Energielabels niet verplicht bij monumentale panden
Elke woning en elk bedrijfspand moet bij verkoop of verhuur verplicht een energielabel hebben. Behalve monumentale panden. We leggen je graag uit waarom dat is.
Wat is een energielabel?
Een energielabel laat het verbruik van jouw woning zien. Zoals je misschien gezien hebt, zijn er energielabels van A++++ (het zuinigst) tot G (minst zuinig). Aan de hand van het label kan je zien waar er verbeterd moet worden, zodat deze woonplek nog zuiniger wordt. Hierbij kan je denken aan zonnepanelen of een (hybride) warmtepomp. Ook geeft een energielabel weer hoe goed een huis is geïsoleerd. Zo weet je al snel of je de vloeren of de ramen (of andere plekken) nog kan aanpakken. Vaak valt hier al veel winst te behalen.
Monumentale panden zijn vrijgesteld van energielabels
Voor woningen en bedrijfspanden is het verplicht om een energielabel aan te vragen als je wilt gaan verkopen of verhuren. Er zijn enkele uitzonderingen op deze verplichting. Monumentale panden zijn zo’n uitzondering. Dat komt hierdoor:
- Onjuiste berekeningen
De berekening van het energielabel klopt niet altijd met het werkelijke verbruik bij monumentale panden. Zo kan de inschatting wel dubbel zo hoog zijn als de realiteit. Na het nemen van maatregelen vallen besparingen bovendien regelmatig lager uit dan gepland. De traditionele bouwwijze van de panden maakt de berekeningen van energielabels onbetrouwbaar. - Advies houdt geen rekening met unieke situatie
In een monumentaal pand mag je niet zomaar slopen om te verduurzamen. Er zijn regels voor wat wel en niet mag. Daarbij komt ook nog eens dat er vergunningen nodig zijn voor die dingen die wél mogen. De besparingsmogelijkheden van monumentale panden met een historische bouwtechniek zijn dan ook niet te vergelijken met die van moderne woningen.
Ben je eigenaar van een monumentaal pand?
Dan mag je dus jouw pand verkopen of verhuren zonder energielabel. Als je een tijdelijk energielabel hebt, hoef je dit niet om te zetten naar een definitief label. Let op: wanneer je een (milieu)subsidie wilt aanvragen, kan het zijn dat er wél gevraagd wordt om een energielabel van je pand.
Het kan ook zijn dat je woning geen monumentale status heeft, maar wel deel uitmaakt van een beschermd stads- of dorpsgezicht. In dat geval is een energielabel wel verplicht bij verkoop of verhuur.
Meer weten over energielabels of monumentale panden?
Maak dan een afspraak voor onafhankelijk hypotheekadvies met een adviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.