Wat moet je in je auto hebben?
In veel landen in Europa, zoals in België, gelden bepaalde regels als het gaat om de verplichte uitrusting in de auto. Deze regels zijn overal net even anders: wat bijvoorbeeld verplicht is in de auto in België, kan in andere landen heel anders zijn. In Nederland geldt er op een enkele uitzondering na geen verplichting als het gaat om wat je bij je moet hebben in de auto. Maar veel mensen vragen zich toch af: wat moet je in de auto hebben?
Wat ben je verplicht in de auto te hebben?
Naast het rijbewijs en het kentekenbewijs gelden er in Nederland geen wettelijke verplichtingen als het gaat om de uitrusting in je auto. Toch zijn er bepaalde situaties in en om het verkeer waarbij het handig is om bepaalde voorwerpen bij je te hebben. Bijvoorbeeld voor de veiligheid van jou of andere weggebruikers. Deze voorwerpen hebben we op een rijtje gezet.
Wanneer je onverhoopt je auto tot stilstand moet brengen aan de rand van de weg of zelfs op de weg, moet je achterliggend verkeer alarmeren. Dit kan met de gevarendriehoek. Dit is handig wanneer je pech op de weg hebt door bijvoorbeeld een lekke autoband die moet worden vervangen, of als je terechtkomt in een aanrijding.
Je kunt een veiligheidshesje gebruiken om zichtbaar te zijn voor andere weggebruikers en om te waarschuwen. Ze hebben een felle kleur en reflecterend materiaal. Wanneer je je auto tot stilstand heeft moeten brengen of in geval van autopech is het handig om voor iedere inzittende een veiligheidshesje binnen handbereik te hebben. Deze kunnen dan worden aangetrokken voordat iedereen de auto verlaat.
Je kunt in het geval van gevaarlijke situaties een brandblusser in je auto gebruiken om vuur te doven wanneer een auto in brand staat en er een inzittende klem zit. Brandblussers in de auto hebben geregeld levens kunnen redden in dit soort situaties.
De lifehammer is een hamer met twee scherpe punten waarmee je jezelf of inzittenden uit benarde situaties kunt redden, zoals wanneer je auto in het water belandt. Je hebt bij voorkeur niet één, maar meerdere veiligheidshamers tot je beschikking in de auto, binnen handbereik van iedere inzittende.
Een EHBO-doos in je auto kan uitkomst bieden wanneer één van de inzittenden in je auto tijdens een rit een ongelukje oploopt. Er kan tijdens zo’n rit namelijk, ook tijdens bijvoorbeeld pauzes best eens iets onverwachts gebeuren waarbij niet direct eerste hulp nodig is
Wat moet je in de auto hebben: naar het buitenland
In andere landen in Europa gelden wél verplichtingen over wat je in de auto moet hebben. Deze wetgeving verschilt per land. Ga dus goed voorbereid op vakantie met de auto naar het buitenland. Check altijd de wetgeving van het land waar je heen of doorheen reist. Naast de verplichte voorwerpen, zijn er sommige landen in Europa waar je nog extra zaken in je auto moet hebben. Denk bijvoorbeeld aan:
Een set reservelampjes: deze kunnen uitkomst bieden wanneer één van je lampen stuk gaat. Zo ga je nooit zonder licht de weg op.
Geldige vignets of milieustickers: Niet overal in Europa mag je zonder geldig vignet of milieusticker rijden. Lees bijvoorbeeld over de milieusticker in Duitsland.
Reservebril: wanneer je brildrager bent is het in sommige landen verplicht om een reservebril bij je te hebben voor wanneer je bril stuk gaat of bijvoorbeeld kwijtraakt.
Alcoholtest: deze is alleen in Frankrijk verplicht om in je auto te hebben.
Reservewiel: wanneer je band lek is, kun je je band zelf vervangen met een extra reservewiel.
Niet verplicht in de auto, wél handig
Je kunt je voorstellen dat het altijd handig kan zijn om musthaves in de auto, zoals extra eten en drinken, bij je te hebben. Ook kan het nuttig zijn om startkabels bij je te hebben die kunnen helpen wanneer je auto niet meer wil starten.
Verplicht in de auto, én handig
Wanneer je in je auto rijdt ben je verplicht om je kentekenbewijs en rijbewijs bij je te hebben. Daarnaast ben je verplicht verzekerd te zijn met minimaal een WA-autoverzekering. Bij Univé kun je verder kiezen voor de WA+ en de All Risk autoverzekering. Kies ook voor één van de aanvullende dekkingen zoals bijvoorbeeld pechhulp: daarmee helpt Univé je zo weer op weg.
Wil je weten welke autoverzekering bij je past?