Tips voor het kopen van je eerste auto
Net je rijbewijs gehaald en wil je graag je eerste auto kopen? Dat is best spannend. Een auto is een behoorlijke investering. Daarom is het belangrijk om vooraf goed na te denken over wat je precies wilt. Hoe zorg je ervoor dat je geen miskoop doet? Wij helpen je op weg met handige tips.
Aanschafprijs eerste auto: wat is je budget?
Voordat je rond gaat kijken naar een geschikte auto. Is het belangrijk om vooraf je budget te bepalen. Zo voorkom je dat je gaat kijken naar auto’s die je niet kunt betalen. Bedenk ook aan wat voor eisen je auto moet voldoen. Wees daarbij wel realistisch. Voor € 3.000 heb je geen auto met bijvoorbeeld ingebouwde parkeerassistentie, navigatie, stoelverwarming en climate control. Wel zijn er verschillende manieren om je auto te financieren.
Autokosten: van wegenbelasting tot verzekeringen
Met alleen een budget om de auto te kopen, ben je er nog niet. Je hebt heel veel extra ‘autokosten’ om je auto op de weg te houden. Vooraf deze autokosten berekenen is dus wel zo slim. Denk aan: wegenbelasting, brandstof, de jaarlijkse apk, je autoverzekering en natuurlijk (on)voorziene kosten voor auto-onderhoud. Heb je genoeg geld achter de hand om je auto op de weg te houden? Dan kun je besluiten om je eerste auto te gaan kopen.
Oriëntatie: welke auto past bij jou?
Je budget is vastgesteld, dus dan kan de zoektocht naar jouw ideale auto beginnen. Bedenk eerst goed waar je je auto precies voor wilt gebruiken. Heb je de auto bijvoorbeeld nodig om dagelijks naar je werk te gaan? Of gebruik je hem slechts af en toe voor korte afstanden? Rijd je er altijd alleen in? Of heb je plannen voor gezinsuitbreiding? Allemaal zaken die van invloed zijn op de keuze van jouw auto.
Neem ook de voor- en nadelen van verschillende automerken en -modellen mee in je proces. Zo zijn de Fiat Panda, Kia Picanto en Volkswagen Golf prima instapmodellen. Deze auto’s zijn zowel in aanschaf als onderhoud niet erg duur en staan bekend om hun rijcomfort.
Auto kopen: bij een garage of een particulier?
Weet je welk type auto je wilt hebben en wat je budget is, dan kun je online beginnen met de zoektocht naar jouw droomauto. Je kunt kiezen voor een autodealer of je auto kopen bij een garage. Maar je kunt ook een auto kopen van een particulier via bijvoorbeeld Marktplaats. Wil je garantie en service? Dan kun je het beste je auto via een dealer of garage kopen. Houd er wel rekening mee dat een auto kopen via een garage vaak een stuk duurder is dan via een particulier. Bij een particulier heb je vaak meer ruimte voor onderhandeling, maar als nadeel: geen garantie en grotere kans op verborgen gebreken in de auto.
Check de kilometerstand en onderhoudsstaat
Zie je een leuke auto? Check dan de volgende zaken:
- onderhoud van de auto. Bekijk het onderhoudsboekje van je auto of check online de onderhoudshistorie door op een online tool het kenteken in te voeren. Je krijgt dan een rapport. Zo weet je zeker dat wat er in een advertentie staat ook klopt.
- Check of de kentekenpapieren compleet zijn.
- Controleer ook of de kilometerstand klopt. Dit kun je gratis doen via de website van RDW.
Twijfel je over de technische staat van de auto? Dan kun je er ook voor kiezen om een aankoopkeuring te laten doen.
Proefrit? Neem iemand mee
Heb je de auto van je dromen gevonden? Maak dan eerst een proefrit. Een auto kan op papier namelijk geweldig lijken, maar in werkelijkheid vies tegenvallen. Ben je niet technisch? Neem dan iemand mee die verstand heeft van auto's. Zo voorkom je verrassingen zoals verborgen gebreken en hoge onderhoudskosten na de aankoop van je eerste auto.
Auto kopen? Start met onderhandelen
Bevalt de auto? En wil je hem kopen? Probeer dan te onderhandelen over de prijs.
- Kijk vooraf wat de waarde van soortgelijke auto's is. We noemen dit ook wel de dagwaarde. Zo weet je zeker dat je een eerlijke prijs betaalt.
- Check de auto na de proefrit ook kritisch op onvermelde krassen, deuken etc. Dit kun je namelijk ook als munitie gebruiken tijdens de onderhandeling over de prijs en/of service.
- Vind je onderhandelen lastig? Neem dan iemand mee die dat wel goed kan.
Auto op naam zetten en verzekeren
Heb je de auto gekocht? Gefeliciteerd! Maar voor je met je eerste auto kunt wegrijden, moet je eerst nog wat zaken regelen. Zo moet het kenteken van de auto op jouw naam gezet worden. Het overschrijven van de auto wordt vaak geregeld door de garage. Heb je de auto bij een particulier gekocht, bijvoorbeeld via Marktplaats? Dan moet je dit zelf doen. Je kunt de auto op jouw naam zetten bij een: kentekenloket, RDW-keuringsstation, RDW-balie of online je auto op naam zetten bij de RDW.
Als de auto op jouw naam staat, ben je wettelijk verplicht om minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. Daarmee ben je verzekerd voor schade aan andermans spullen.
Benieuwd welke autoverzekering bij je eerste auto past?
Het kan lastig zijn om de basisdekkingen en aanvullende verzekeringen te vergelijken. Om je te helpen heeft Univé de autocheck ontwikkeld. Met een aantal vragen krijg je een persoonlijk advies over de verzekering die het beste bij jouw auto past. Daarna kun je de premie berekenen.