Een auto kopen bij de garage
Heb je een mooie tweedehands auto gevonden bij een garage? Dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten voordat je in jouw nieuwe aanwinst naar huis kunt rijden. Denk bijvoorbeeld aan de technische staat van de auto.
Voor- en nadelen van een auto kopen bij de garage
Aan een auto kopen bij een garage zitten voordelen en nadelen. Welke? We zetten ze voor je op een rij.
Als je ervoor kiest om een occasion te kopen bij de garage, heb je deze voordelen:
De prijzen zijn lager dan bij een autodealer, omdat de auto's tweedehands zijn.
Het aanbod is diverser, omdat garages niet verbonden zijn aan één automerk.
Garages hebben een eigen werkplaats, waar ze zelf reparaties en onderhoud kunnen doen.
Je krijgt de wettelijke garantie bij het kopen van de occasion. Daarnaast kun je vaak gebruik maken van extra garanties die de garage aanbiedt.
Er zitten ook nadelen aan een auto kopen bij een garage. Namelijk:
De prijzen van de auto’s zijn vaak hoger dan bij particulieren of handelaren.
De technische staat van de auto is niet altijd bekend.
Garages hanteren soms meeneemprijzen, waardoor er ook niet valt te onderhandelen over de prijs.
Waar moet ik op letten?
Als je een occasion koopt van een garage, is er een aantal zaken dat je moet controleren voordat je de koop sluit.
Maak een proefrit
Maak altijd een proefrit als je van plan bent om een occasion te kopen. Let op hoe de auto schakelt, of de pedalen goed reageren en of je geen rare geluiden hoort als je gas geeft of stuurt. Tijdens het rijden merk je ook of alle onderdelen in goede staat zijn, zoals de stuurbekrachtiging of versnellingsbak. Je kunt het beste over allerlei soorten wegen rijden om te controleren of alles goed zit.
Vraag naar de technische staat
Ook als er tijdens de proefrit geen gekke dingen opgevallen zijn, is het goed om nog specifiek te vragen naar de technische mankementen van de auto. De verkoper is verplicht om te vertellen of er iets niet goed is aan de auto. Bovendien voldoe jij dan aan de onderzoeksplicht die je hebt als koper.
Vraag bij twijfel een aankoopkeuring aan
Als je twijfelt, kun je ervoor kiezen om een aankoopkeuring te laten doen, bijvoorbeeld door Dekra. Een expert komt dan de auto onderzoeken en stelt een technisch rapport op. De expert kan je aan de hand van dit rapport adviseren over de koop en de prijs. Je kunt ook vragen of de expert meehelpt bij de onderhandeling.
Controleer de onderhoudshistorie en de kilometerteller
Ga na of er een onderhoudsboekje aanwezig is en blader deze even door om te kijken hoe er in het verleden al gesleuteld is aan de auto. Let ook op de kilometerstand. Op de website van de RDW kun je met het kenteken checken of de kilometerstand klopt.
Controleer de garanties die je krijgt
Vraag bij de verkoper welke garanties je krijgt bij de auto. Leg de afspraken die je maakt over de garanties ook vast op papier. Zo kun je hierop terugvallen als je later toch technische problemen krijgt met je nieuwe occasion.
Check of er ruimte is om te onderhandelen
Soms hanteert een garage een meeneemprijs en kun je dus weinig onderhandelen. Je kunt in dat geval onderzoeken of je nog kunt onderhandelen op andere vlakken, zoals onderhoudspakketten. Een onderhoudspakket is een afspraak met de garage dat je maandelijks een vast bedrag betaalt voor het onderhoud van de auto.
Je nieuwe auto verzekeren bij Univé
Heb je een goede deal met de garage kunnen sluiten? Dan kun je bijna de weg op met jouw nieuwe auto. Zodra de auto op jouw naam is overgeschreven, moet je nog een passende autoverzekering afsluiten voordat je op pad kan. Weet je niet zeker welke autoverzekering bij jou en jouw nieuwe auto past? Of heb je een tweede auto gekocht en ben je benieuwd of je deze kunt verzekeren? Doe dan eens de Univé Autocheck. Hiermee kom je erachter welke verzekering en aanvullende dekkingen de beste keuzes zijn voor jou. Je ziet direct welke premie hierbij hoort.