Voor- en nadelen van een nieuwe of occasion werkbus
Ben je van plan om een bestelbus of werkbus te kopen? Dan heb je hiervoor verschillende mogelijkheden. Je kunt gaan voor een nieuwe werkbus, maar ook voor een tweedehands werkbus. Op deze pagina vind je er meer over het aanschaffen van een werkbus en lees je wat de voor- en nadelen van beide opties zijn.
Een occasion werkbus aanschaffen
Een tweedehands bestelauto wordt ook wel een occasion genoemd. Is jouw keuze gevallen op een occasion bedrijfswagen, zoals een tweedehands werkbus? Dan is het fijn om te weten wat de voor- en nadelen zijn. Je leest ze hieronder.
Voordelen occassion werkbus
De aanschafkosten voor een occasion werkbus zijn lager dan die van een nieuwe werkbus.
Je hebt vaak de optie om een proefrit te maken.
Een tweedehands werkbus is een duurzame keuze. Kies je namelijk voor een tweedehands bus, dan verlaag je de vraag naar nieuwe werkbussen.
Je hebt bij een occasion werkbus geen last van lange lever- en wachttijden. In de meeste gevallen is een occasion werkbus snel of direct beschikbaar.
Nadelen occassion werkbus
Er zit vaak geen garantie op een occasion werkbus.
In een occasion werkbus is al gereden. Het kan dus voorkomen dat je na het aankopen van je tweedehands werkbus sneller bij de garage staat dan dat je had gehoopt. Het is daarom belangrijk om de werkbus eerst goed te laten checken voordat je hem koopt.
Een nieuwe werkbus aanschaffen
Naast de keuze voor een tweedehands werkbus, heb je natuurlijk ook de keuze om een volledig nieuwe aan te schaffen. Hieronder geven we de voor- en nadelen van een nieuwe werkbus aan:
Voordelen nieuwe werkbus
Als je op zoek gaat naar een nieuwe werkbus, heb je de keuze uit een groot aanbod.
Je kunt een nieuwe werkbus naar eigen voorkeur laten indelen en je hebt de mogelijkheid om extra’s aan je werkbus toe te laten voegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stoelverwarming of cruisecontrol.
Je hebt met een nieuwe werkbus over het algemeen in eerste jaren minder onderhoudskosten.
Voor de meeste nieuwe werkbussen geldt dat ze milieuvriendelijker zijn dan de oudere modellen. Een nieuwe werkbus moet namelijk aan strengere emissieregels voldoen.
Nadelen nieuwe werkbus
De aanschafkosten voor een nieuwe werkbus zijn vaak hoog.
Een nieuwe auto verliest al snel zijn aankoopwaarde. Houd er dus rekening mee dat als je je nieuwe werkbus over een tijdje weer wilt gaan verkopen, je hier niet meer hetzelfde bedrag voor terugkrijgt.
BPM bedrijfsauto
Als je in Nederland een nieuwe auto koopt, betaal je hier aanschafbelasting voor. Deze belasting wordt ook wel aangeduid met de afkorting BPM. Dit staat voor ‘Belasting voor Personenauto’s en Motorrijtuigen’. Ben je ondernemer en heb je een bedrijfsauto? Dan hoef je deze belasting niet te betalen. Goed om te weten: per 1 januari 2025 verdwijnt de BPM-vrijstelling voor ondernemers. Wil je hier meer over weten? Lees dan ook de pagina: bpm bedrijfsauto 2025.
Werkbus verzekering afsluiten
Heb je een keuze gemaakt voor de aanschaf van jouw nieuwe of occasion werkbus? Dan is het tijd om een bestelautoverzekering af te sluiten. Heb je een nieuwe werkbus aangeschaft? Verzeker deze met de All Risk bestelbusverzekering tegen schade, ook als je dit zelf veroorzaakt hebt. Heb je een oudere tweedehands werkbus aangeschaft, dan kan een WA of WA+ verzekering voldoende zijn. Benieuwd naar de maandelijkse premie voor je werkbus?