TCO bedrijfsauto
Bij de aanschaf van een nieuwe bedrijfsauto is het belangrijk om te kijken naar de TCO. Dit zijn alle kosten om een auto te kopen en te gebruiken. Een bedrijfsauto kan namelijk duur in aanschaf zijn, maar wel goedkoop in gebruik. Wat houdt de TCO precies in en hoe bereken je dit? Je leest het op deze pagina.
Wat betekent TCO?
De TCO staat voor Total Cost of Ownership. Dit zijn alle kosten van een bedrijfsmiddel tijdens de levensduur. Door de TCO te berekenen, weet je precies wat je bedrijfsauto over de hele gebruiksduur kost. Van aankoop en onderhoud tot verzekeringen.
TCO berekenen bedrijfsauto
De TCO van een bedrijfsauto kan je zelf berekenen. Om de TCO van je bedrijfsauto te berekenen, neem je de volgende onderdelen mee. Nadat je deze kostenposten hebt bepaald, tel je ze allemaal op om de totale TCO van de bedrijfsauto te krijgen.
- Aanschafkosten: Op het moment dat je een bedrijfsauto koopt, zijn de aanschafkosten je eerste kostenpost.
- Afschrijving en rente: De afschrijving van je auto is de grootste kostenpost. Dit is hoeveel de auto in waarde elk jaar vermindert. Als je ervoor kiest om een bedrijfsauto te leasen, heb je ook te maken met rente.
- Onderhoud, reparatie en banden: Hoeveel kosten je aan onderhoud, reparatie en nieuwe banden kwijt bent, hangt van je rijgedrag en het type auto af. Zo heeft een elektrische auto minder onderhoud nodig dan een brandstofauto.
- Verzekeringen: Een bedrijfsautoverzekering is een belangrijk onderdeel van je autokosten. De totale kosten van de verzekering hangen af van de dekking die je kiest, het aantal schadevrije jaren dat je hebt, het gewicht van de auto en je leeftijd en woonplaats.
- Motorrijtuigenbelasting: De motorrijtuigenbelasting, ook wel wegenbelasting genoemd, wordt bepaald door het gewicht, de brandstof en de CO2-uitstoot van je auto. Hoe zuiniger de auto, hoe minder motorrijtuigenbelasting je betaalt.
- Brandstof- en energiekosten: Welke brandstof je tankt, of als je je auto elektrisch oplaadt, heeft een grote invloed op je totale kosten.
Brandstofauto vs. elektrische auto: wat is goedkoper?
Elektrische bedrijfsauto’s zijn vaak duurder in aanschaf dan auto’s op benzine of diesel. Wel ben je met elektrische bedrijfsauto's minder kwijt aan onderhoud, brandstof en belasting. Als je kijkt naar het totale kostenplaatje, ligt de TCO van elektrische auto’s lager dan die van brandstofauto’s. Dit betekent dat de elektrische bedrijfsauto’s op langere termijn goedkoper zijn dan vergelijkbare brandstofmodellen.
Je bedrijfsauto goed verzekerd bij Univé
Een bedrijfsautoverzekering is een belangrijk onderdeel van de TCO. Wat de totale kosten voor je bedrijfsautoverzekering worden, hangt onder andere af van de dekking die je kiest. Je bent wettelijk verplicht om minimaal een WA-bedrijfsautoverzekering af te sluiten. Wil je een uitgebreidere verzekering? Kies dan voor WA+ of All Risk.