Jouw zorgverzekering in Oostenrijk
Het kan zijn dat je tijdens je vakantie in Oostenrijk ziek wordt, of gewond raakt. Dan moet je ter plekke naar een huisarts of een ziekenhuis in Oostenrijk. Je kunt hier ook rekenen op goede medische zorg, die voor het grootste deel wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Soms is het ook mogelijk om je zorgkosten via je reisverzekering vergoed te krijgen. Er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten als je zorg nodig hebt in Oostenrijk. Welke dat zijn, lees je op deze pagina.
Naar een huisarts of ziekenhuis in Oostenrijk
Ook als buitenlander kun je gewoon terecht bij een huisarts of ziekenhuis in Oostenrijk. Geen zorgen dus als je hier ziek wordt tijdens je vakantie. Bij medische problemen die niet ernstig zijn, zoals lichte hoofdpijn of buikpijn, kun je terecht bij een huisarts als dat nodig is. Ook kun je een apotheek opzoeken om medicijnen te halen, zoals pijnstillers. Een ziekenhuis, huisarts of apotheek vind je in Oostenrijk in elke stad, grotere plaats en gemeente. Als je in een klein dorpje verblijft, kan het zijn dat je naar een grotere plaats in de buurt moet reizen voor medische hulp.
Apotheken in Oostenrijk zijn wisselend ‘s nachts en in de weekenden open. Als je bij een apotheek voor een gesloten deur staat, word je met een bordje op de deur altijd verwezen naar een andere apotheek in de buurt. Zo kun je altijd snel terecht bij een apotheek in jouw omgeving als dat nodig is. Heb je met spoed medicijnen nodig? Bel dan het noodnummer voor apotheken (1455). Dit nummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Heb je klachten waar met spoed naar gekeken moet worden? Bezoek dan een arts in de buurt van je vakantieadres. Je kunt hier het beste een afspraak maken om snel geholpen te worden. Zonder afspraak kun je ook tijdens de kantooruren van de huisarts langskomen, maar dan kan er wel een wachttijd zijn. Bij ernstige klachten of noodsituaties moet je naar de dichtstbijzijnde eerste hulp gaan. Je wordt dan zo snel mogelijk geholpen.
Tip: Ben je verzekerd bij Univé? Dan kun je 24/7 rekenen op de Univé Vakantiehulp! Altijd een Nederlandse arts binnen handbereik. Voor als je twijfelt over een doktersbezoek of hulp nodig hebt bij het vinden van de dichtstbijzijnde arts. In uitzonderlijke gevallen kan een medische tolk je helpen tijden het consult met de buitenlandse arts. De medische tolk vertaalt het medisch vakjargon voor je vanuit het Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans. Zo weet je precies waar je aan toe bent.
Jouw zorgverzekering in Oostenrijk
Als je naar Oostenrijk gaat, vergoedt jouw zorgverzekering hier ook zorg die niet kan wachten tot na je vakantie. Je basisverzekering heeft namelijk een werelddekking. Dat betekent dat je in alle landen ter wereld verzekerd bent. In Oostenrijk maak je gebruik van de Europese gezondheidskaart (EHIC), waarmee je aantoont dat je verzekerd bent voor medische zorg. Daardoor gaat de rekening van je zorgkosten meestal rechtstreeks naar je zorgverzekeraar. Je vindt de EHIC op de achterkant van je (digitale) zorgpas.
Bij de vergoeding van zorgkosten in Oostenrijk gaat je zorgverzekering uit van hoeveel dezelfde zorg in Nederland kost. Krijg je in Oostenrijk een behandeling of medicijnen die duurder zijn dan een vergelijkbare behandeling of medicijnen in Nederland? Dan is het mogelijk dat je moet bijbetalen. Alleen als je een aanvullende zorgverzekering hebt afgesloten krijg je de meerkosten van de behandeling in Oostenrijk vergoed. Dit geldt ook voor de kosten van medisch noodzakelijke repatriëring terug naar Nederland, bijvoorbeeld bij een gipsvlucht.
Let op: Heb je een noodsituatie of word je erg ziek in het buitenland maar is de situatie niet levensbedreigend? Neem dan voordat je naar het ziekenhuis gaat contact op met je zorgverzekering via de Alarmcentrale Zorg. Deze kun je 24/7 bellen op dit nummer: +31 40 29 757 50.
Reisverzekering en zorgkosten in Oostenrijk
In sommige gevallen is het ook mogelijk om zorgkosten vergoed te krijgen via je reisverzekering. Dit kan alleen als je bij je reisverzekering de aanvullende dekking medische kosten hebt afgesloten. Met deze dekking krijg je medische kosten in Oostenrijk vergoed die niet onder je (aanvullende) zorgverzekering vallen. Moet je je verplichte eigen risico betalen na een behandeling in Oostenrijk? Dan kun je dat bedrag met deze reisverzekering ook vergoed krijgen.
Ga je op wintersport in Oostenrijk? Dan kan het gebeuren dat je bijvoorbeeld een val maakt tijdens het skiën en gewond raakt. Daarbij kunnen naast zorgkosten andere hoge kosten komen kijken. Hiervoor ben je alleen verzekerd als je bij je reisverzekering de aanvullende wintersportdekking hebt.
Vragen? Neem contact op
Heb je nog vragen over hoe het zit met de gezondheidszorg in Oostenrijk? Of over het vergoeden van medische kosten via je zorg- of reisverzekering? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.