Ga naar inhoud

Zorgtoeslag om zorgpremie te betalen

Wanneer je zorgtoeslag kunt aanvragen hangt af van je leeftijd, thuissituatie en inkomen. De Belastingdienst bepaalt of je voor zorgtoeslag in aanmerking komt. De voorwaarden voor zorgtoeslag kunnen elk jaar veranderen, maar het uitgangspunt blijft altijd dat je vanwege een laag inkomen een bijdrage nodig hebt om de premie van je zorgverzekering te kunnen betalen.

Wanneer recht op zorgtoeslag

Wil je zorgtoeslag aanvragen? Dan moet je in ieder geval;

  • 18 jaar of ouder zijn
  • een Nederlandse zorgverzekering hebben
  • onder de (gezamenlijke) inkomensgrens zitten
  • niet teveel (gezamenlijk) vermogen hebben

Zodra je 18 jaar wordt kun je zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Je moet vanaf die leeftijd namelijk ook een eigen zorgverzekering aanvragen. Dit gaat automatisch als je meeverzekerd blijft met je ouders, zij gaan dan vanaf je 18e premie betalen. Zetten zij jouw zorgverzekering stop? Dan moet je zelf een nieuwe zorgverzekering afsluiten.

Je eigen zorgverzekering is verplicht vanaf de dag dat je 18 wordt. Met ingang van de eerstvolgende maand heb je recht op zorgtoeslag. Omdat je je zorgtoeslag altijd vooraf ontvangt, kun je de maand vóór je verjaardag alvast zorgtoeslag aanvragen. Dan krijg je in de maand van je verjaardag de eerste keer zorgtoeslag uitgekeerd voor je zorgpremie in de maand daarna.

Als je in Nederland woont en/of werkt is een Nederlandse zorgverzekering verplicht. Dus ook als je in het buitenland woont, maar in Nederland werkt. Bij andere situaties in het buitenland kan het zijn dat je geen Nederlandse zorgverzekering meer hebt. Je recht op zorgtoeslag vervalt dan. Tenzij je een pensioen of uitkering uit Nederland ontvangt en via het CAK bent verzekerd in je woonland.

Heb je een Nederlandse zorgverzekering, maar ben je vanwege een betalingsachterstand aangemeld bij het CAK? Dan heb je nog wel recht op zorgtoeslag, maar maakt de Belastingdienst dit rechtstreeks over naar het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). Hiermee wordt je schuld bij je zorgverzekeraar afgelost. Zodra dat gelukt is, maakt de Belastingdienst de zorgtoeslag weer naar je rekening over.

Omdat zorgtoeslag is bedoeld voor mensen met een laag inkomen, stelt de Belastingdienst een inkomensgrens aan het recht op zorgtoeslag. Dit heet het toetsingsinkomen, dat ongeveer gelijk staat aan je bruto-inkomen per jaar. Als je een toeslagpartner hebt is er sprake van een gezamenlijk toetsingsinkomen. Dit geldt vanaf de eerste maand nadat je toeslagpartners bent geworden. 

Zit je onder de inkomensgrens? Dan heb je recht op zorgtoeslag. Als je erboven komt, vervalt dat recht voor het hele kalenderjaar. Dus heb je al zorgtoeslag ontvangen en blijkt achteraf dat je inkomen te hoog was? Dan moet je alle zorgtoeslag die je dat jaar ontvangen hebt, terugbetalen. Wil je dat risico niet lopen? Vraag je zorgtoeslag dan met terugwerkende kracht aan.

Of je recht hebt op zorgtoeslag hangt ook af van je (gezamenlijk) vermogen. Dat is het bedrag dat jij en je eventuele toeslagpartner bezitten aan bijvoorbeeld spaargeld of beleggingen. Is dat bedrag hoger dan het maximum van de Belastingdienst? Dan heb je geen recht op zorgtoeslag. Ook niet als je onder de inkomensgrens zit. Dat geldt voor het volledige jaar waarin je vermogen te hoog is.

Hiervoor wordt gekeken naar je vermogen op 1 januari. Als dat op dat moment lager is dan het maximum, heeft dat geen invloed op je zorgtoeslag voor de rest van het jaar. Is het hoger? Dan heb je dat jaar geen recht op zorgtoeslag, moet je het vermogen doorgeven aan de Belastingdienst en zetten zij het stop. Als je dat jaar al zorgtoeslag hebt ontvangen, moet je dat bovendien terugbetalen.

Heb je een deel van het jaar een toeslagpartner? Dan hoef je het vermogen van je partner voor dat jaar niet mee te rekenen.

Zorgtoeslag berekenen

Als je recht hebt op zorgtoeslag, wil je natuurlijk ook graag weten hoeveel zorgtoeslag je kunt verwachten. De hoogte van je zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen. Hoe dichter je tegen de inkomensgrens aan zit, hoe minder zorgtoeslag je krijgt. Bij de Belastingdienst kun je je zorgtoeslag berekenen. Dat is het bedrag waar je dat jaar maandelijks recht op hebt met je huidige inkomen.

Verandert er iets in je inkomen? Dan heeft dat ook gevolgen voor je zorgtoeslag. Bij minder inkomen gaat je zorgtoeslag omhoog, maar als je inkomen hoger wordt gaat je zorgtoeslag omlaag. Kom je door loonsverhoging boven het maximale inkomen per jaar? Dan heb je geen recht meer op zorgtoeslag. Ook moet je de zorgtoeslag die je dan al hebt ontvangen, terugbetalen. 

Zorgtoeslag aanvragen

Wil je zorgtoeslag aanvragen? Dan is het belangrijk om eerst je (gezamenlijke) toetsingsinkomen te berekenen bij de Belastingdienst. Het is namelijk van belang om je inkomen zo nauwkeurig mogelijk door te geven. Zo verlaag je de kans dat je te weinig zorgtoeslag ontvangt of juist een deel terug moet betalen. Als je onder de inkomensgrens zit kun je verder met het aanvragen van je zorgtoeslag.

Voor de aanvraag log je in met je DigiD op ‘Mijn toeslagen’ van de Belastingdienst. Kies bij ‘Zorgtoeslag’ voor ‘Aanvragen’ en houd daarbij de inkomensgegevens van jou én je partner paraat. Je partner hoeft niet in te loggen. Je moet een aantal vragen beantwoorden, maar sommige gegevens zijn ook al ingevuld. Is de aanvraag compleet? Dan kun je die verzenden en krijg je een bevestiging.

Aanvragen zorgtoeslag terugwerkende kracht

Twijfel je of je komend jaar onder de inkomensgrens blijft? Dan kun je er ook voor kiezen om zorgtoeslag met terugwerkende kracht aan te vragen. Dit kan tot en met 1 september in het volgende jaar bij de Belastingdienst. Die beoordeelt dan op basis van het inkomen op je belastingaangifte of je recht had op zorgtoeslag en keert dat bedrag dan in één keer uit. 

Heb je je zorgtoeslag tijdens het jaar stopgezet? Bijvoorbeeld omdat je twijfelde of je wel onder de inkomensgrens zou blijven? Dan heb je langer de tijd om zorgtoeslag met terugwerkende kracht aan te vragen dan tot en met 1 september het volgende jaar. Je kunt de Belastingdienst dan formeel vragen om de ‘stopzetting te herzien’. Dat kan niet via ‘Mijn toeslagen’ maar moet per brief.