Brandblusser in de auto en verkeersveiligheid
Veiligheid is belangrijk. Vooral in het verkeer. Voor je eigen veiligheid en die van anderen, doe je er goed aan om wat veiligheidsitems in je auto te leggen. Denk bijvoorbeeld aan een brandblusser, gevarendriehoek, het veiligheidshesje, een lifehammer en EHBO-doos. Op deze pagina vertellen we je meer over de brandblusser.
Auto brandblusser: waarom?
Je wilt er niet teveel aan denken, maar toch kan het gebeuren: brand in de auto. Dat kan komen door bijvoorbeeld een kapot onderdeel, een aanrijding, een andere brandende auto of vandalisme. Beter voorkomen dan genezen: ga op tijd voor de onderhoudsbeurt van je auto. Zo heb je zo min mogelijk kans op kapotte onderdelen en verklein je de kans op brand. Een veelvoorkomende oorzaak van een autobrand is bijvoorbeeld lekkende remolie.
Welke brandblusser heb je nodig in de auto
Ook voor brandblussers geldt dat er veel verschillende soorten en groottes te krijgen zijn. Met een kleine auto heb je voldoende aan een kleine brandblusser. Een grote auto heeft waarschijnlijk een grotere nodig. Het beste kun je de blusser in je auto bevestigen met een beugel, zodat deze niet door de auto rolt.
Kies een brandblusser met een EN3-label. Dat is de Europese standaard. Je betaalt tussen de € 20,- en € 50,- voor een brandblusser.
Deze twee brandblussers zijn geschikt voor in de auto:
De meeste auto’s hebben standaard een kleine poederblusser van 1 kg. Daar zit een soort poeder in met chemisch zout. Dat chemische zout kan kleine branden blussen. Voor grote branden, kun je beter een andere blusser gebruiken. Met alleen een poederblusser kom je er dan namelijk niet. Een poederblusser zorgt bovendien voor veel schade in de auto. Het chemische zout bijt in de bekleding en laat veel troep achter.
De beste blusser om te gebruiken in de auto is de schuimblusser. Deze laat namelijk veel minder schade achter in de auto. De schuimblusser maakt gebruik van sproeischuim. Mocht je toch schade oplopen, dan is dat waarschijnlijk waterschade. Omdat een schuimblusser langer kan blussen dan een poederblusser, zal deze een autobrand beter kunnen doven. Daar kleeft één nadeel aan: de blusser richt je direct op het vuur om te kunnen blussen. Je moet dus goed weten wat je doet en voorzichtig te werk gaan.
Brand in de auto? Univé geeft tips.
Is er brand uitgebroken in je auto? Bel 112 als iedere seconde telt.
Dit kun je zelf doen om te voorkomen dat het vuur zich verder verspreidt en voor de veiligheid van je medereizigers:
Laat de inzittenden de auto veilig verlaten en zet je motor af.
Open de motorkap en de deuren van de auto als dat mogelijk is.
Richt je blusser op de brand zodat je het vuur kunt doven. Kun je meerdere brandblussers tegelijk gebruiken? Kies daar dan voor. Misschien heeft een andere autobestuurder eentje te leen.
Sluit de motorkap en deuren van je auto na het blussen van de brand.
Doof, als het er is, vuur onder de auto met zand. Stel, er is een brandstoflek, dan kan het vuur zich gemakkelijk verder verspreiden.
Bel zo snel mogelijk 112.
Bel met de Univé alarmcentrale: +31 592 34 81 12.
Meld de opgelopen brandschade
Met een Univé WA+ en All Risk autoverzekering ben je verzekerd tegen brandschade. Meld je schade zo snel mogelijk online op Mijn Univé of in de Univé App en vul eventueel een schadeformulier in. Voor direct contact met een medewerker vind je hier onze contactgegevens. Je kunt ook terecht bij één van onze Univé winkels.