Beneficiair aanvaarden van een erfenis
Als je een erfenis krijgt, besluit je zelf of je de erfenis accepteert of weigert. Laat de overledene niet alleen bezittingen na, maar ook mogelijke schulden? En wil je de erfenis niet weigeren? Dan kun je deze beneficiair aanvaarden. Zo voorkom je dat jij de schulden erft. We vertellen je hoe beneficiaire aanvaarding precies werkt en waar je op moet letten.
Wat is een beneficiaire aanvaarding?
Als erfgenaam erf je in principe niet alleen jouw deel van het nagelaten bezit, maar ook de mogelijke schulden van de overleden persoon. Denk je dat de overledene schulden heeft? Dan kan het verstandig zijn om de erfenis beneficiair te aanvaarden.
Bij een beneficiaire aanvaarding accepteer je de erfenis onder voorbehoud van de boedelbeschrijving. Dat betekent dat je mogelijke schulden van de overledene niet uit je eigen portemonnee hoeft te betalen. Dit risico is er wel als je kiest voor een zuivere aanvaarding.
Goed om te weten: als je beneficiair aanvaardt, dan is die keuze definitief. Je mag de erfenis daarna dus niet alsnog afwijzen.
Erfenis aanvaarden
Als je een erfenis accepteert, dan kun je dat op een van deze manieren doen:
beneficiaire aanvaarding
zuivere aanvaarding
Erfenis verwerpen
Een erfenis mag je natuurlijk ook weigeren. Bijvoorbeeld omdat je al weet dat je meer schulden erft dan bezit. Of omdat je om een andere reden geen erfgenaam wilt zijn. Op Rechtspraak.nl vind je een video met duidelijke uitleg over hoe je een erfenis verwerpt.
Wat is een zuivere aanvaarding?
Je kunt ook kiezen voor een zuivere aanvaarding van de erfenis. In dat geval accepteer je de volledige erfenis, inclusief mogelijke schulden. Als de overleden persoon schulden heeft, dan erf jij die dus ook. Bovendien ben je als erfgenaam aansprakelijk voor deze schulden.
Zijn de schulden groter dan het vermogen van de overledene? Dan ben je bij een zuivere aanvaarding wettelijk verplicht om de schulden van je eigen geld te betalen. Zijn er andere erfgenamen en hebben zij ook zuiver aanvaard? Dan moeten zij meebetalen aan de schulden. Kortom, zuivere aanvaarding brengt grote risico’s met zich mee. Daarom raden wij dit altijd af.
Goed om te weten: zuiver aanvaarden is alleen mogelijk als je 18 jaar of ouder bent. Ben je jonger dan 18? Dan kun je de erfenis alleen verwerpen of beneficiair aanvaarden.
Dierbare spullen alvast meenemen? Liever niet.
Heb je de erfenis nog niet geaccepteerd? Dan is het verstandig om nooit zomaar geld of andere kostbaarheden al uit het huis van de overledene mee te nemen. Neem je wel al een erfstuk mee naar huis, of verkoop je iets uit jouw deel van de erfenis? Dan loop je het risico dat dit wordt bestempeld als zuivere aanvaarding. Dit betekent dat je aansprakelijk kunt worden gehouden voor alle schulden uit de erfenis. Bovendien haal je hiermee ook bezit weg aan de schuldeisers (alle mensen die nog geld krijgen), als blijkt dat de overledene schulden heeft.
Wat moet ik doen bij een beneficiaire aanvaarding?
Bij een beneficiaire aanvaarding moet je een Verklaring nalatenschap afleggen. Dit kan schriftelijk of in persoon bij de rechtbank van de laatste woonplaats van de overledene. Je kunt de verklaring ook afleggen bij een notaris. Bij je verklaring vul je een formulier voor (beneficiair) aanvaarden in.
Heeft een andere erfgenaam de erfenis al beneficiair aanvaard? Dan moet je binnen 3 maanden beslissen of je de erfenis accepteert of weigert. Deze periode gaat in vanaf de dag dat je van deze beneficiaire aanvaarding af wist. Maak je binnen deze 3 maanden geen besluit? Dan heb je de erfenis automatisch beneficiair aanvaard.
Beneficiair aanvaarden heeft weinig nadelen. Wel ben je verplicht om de erfenis volgens bepaalde wettelijke regels te regelen. Dit wordt ook wel het vereffenen van de nalatenschap genoemd. Hieronder valt een reeks taken die alle erfgenamen moeten doen. Zoals het maken van een lijst met alle spullen en schulden van de overledene.
Heeft de overleden persoon schulden? Dan worden die betaald met het geld en de spullen die nagelaten zijn. Wat er hierna van de erfenis overblijft, verdelen de erfgenamen vervolgens onder elkaar.
Soms kan het zijn dat de overledene niet genoeg spullen en geld heeft om er alle schulden mee te betalen. In dat geval verdeel je het nagelaten geld tussen de schuldeisers. In de wet staat op welke manier je dit over de schuldeisers moet verdelen. Zelf erf je dan geen spullen en geld, maar je erft ook geen schulden.
Let op: lukt het je niet om de erfenis te vereffenen? Of doe je dit niet volgens de regels? Dan moet je de schulden mogelijk alsnog van jouw eigen geld betalen. Houd er dus rekening mee dat beneficiaire aanvaarding niet automatisch betekent dat je de schulden niet meer hoeft te betalen.
Wat zijn de kosten van beneficiair aanvaarden?
Bij de beneficiaire aanvaarding van een erfenis leg je een verklaring af bij de balie van de rechtbank. Dit kan schriftelijk of in persoon. Na je verklaring ontvang je van de rechtbank een akte nalatenschap. Voor deze akte betaal je kosten (griffierecht) aan de rechtbank.
In deze situaties betaal je géén griffierecht:
Je hebt een toevoeging. Dit is een ander woord voor gesubsidieerde mediation of gesubsidieerde rechtsbijstand. De overheid betaalt dan een deel van de kosten voor jouw mediator of advocaat.
Jouw inkomen ligt onder een bepaald bedrag en je hebt een inkomensverklaring van de Raad voor Rechtsbijstand. Tip: stuur je inkomensverklaring direct mee met je Verklaring nalatenschap. Dan weet de rechtbank dat de aanvraag gratis is.
Zijn er andere meerderjarige erfgenamen die óók beneficiair willen aanvaarden? Dan kun je dat namens hen doen. Samen betalen jullie dan maar één keer de kosten voor de procedure.
Heb je juridisch advies nodig?
Het regelen van een erfenis kan erg stressvol zijn: vaak moet je een hoop beslissingen maken in een lastige tijd. Zit je met vragen over het aanvaarden of verwerpen van een erfenis? Heb je een conflict met een andere erfgenaam? Of ben je onterfd en wil je weten wat je rechten zijn?
Als je een rechtsbijstandverzekering hebt met de dekking Familie, Relatie & Erfenis, kun je juridisch advies en mogelijk rechtshulp vragen van een gespecialiseerde jurist van Univé Rechtshulp. Zo sta jij er niet alleen voor en weet je dat jouw zaak in professionele handen is. Kijk altijd eerst in je polisvoorwaarden om te zien of je in jouw situatie verzekerd bent voor rechtshulp.