Terugverhuizen naar Nederland, hoe gaat dat?
Heb je een tijd in het buitenland gewoon en wil je terugverhuizen naar Nederland? De stappen die je dan moet nemen zijn iets anders dan als je verhuist binnen Nederland. Om even een situatie te schetsen: je hebt 7 jaar vanwege werk in Canada gewoond. Jouw contract houdt daar op en je wilt graag weer terug. Je hebt een leuk huis gezien en wilt terug naar jouw stad in Nederland. Hoe pak je dat dan aan? We vertellen je er graag meer over.
Remigreren naar Nederland doe je zo
Als je langer dan een jaar in het buitenland hebt gewoond, moet je overal uitgeschreven zijn bij de Nederlandse registers. Om weer definitief terug te kunnen keren, maak je een afspraak bij de gemeente binnen 5 dagen na aankomst in Nederland. De gemeente zorgt ervoor dat je weer een BSN (burgerservicenummer) krijgt en dat je geregistreerd staat in het BRP (Basisregistratie Personen). Samen met de gemeente kan je ook kijken naar een huurhuis waar je (tijdelijk) in kan wonen.
Daarnaast is het verplicht om een zorgverzekering te hebben in Nederland, dus zorg ervoor dat je deze ook hebt afgesloten. Een huisarts is niet verplicht, maar het is wel handig om je aan te melden, zodat je zorg achter de hand hebt.
Belasting en DigiD
Als je hier een baan hebt gevonden, een huis hebt en jezelf bij bovenstaande organisaties hebt aangemeld, krijg je vanzelf ook een brief van de Belastingdienst om aangifte te doen over de inkomstenbelasting. Je bent verplicht om ieder jaar aangifte te doen.
Ook is het handig om een DigiD aan te vragen. Hiermee kan je alle overheidszaken online regelen. Veel officiële post komt ook digitaal en zo heb je altijd toegang tot gemeentelijke post en andere overheidspost. Check hier ook gelijk even of je recht hebt op toeslagen. Het zou zomaar kunnen zijn dat je in een huurhuis zit onder de toeslaggrens en dan huurtoeslag kunt krijgen. Je kan misschien ook aanspraak maken op zorgtoeslag. Daarvoor mag je inkomen maximaal €38.520 zijn (of €48.224 als gezamenlijk inkomen samen met je toeslagpartner).
Als dit allemaal is geregeld, er een fijne baan is en de rust een beetje is wedergekeerd, voel je dan vrij om contact op te nemen met een van onze hypotheekadviseurs. En dan gaan wij kijken hoe wij jou weer op onze beurt kunnen helpen met een fijne woondroom!
Tot slot: hierbij een artikel van de overheid, met een geheel stappenplan om te (r)emigreren naar Nederland: Stappenplan terug naar Nederland.
Meer weten over terugverhuizen?
Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat er mogelijk is. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de markt van hypotheken en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.