Eigen risico zwangerschap
Rondom je zwangerschap krijg je veel zorg vergoed uit de basisverzekering. En voor de meeste zorg uit de basisverzekering betaal je het verplichte eigen risico. Zwangerschap is hierop een uitzondering, waardoor je voor veel directe zorg zoals kraamzorg en verloskunde geen eigen risico betaalt. Indirect komt het wel voor dat je tijdens je zwangerschap eigen risico betaalt. Denk aan bloedonderzoek of medicatie.
Basisverzekering en eigen risico zwangerschap
Voor, tijdens en na een zwangerschap heb je uiteenlopende zorg nodig die vaak uit de basisverzekering wordt vergoed. We leggen je uit met welke zorg je in welke fase in aanraking komt en wanneer je daarvoor het eigen risico betaalt.
Als je behoefte hebt aan advies rondom een zwangerschap, bijvoorbeeld vanwege bepaalde aandoeningen in de familie, kun je ook bij de huisarts terecht voor een kinderwensconsult. Voor de kosten van de huisarts geldt het eigen risico niet, dus in deze situaties ook niet. Als de huisarts extra onderzoek uit laat voeren zoals bloedonderzoek, is het eigen risico wel van toepassing.
In het voortraject van een zwangerschap kun je voor een kinderwensconsult of vruchtbaarheidsbehandeling bij een medisch specialist terecht komen. Daarvoor betaal je eigen risico. Dat geldt ook voor een vruchtwaterpunctie en vlokkentest.
Tijdens je zwangerschap bezoek je misschien een medisch specialist voor de NIPT-test, maar die valt sinds april 2023 onder het bevolkingsonderzoek. Voor behandelingen door de gynaecoloog betaal je ook eigen risico, tenzij het gaat om een bevalling die om medische redenen in het ziekenhuis plaats moet vinden.
Zodra je zwanger bent kun je de verloskundige bellen voor een afspraak. Alle verloskundige zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering maar je betaalt geen eigen risico. Ook niet voor de verloskundige zorg tijdens je bevalling. Krijg je tijdens de zwangerschap bepaalde medicijnen voorgeschreven door de verloskundige? Dan kan het wel zijn dat je daar eigen risico of eigen bijdrage voor moet betalen. De hoogte daarvan verschilt per medicijn.
Je betaalt voor de bevalling zelf nooit eigen risico. Je betaalt alleen een eigen bijdrage voor de bevalling als je die in een ziekenhuis of geboortecentrum plaatsvindt zonder medische noodzaak. Je eigen verloskundige begeleid je dan bij de bevalling, maar die zorg krijg je volledig vergoed vanuit de basisverzekering. De eigen bijdrage die je zelf moet betalen, is voor de kosten van ziekenhuis, zoals de verloskamer en het verpleegkundig personeel.
Word je bevalling terwijl je in het ziekenhuis of geboortehuis bent alsnog medisch? Dan hoef je geen eigen bijdrage meer te betalen. Bij een medische bevalling is het eigen risico ook niet van toepassing.
Na de geboorte van jullie kindje krijg je kraamzorg vergoed uit de basisverzekering. Dat kan in het ziekenhuis, geboortecentrum, kraamhotel en/of thuis zijn. Ben je in het ziekenhuis bevallen en was dat medisch noodzakelijk? Dan betaal je daar voor de kraamzorg in het ziekenhuis geen eigen risico of eigen bijdrage. Voor de kraamzorg thuis betaal je een eigen bijdrage per uur.
Eigen bijdrage zwangerschap aanvullend verzekeren?
Je kunt de eigen bijdrage voor een niet medische bevalling in het ziekenhuis en de eigen bijdrage per uur voor de kraamzorg vergoed krijgen via een aanvullende zorgverzekering. Als er sprake is van een eigen risico dan moet je dat wel zelf betalen. Dat kan je niet aanvullend meeverzekeren.