Hypotheek
- Samenwerking Vereniging Eigen Huis
- Ik wil besparen op mijn hypotheek
- Ik wil mijn eerste woning kopen
- Ik wil verbouwen
- Ik wil verhuizen
- Mijn persoonlijke situatie verandert
- Hypotheekwacht
- Financieringsgarantie
- Voorkomen van stress tijdens verhuizing
- Verhuizen naar nieuwe buurt
- Hypotheekregels 2025
- Hypotheekrenteaftrek: dit verandert er vanaf 2025
Wat staat er in een hypotheekakte?
Een hypotheekakte is een officieel document dat je ondertekent bij de notaris voor de financiering van je woning. Wij vertellen je er graag meer over.
Alle essentiële informatie staat vermeld
In de hypotheekakte worden de belangrijkste kenmerken van de hypotheekinschrijving benoemd. Een aantal details worden opgenomen in de hypotheekakte, welke details dit zijn is afhankelijk van de geldverstrekker. Voor de verdere details wordt in de hypotheekakte naar de definitieve hypotheekofferte en de daarbij behorende algemene voorwaarden verwezen.
Uiteraard begint het met de basisinformatie
Wanneer het gaat om een hypotheek, moet allereerst de basisinformatie in de hypotheekakte worden vermeld. Denk daarbij aan jouw naam als hypotheekgever en de naam van de geldverstrekkende partij. En het onderpand waar het allemaal om draait: het adres van je woning.
In de hypotheekakte wordt het bedrag aan hypotheekstelling genoemd. Dit kan het bedrag zijn van de aangevraagde hypotheek, echter kan dit bedrag ook hoger zijn. In dat geval spreken we over een hogere hypotheekinschrijving. Het voordeel van een hogere hypotheekinschrijving is dat wanneer je in de toekomst een aanvullende hypothecaire lening wenst op te nemen, dit binnen dit bedrag zonder tussenkomst van de notaris mogelijk is. Je betaalt op dat moment geen extra kosten voor de notaris. Wel dient er op dat moment een nieuwe hypotheekaanvraag gedaan te worden en zal het aanvullende bedrag volgens de dan geldende normen en tegen de dan geldende rente worden verstrekt.
In de hypotheekakte staat verder dat je een verplichting aangaat om elke maand op tijd je hypotheeklasten te betalen. En dat je aan het einde van de looptijd het complete hypotheekbedrag moet aflossen. Tenzij de aflossing al is gedaan vanuit de maandelijkse aflossing, zoals het geval is bij de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek.
Maar ook uitgebreidere bepalingen staan erin
In de hypotheekakte staat verder hoe en onder welke omstandigheden de bank het geleende bedrag kan opeisen wanneer je niet voldoet aan je betalingsverplichtingen. Een andere bepaling is dat je de woning niet mag verhuren aan iemand anders zonder uitdrukkelijke toestemming van de bank. Daarnaast mag je niet zonder toestemming van de geldverstrekker de bestemming laten wijzigen of de woning volledig afbreken.
Meer weten over je hypotheekakte?
Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je via hypotheekadvies op maat snel vertellen wat de mogelijkheden zijn als het gaat om een hypotheek afsluiten en wat er vervolgens in de hypotheekakte komt te staan. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.