Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) vergoeding
Je krijgt de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) vergoed vanuit de basisverzekering vanaf een BMI van 25. Als je geen artrose of slaapapneu hebt of een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of diabetes, moet je voor de vergoeding een BMI van 30 of hoger hebben.
Gecombineerde leefstijlinterventie basisverzekering
Voor de vergoeding van een gecombineerde leefstijlinterventie moet je een bepaald BMI hebben. Dit is je body mass index en die wordt berekend op basis van je geslacht, leeftijd, lengte en gewicht. Is je BMI hoger dan 30? Dan is er sprake van ernstig overgewicht (obesitas) en krijg je de GLI vergoed.
Vanaf een BMI van 25 is er sprake van overgewicht. In combinatie met (een verhoogd risico op) bepaalde aandoeningen of een bepaalde buikomvang, krijg je de gecombineerde leefstijlinterventie ook vergoed. Dat is het geval als je artrose of slaapapneu hebt. Ook bij een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of diabetes krijg je met een BMI van 25 of hoger de GLI vergoed. Anders moet er sprake zijn van een minimale buikomvang van 88 centimeter bij vrouwen en 102 bij mannen.
Om de GLI vergoed te krijgen, moet je één van de erkende programma’s volgen. Deze vind je in het Loket Gezond Leven van de Rijksoverheid. Er zijn meerdere zorgverleners met de registratie ‘leefstijlcoach’ bij wie je een erkend programma kunt volgen.
De vergoeding voor de gecombineerde leefstijlinterventie vanuit de basisverzekering is voor mensen vanaf 18 jaar. Vanaf 16 jaar komen kinderen soms ook in aanmerking voor de GLI voor volwassenen. De huisarts bepaalt dat. Anders valt iemand jonger dan 18 jaar met (ernstig) overgewicht onder de Ketenaanpak zorg en ondersteuning voor kinderen met overgewicht en obesitas.
De gecombineerde leefstijlinterventie is een programma met advies over voeding, beweging, gedrag en ontspanning. Sporten is daar onderdeel van en daar zijn soms kosten aan verbonden. Kosten voor het bewegen, sporten of de begeleiding daarbij worden niet vergoed vanuit de zorgverzekering.
Ondanks dat de gecombineerde leefstijlinterventie vanuit de basisverzekering wordt vergoed, betaal je geen eigen risico. Moet je gebruik maken van medicatie om af te vallen omdat de GLI (nog) niet succesvol is? Dan betaal je daar wel eigen risico voor. Afhankelijk van of je al eigen risico hebt verbruikt en een eventueel vrijwillig eigen risico, kan dit oplopen tot € 885 per jaar.
Meestal krijg je de GLI alleen volledig vergoed als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Die vind je in de zorgzoeker van je zorgverzekeraar als je zoekt op ‘gecombineerde leefstijlinterventie’ of ‘GLI’. Als je naar een niet-gecontracteerde leefstijl coach gaat krijg je waarschijnlijk minder vergoed. Een leefstijlcoach zonder registratie wordt meestal helemaal niet vergoed.
Leefstijlprogramma’s vanuit de aanvullende verzekering
Kom je niet in aanmerking voor de GLI? Dan kun je vanuit de basisverzekering een leefstijlcheck vergoed krijgen als die door de huisarts wordt uitgevoerd. Vanuit je aanvullende verzekering kun je vaak een specifieke leefstijlprogramma vergoed krijgen, die je helpt bij een gezondere leefstijl.