Ga naar inhoud

Ouders die borg staan voor hypotheek kinderen

Het is voor veel starters of alleenstaanden op de woningmarkt op dit moment lastig om een huis te vinden. Of beter gezegd: om voor een huis ook een hypotheek te krijgen. Het inkomen is dan vaak te laag om de aankoop van het huis met een hypotheek te kunnen financieren. Gelukkig kunnen ouders helpen door borg te staan. Hoe dat precies werkt, leggen we hier graag aan je uit.

Wat houdt borg staan in?

Borg staan wordt ook wel garant staan genoemd. Het betekent dat je ouders voor een deel van de schuld aansprakelijk zijn, mocht je op een bepaald moment de hypotheeklasten niet meer kunnen betalen. Het zorgt ervoor dat je toch een hogere hypotheek kunt afsluiten. Er is wel een nadeel, want lang niet elke geldverstrekker biedt deze mogelijkheid aan. 

Als je ouders borg staan, tekenen ze mee op de hypotheekakte. Daarmee worden ze hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheekschuld. Kun je de hypotheeklasten niet meer opbrengen, dan moeten je ouders dat doen.

Huis met overwaarde niet per se nodig

Het is bij borg staan of garant staan niet noodzakelijk dat je ouders een huis met overwaarde bezitten. Volgens de huidige regels moeten de maandlasten van een hypotheek betaalbaar zijn. Lukt het je niet om die lasten alleen te dragen, dan kunnen je ouders dus bijspringen. Daarbij is het niet van belang of ze een huis huren of een villa zonder hypotheek bezitten. Uiteraard wordt bij de aanvraag wel gekeken of de extra  lasten voor je ouders betaalbaar zijn.

Voorwaarden borg staan voor hypotheek kind

Geldverstrekkers die de mogelijkheid van garant staan aanbieden, hebben elk zo hun eigen voorwaarden. Wel kun je uitgaan van de volgende zaken waar jij en je ouders veelal aan moeten voldoen:

  • Je moet zelf minimaal 70% van de hypotheek kunnen lenen op basis van je inkomen.
  • Je moet aantonen dat je inkomen de komende 3 tot 10 jaar gaat stijgen (zodat je dan alle lasten zelf  kunt dragen).
  • Het inkomen van je ouders moet voldoende zijn om het extra deel dat je leent voor de borgstelling te kunnen betalen.

Alternatieven

Aangezien er niet zo veel geldverstrekkers zijn die deze mogelijkheid bieden, is het altijd goed om ook naar alternatieven te kijken. Zoals een belastingvrije schenking of kiezen voor een familiehypotheek of generatiehypotheek. Wat voor jou het beste is, is natuurlijk helemaal afhankelijk van je eigen situatie en de mogelijkheden van je ouders.

Wil je nog meer weten over borg staan en of dat in jouw geval verstandig is? Of ontvang je graag algemeen hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank