Bijleenregeling
Ga je verhuizen en heb je je oude huis met overwaarde verkocht? Dan kun je het beste die overwaarde gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. Anders loop je wellicht hypotheekrenteaftrek mis. Dit heeft te maken met de zogeheten bijleenregeling. We leggen hier graag uit hoe deze regeling precies werkt.
Wat is de bijleenregeling?
Laten we eerst eens ingaan op wat de bijleenregeling nu precies inhoudt. De bijleenregeling is in het leven geroepen om je bij een verhuizing te stimuleren de overwaarde in je huis te investeren in je nieuwe woning. Doe je dit niet, dan profiteer je niet van de maximale hypotheekrenteaftrek. De rente over het deel van de overwaarde dat niet is gebruikt voor de aankoop, verbetering of onderhoud is dan namelijk niet fiscaal aftrekbaar.
Waarom is de bijleenregeling ooit ingevoerd?
De bijleenregeling werd in 2004 ingevoerd. In de jaren daarvoor bleek namelijk dat veel mensen wisten te profiteren van extra voordeel. Bij verkoop van een huis met overwaarde, leenden zij vervolgens maximaal. Zo hadden zij over een groter bedrag hypotheekrenteaftrek en gebruikten zij de vrijgekomen overwaarde voor andere zaken. Zoals een nieuwe auto of een luxe vakantie. En daar was de invoering van de hypotheekrenteaftrek natuurlijk nooit voor bedoeld.
Voor wie geldt de bijleenregeling?
In principe geldt de bijleenregeling voor iedereen die zijn of haar huis verkoopt en na aftrek van de openstaande hypotheekschuld en verkoopkosten nog geld overhoudt. Maar ook als je je woning niet verkoopt, kan de bijleenregeling in beeld komen. Het kan zelfs zo zijn dat je niet eens meer eigenaar van het huis bent. De bijleenregeling geldt bijvoorbeeld ook als je je huis permanent aan iemand verhuurt. Of als je de woning verlaat vanwege een echtscheiding.
Samenwonen en de bijleenregeling
Ga je met je partner samenwonen? Dan geldt de bijleenregeling ook. Trek je in bij je partner en worden jullie elkaars fiscale partner voor de hypotheek? Dan krijg je alleen hypotheekrenteaftrek over de volledige hypotheek als je de overwaarde van je vorige huis inbrengt in de gezamenlijke woning. Gaan jij en je partner samenwonen in een nieuw huis? Dan geldt voor allebei de bijleenregeling en moet met beide overwaardes rekening worden gehouden.
Wil je meer weten over de bijleenregeling, bijvoorbeeld omdat je zelf je huis wilt gaan verkopen? Maak dan een afspraak voor hypotheekadvies in een winkel van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak met een adviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen). We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.