Ga naar inhoud

Een auto uit het buitenland importeren

Als je op zoek bent naar een nieuwe auto, kan het liefde op het eerste gezicht zijn met een auto uit het buitenland. Maar later vraag je je af: wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het importeren van een auto? Als je een auto uit het buitenland wil importeren, doorloop je meer stappen dan als je een auto in Nederland koopt. Wat je moet doen en waar je op moet letten, hangt af van het land waar je een auto gaat kopen.

Waarom een auto importeren?

Auto’s die in het buitenland te koop staan, zijn vaak goedkoper dan in Nederland. Bovendien krijg je voor die prijs vaak luxere auto’s dan je in Nederland kunt kopen. Daarom kan het aantrekkelijk zijn om ook een kijkje te nemen bij buitenlandse dealers.

Ga je een auto kopen in het buitenland, dan zijn er wel een aantal zaken die je moet controleren. Check bijvoorbeeld of de kilometerstand klopt.

Uit welk land importeer je een auto?

Als je een auto importeert, kun je zoeken in verschillende landen. Je kunt kiezen voor een luxe stationwagen uit Europa. Populaire opties zijn een auto importeren uit Duitsland of een auto importeren uit België. Het kan ook zijn dat je jouw oog hebt laten vallen op een klassieker uit de Verenigde Staten. Er gelden dan andere regels.

Een auto importeren uit een EU-land

Heb je een auto gekocht in een EU-land of een EVA-land (Europese Vrijhandelsassociatie)? Bijvoorbeeld uit België? Het is nu tijd om jouw nieuwe auto naar Nederland te halen en te zorgen dat je ermee de weg op mag. Daarvoor moet je het volgende doen:

  • Regel het vervoer van jouw auto naar Nederland. Dat kan met verzekerde transport, bijvoorbeeld op een vrachtwagen. Maar je kunt ook jouw auto zelf naar Nederland rijden met een tijdelijk kenteken en minimaal een tijdelijke WA-verzekering.
  • Laat jouw nieuwe auto keuren bij de RDW.
  • Doe de BPM-aangifte.
  • Betaal de belastingaanslag na ontvangst.
  • Een week na jouw BPM-betaling ontvang je het kenteken. Nu kun je een kenteken laten maken en monteren op jouw auto.
  • Met dit kenteken kun je jouw auto nu goed verzekeren. Controleer wel of de tijdelijke verzekering automatisch afloopt of je deze zelf nog moet opzeggen.
  • Je ontvangt de aanslag voor de motorrijtuigenbelasting.

Als jouw auto nog een geldige APK-keuring heeft uit het land waar je de auto gekocht hebt, dan kan deze worden overgenomen. Een volledige APK-keuring is dus niet altijd nodig.

Per land kunnen er specifieke dingen zijn waar je rekening mee moet houden.

  • Auto importeren uit België
  • Auto importeren uit Duitsland

Je hebt een auto gekocht in een land buiten de EU/EVA. De reis van jouw nieuwe auto begint bij het transport naar Nederland. Dit gaat meestal in drie fases:

  • Het binnenlands transport, van dealer naar haven
  • De boot- of wegreis van jouw auto naar Nederland
  • Van de Nederlandse haven naar jouw woonplaats

Auto’s die niet uit de EU komen kunnen technisch anders in elkaar zitten dan Europese auto’s. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de auto geen mistlampen of zijknipperlichten heeft. Of dat de stadsverlichting niet voldoet aan de regels van de RDW. De RDW kan de auto pas goedkeuren als hij technisch voldoet aan de Nederlandse eisen.

Is de auto door de keuring gekomen? Dan kun je het stappenplan verder volgen zoals beschreven staat bij ‘Een auto importeren uit een EU-land’.

Wat zijn de kosten van het importeren van een auto?

Als je een auto importeert krijg je te maken met een aantal extra kosten die je betaalt bovenop het aankoopbedrag:

  • BPM-kosten (aanschafbelasting)
  • Kosten voor de keuring bij de RDW
  • Invoerrechten (10% van het aankoopbedrag)
  • BTW (21%)
  • Transportkosten

Wat deze kosten zijn, is afhankelijk van de auto die je koopt. Stel dat jouw nieuwe auto nog niet voldoet aan de technische eisen van Nederland. Dan kunnen er extra kosten bij komen kijken om de auto door de Nederlandse keuring te laten komen.

Een geïmporteerde auto verzekeren

Je wilt natuurlijk ook graag jouw import auto verzekeren. Hier komt best wat bij kijken. Zo moet je met een eendagskenteken jouw auto verzekeren voor de RDW-keuring. Nadat jouw auto op kenteken is gezet, kun je de verzekeringen kiezen voor jouw verdere kilometers.

Wil je vooraf al weten welke premie je bij Univé betaalt voor jouw importauto? Je kunt dit al berekenen zonder jouw kenteken te hoeven invullen.

Wil je weten welke autoverzekering bij jou past?

Het is soms lastig te bepalen welke autoverzekering en aanvullende verzekeringen passen bij jouw situatie. Bekijk daarom de onderstaande video.