Ga naar inhoud

13 december 2023Ondernemen

Veilig de weg op met je bestelbus

Voor veel zzp’ers een onmisbaar bedrijfsmiddel: de bestelbus. Daarvan rijden er inmiddels meer dan een miljoen rond in Nederland. Maar een bestelbus besturen is beslist anders dan een personenauto besturen. Hoe rijd je zo veilig mogelijk?

In de coronaperiode hebben heel wat Nederlanders ontdekt dat ze goederen online kunnen bestellen en laten thuisbezorgen. Die trend is gebleven en dat heeft geleid tot een flinke toename van het aantal bedrijfsmatige bestelbussen op de weg. Veilig Verkeer Nederland (VVN) maakt zich daar zorgen over. Want bestelbusjes zijn relatief vaak betrokken bij ongevallen. Bij 1 op de 8 ongevallen met schade is een bestelwagen betrokken. En de kans op een dodelijke afloop is bij een aanrijding met een bestelbus twee keer zo groot als bij een aanrijding met een personenauto. 

Bestelbus vraagt om rustige rijstijl

Bestelauto’s vragen om een andere rijstijl dan personenauto’s. Ze hebben bijvoorbeeld meer massa waardoor de remweg langer is. Dan is het belangrijk om meer afstand te houden, rustig te rijden en te voorkomen dat je plotseling moet remmen. En omdat bestelbussen groter zijn, kunnen ze jou het zicht op het overige verkeer ontnemen. Grotere bussen hebben bovendien een dode hoek waardoor je voetgangers en fietsers voor of rechts naast de bus, niet altijd goed kunt zien. Als bestuurder van een bestelauto moet de aandacht op de weg dus nog groter zijn dan bij het besturen van een personenauto. 

Aandacht niet bij het verkeer

In een werksituatie schiet een rustige en attente rijstijl er bij de bestuurders van een bestelbus wel eens bij in. Als je bijvoorbeeld een achterstand hebt in de planning, is de verleiding groot om sneller te gaan rijden. Telefoneer je onderweg met opdrachtgevers of leveranciers om allerlei andere zaken te regelen? Die extra bezigheden leiden je af en de aandacht die je eigenlijk bij de weg moet houden, verslapt. Als zich dan een onverwachte situatie voordoet, reageer je niet snel genoeg. Ook vermoeidheid door lange werkdagen kan een rol spelen bij het ontstaan van ongevallen. Pak daarom op tijd je rust en neem voldoende pauzes. 

Te zware of instabiele lading

Je vervoert met je bestelbus goederen of gereedschap. Bereken daarom welk laadvermogen je nodig hebt. Als de bestelbus inclusief lading en inzittenden minder weegt dan 3500 kg, kun je toe met rijbewijs B. Is het totaalgewicht hoger, dan heb je rijbewijs C nodig. Wanneer je bus te zwaar beladen is, kun je een fikse boete krijgen. Verder is het belangrijk dat de lading goed is vastgezet. Een te zware of instabiele lading kan ook tot ongevallen leiden. Als je de regels overtreden hebt, is het de vraag of een verzekeraar de schade vergoedt. Dat geldt zowel voor schade aan je busje als voor schade aan de goederen of het gereedschap in de bus. 

Voorkom een ongeval met de bestelbus

  1. Oefen eerst op een rustige plek met het rijden in een bestelbus als je dat niet gewend bent. Je kunt ook een paar rijlessen in een bestelauto nemen.  
  2. Rijd Mono zodat je niet wordt afgeleid door je telefoon. Zet hem voor vertrek op 'niet storen', vliegtuigstand of focus. Er zijn ook instellingen die ervoor zorgen dat je alleen voor bepaalde personen bereikbaar bent. Is het toch nodig om met iemand contact op te nemen, parkeer de bus dan eerst. 
  3. Rijd rustig. Houd altijd voldoende afstand tot overige verkeersdeelnemers, rijd niet te snel en let op bij het nemen van bochten. Doe eens de Rij Bewust Test van Veilig Verkeer Nederland voor inzicht in je rijgedrag. 
  4. Houd rekening met de weersomstandigheden. Bij hevige regen, mist en winterse buien is het nog belangrijker om rustig te rijden en de aandacht bij de weg te houden. 
  5. Zorg voor een goede belading. Overschrijd het maximaal toegestane laadgewicht niet en zorg ervoor dat de te vervoeren goederen goed verpakt zijn. Zet alles voor het transport goed vast, zodat de lading niet in beweging kan komen. 
  6. Zorg ervoor dat je in de winterperiode op winterbanden rijdt zodat je meer grip hebt op een nat of glad wegdek. Vergeet niet om in het voorjaar tijdig deze weer in te wisselen voor zomerbanden. 

Hoe is schade verzekerd?

Hoe zit het met schadevergoedingen als je met een bestelbus een ongeval krijgt? Dat hangt af van je verzekering en de omstandigheden. Heb jij met je bestelbus schade veroorzaakt bij anderen, dan geldt je WA-verzekering. Die heb je, want die is verplicht. Misschien is de bus zelf beschadigd geraakt. In dat geval moet je een allrisk verzekering hebben waarmee die specifieke schade gedekt is. Het kan ook zijn dat de goederen of het gereedschap in de bus door het ongeval schade oplopen. Dan kun je voor een schadevergoeding in aanmerking komen met een eigen vervoerverzekering. 

Wil jij zeker weten dat zowel je bestelauto als de goederen die je vervoert of het gereedschap in het busje goed verzekerd zijn? Ga dan in gesprek met je Univé adviseur. Hij of zij bespreekt met jou welke risico’s je loopt met je bestelauto en hoe je schade kunt beperken en verzekeren.  

Deel dit bericht