Gezondheidsverklaring
In sommige situaties heb je een gezondheidsverklaring nodig bij je hypotheek. Het gaat daarbij dan niet om het afsluiten van de hypotheek zelf, maar om de bijbehorende overlijdensrisicoverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering. Met een gezondheidsverklaring bepaalt de verzekeraar onder welke voorwaarden je de verzekering kunt afsluiten en wat de bijbehorende premie is. Op deze pagina vind je meer informatie over de gezondheidsverklaring.
Wat is een gezondheidsverklaring?
Een gezondheidsverklaring is een vragenlijst die je moet invullen. Uit die lijst blijkt hoe het gesteld is met je gezondheid, wat jeleefstijl is en hoe je medisch verleden is. De lijst bestaat bijvoorbeeld uit vragen over zaken als:
- je lengte en gewicht;
- je leeftijd;
- de mogelijke ziektes die je hebt;
- of je rookt, alcohol of drugs gebruikt;
- of je eventuele aandoeningen hebt waarvoor je nu wordt behandeld of in het verleden behandeld bent.
Een verzekeraar maakt gebruik van een gezondheidsverklaring als je een aanvraag doet voor een overlijdensrisicoverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Je bent verplicht de lijst naar waarheid in te vullen. Doe je dat niet? Dan kunnen je nabestaanden hun recht op de uitkering gedeeltelijk of geheel verliezen. Een medisch specialist bij de verzekeraar beoordeelt je gezondheidsverklaring.
Beoordeling gezondheidsverklaring
Een medisch adviseur of specialist geeft een advies aan de verzekeraar op basis van de door jou ingevulde gezondheidsverklaring. Soms kan er aanvullende medische informatie opgevraagd worden bij je behandelend artsen of zelfs een medische keuring gevraagd worden.
De medisch adviseur of specialist licht de verzekeraar in over het risico om je te verzekeren. Dit advies is dus van invloed op het wel of niet krijgen van de verzekering en daarnaast ook op de hoogte van de premie. Er zijn drie uitkomsten mogelijk:
- Het risico voor de verzekeraar is gemiddeld. Je ontvangt dan de door jou aangevraagde verzekering tegen de premie die voor je berekend is.
- Het risico voor de verzekeraar is hoger dan gemiddeld. Het gevolg is dat je daardoor een hogere premie moet betalen.
- Het risico is te hoog voor de verzekeraar. De medisch specialist raadt de verzekeraar af om je te verzekeren. Waarschijnlijk krijg je dan niet de verzekering die je had aangevraagd. Je kunt wel een herkeuring aanvragen.
Kosten gezondheidsverklaring
Aan de aanvraag van een gezondheidsverklaring zelf zijn geen kosten verbonden. Pas als er een extra medische keuring benodigd is, kost dit geld. Wat er dan precies onderzocht moet worden, bepaalt dan de hoogte van de kosten. Op het moment dat de verzekeraar deze keuring eist, betalen zij ook bijna altijd zelf deze kosten.
Meer weten over wat een gezondheidsverklaring is en of je die nodig hebt? Of heb je behoefte aan deskundig hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.