Ga naar inhoud

Eigen geld & hypotheek: hoeveel is er nodig?

Je wilt een hypotheek afsluiten. Dan ben je natuurlijk wel benieuwd hoeveel eigen geld je moet inbrengen daarvoor. Wij vertellen je graag hoe dat zit.

Wat betaal je met eigen geld?

Voor het kopen van een eigen woning heb je altijd eigen geld nodig. Je moet namelijk de bijkomende kosten betalen van een huis kopen. De notariskosten van ongeveer € 1000 betaal je altijd zelf en dat geldt ook voor de overdrachtsbelasting van 2% van de woningwaarde.

Ben je nog geen 35 jaar en koop je een huis van maximaal € 440.000? Dan mag je eenmalig gebruik maken van de vrijstelling van overdrachtsbelasting. In dat geval heb je dus relatief weinig eigen geld nodig om een huis te kunnen kopen. Bovendien heb je fiscaal voordeel van deze kosten.

Niet alleen de kosten koper, maar ook een eventuele verbouwing of andere kluskosten kun je betalen van je eigen spaargeld. Daarom helpt het wel als je wat geld achter de hand hebt wanneer je een huis wilt kopen. Er is alleen geen exact bedrag aan te geven hoeveel eigen geld je naast je hypotheek nodig hebt. Dat wisselt namelijk per situatie. Wel kunnen we zeggen: hoe meer eigen geld, hoe makkelijker het is voor je.

Hoe meer eigen geld, hoe minder hypotheeklasten

Veel mensen kijken bij het kopen van een woning vooral naar het maximale hypotheekbedrag. Toch is dat niet bijster interessant, want dat bedrag staat redelijk vast. Het is maximaal 100% van de woningwaarde of mogelijk nog iets meer als je voor een energiebesparende verbouwing kiest. Uiteraard is het afhankelijk van je inkomen en je eventuele schulden of je het maximale bedrag kunt lenen bij de geldverstrekker.

Meer eigen geld inleggen betekent ook dat je misschien minder hypotheek hoeft op te nemen, wat weer voor lagere maandlasten zorgt. En wellicht kun je een duurdere woning betalen met eigen geld, als je op basis van je inkomen en schulden maar tot een bepaald bedrag aan hypotheek kunt opnemen. Voor de geldverstrekker is er bovendien minder risico wanneer je ook zelf een bedrag inlegt. Om die reden zijn ze eerder geneigd om je een lagere hypotheekrente te bieden als je flink wat spaargeld achter de hand hebt.

Meer weten over je hypotheek?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We vertellen je via hypotheekadvies snel wat de mogelijkheden zijn als het gaat om een hypotheek. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.