken naar een voorbeeld:
Hond heeft schade veroorzaakt bij een ander
Daniël laat de hond van zijn moeder uit. Terwijl ze door het bos lopen, rent de hond af op een andere hond. In het actieve spelen met elkaar bijt de hond van Daniëls moeder de andere hond. Die kan door de wond aan zijn poot niet meer verder lopen. Het baasje van de gewonde hond is niet blij en stelt Daniël persoonlijk aansprakelijk voor dit ongeluk.
De aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade niet
Natuurlijk wil Daniël de dierenartskosten van de andere hond niet uit eigen portemonnee betalen. Daarom schakelt hij zijn aansprakelijkheidsverzekering in voor een schadevergoeding. Maar zijn aansprakelijkheidsverzekering verzekert deze situatie niet en wijst zijn verzoek af. Het is namelijk niet de hond van Daniël die de schade heeft aangericht, maar die van zijn moeder.
Daniëls moeder had daarom het verzoek zelf moeten aanvragen bij haar eigen schadeverzekering. Maar dat kan niet. Want de baas van de gewonde hond zegt dat Daniël verantwoordelijk is voor het ongeluk. Zijn moeder is dat niet. Wat nu?
De rechtsbijstandverzekering biedt een oplossing
Gelukkig heeft Daniël de Univé Rechtsbijstandverzekering met de dekking Consument, Koop & Wonen. Daarmee verzekert hij zich voor situaties waarin een ander hem oneerlijk beschuldigt van een onrechtmatige daad. Dit is een actie die volgens de wet niet mag.
Om via zijn rechtsbijstandverzekering juridische hulp te krijgen, moet hij wel aan twee voorwaarden voldoen:
- de ander heeft schade en vindt dat dit komt door een onrechtmatige daad van de verzekerde;
- de verzekerde heeft ook een particuliere aansprakelijkheidsverzekering, maar die verzekert de situatie niet.
Daarnaast moet Daniël de afwijzing door zijn aansprakelijkheidsverzekering als bewijs geven bij het melden van zijn zaak. Het maakt daarbij niet uit of hij die schadeverzekering heeft bij Univé of bij een andere verzekeraar.
Hoe helpt Univé Rechtshulp?
In Daniëls geval heeft de hond van zijn moeder schade veroorzaakt bij een ander. Maar hij deed dat niet met opzet. Het is daarom geen onrechtmatige daad. Daarmee voldoet hij aan de voorwaarden om zijn rechtsbijstandverzekering in te schakelen.
Hij meldt zijn zaak bij Univé Rechtshulp. Samen met een gespecialiseerde jurist bekijken ze de situatie. Wat blijkt? De eigenaar van de andere hond zat ook fout. Want beiden lieten ze hun hond loslopen in een gedeelte van het bos waar dat niet mocht. Na een gezamenlijk gesprek onder leiding van de jurist maken Daniël en de andere hondeneigenaar een afspraak. Daniël hoeft maar een deel van de schadekosten te betalen. De overige kosten betaalt de eigenaar van de gewonde hond.
Met een gerust gevoel weer verder
Ondanks dat Daniël zijn aansprakelijkheidsverzekering niet kon gebruiken, heeft hij toch een betere oplossing gevonden voor zijn probleem via zijn Univé Rechtsbijstandverzekering. Nu hoeft hij niet het volledige schadebedrag te betalen en is het meningsverschil opgelost. Zo kan hij met een gerust gevoel weer verder.