Ga naar inhoud

Hoe wordt de dagwaarde van mijn bedrijfsauto bepaald?

Wat bepaalt eigenlijk de dagwaarde van jouw bedrijfsauto? En waarom is het belangrijk om deze waarde te weten? In dit artikel gaan we dieper in op de dagwaarde van bedrijfsauto’s en kijken we naar de factoren die de hoogte van de dagwaarde kunnen beïnvloeden. Benieuwd hoe je zelf de dagwaarde kunt bepalen? Lees alles over de dagwaarde van je bedrijfsauto in dit artikel.

Wat is dagwaarde?

De dagwaarde van een bedrijfsauto verwijst naar de geschatte waarde van het voertuig op de specifieke dag. Deze dagwaarde wordt vaak gebruikt door verzekeringen, voor belastingdoeleinden, of bij de aan- of verkoop van een bedrijfsauto. De hoogte van de dagwaarde is afhankelijk van verschillende factoren zoals bouwjaar, kilometerstand en de staat van de bedrijfsauto op die dag.

Hoe wordt de dagwaarde bepaald?

Er zijn verschillende manieren op de dagwaarde van je bedrijfsauto te bepalen. Denk aan het laten taxeren van de bedrijfsauto door een taxateur of door gebruik te maken van online rekentools. Ook bij het inruilen of verkopen bij een garage of dealer zal er een dagwaarde worden berekend. In sommige gevallen komt het ook voor dat een verzekeringsmaatschappij de dagwaarde bepaalt, zoals bij schade of diefstal. De hoogte van de dagwaarde van je bedrijfsauto is vervolgens afhankelijk van verschillende factoren. Enkele belangrijke factoren die worden meegenomen in het bepalen van de dagwaarde zijn:

  • Merk, model en type: het merk, model en type van de bedrijfsauto heeft invloed op de dagwaarde. Sommige merken of modellen behouden een betere waarde dan anderen.
  • Bouwjaar: ook het bouwjaar is een belangrijke factor voor het bepalen van de dagwaarde. Nieuwere bedrijfsauto’s hebben over het algemeen een hogere dagwaarde dan oudere bedrijfsauto’s
  • Kilometerstand: de kilometerstand van een bedrijfsauto geeft aan hoeveel deze heeft gereden. Over het algemeen geldt de regel dat een lagere kilometerstand leidt tot een hogere dagwaarde.
  • Staat van de auto: de algemene staat van de bedrijfsauto speelt ook een rol bij het bepalen van de dagwaarde. Hierbij wordt gekeken naar zowel de technische conditie en het uiterlijk van de bedrijfsauto. Schade, slijtage en benodigde reparaties kunnen invloed hebben op de dagwaarde.
  • Onderhoudsgeschiedenis: bedrijfsauto's die goed worden onderhouden, worden over het algemeen als waardevoller beschouwd, vooral wanneer de onderhoudsgeschiedenis gedocumenteerd is.
  • Extra’s: heeft je bedrijfsauto extra functies en uitrusting, zoals navigatiesystemen, veiligheidssystemen of lederen bekleding, dan kan dit de dagwaarde ook verhogen.
  • De markt: ook de markt heeft invloed op de dagwaarde van een bedrijfsauto. Op sommige momenten zijn bepaalde modellen populairder, waardoor de dagwaarde ook weer stijgt.
  • De economie: ook de economie heeft invloed op de dagwaarde. Gaat het economisch slecht, dan kan de vraag naar (tweedehands) bedrijfsauto’s afnemen, wat de dagwaarde kan beïnvloeden.

Waarom is de dagwaarde van je bedrijfsauto belangrijk

De dagwaarde van een voertuig is op verschillende momenten belangrijk. Wil je bijvoorbeeld je bedrijfsauto verkopen of inruilen, dan zal de dealer een inschatting maken van de waarde van jouw bedrijfsauto. Aan de hand van de dagwaarde kan de dealer de verkoopprijs of de inruilprijs bepalen. Maar ook bij de aankoop van een tweedehands bedrijfsauto kan de dagwaarde belangrijk zijn. Je wilt natuurlijk niet teveel betalen voor een nieuwe bedrijfsauto, dus kan het interessant zijn om de dagwaarde te bekijken.

Ook bij schade, diefstal of total loss kan de dagwaarde van de bedrijfsauto belangrijk zijn. Bij het vaststellen van schade onder de bedrijfsautoverzekering bepaalt de verzekeraar in eerste instantie de dagwaarde om vervolgens te beslissen welke kosten worden vergoed.

Het verschil tussen dagwaarde en vervangingswaarde

Dagwaarde en vervangingswaarde zijn beide termen die je je regelmatig tegenkomt. Maar wat nu precies het verschil tussen de dagwaarde en de vervangingswaarde? De dagwaarde is, zoals we al noemden, de waarde op een specifieke dag, rekening houdend met factoren zoals merk, bouwjaar en staat. De vervangingswaarde is het bedrag dat nodig is om een vergelijkbare bedrijfsauto te kunnen aanschaffen in geval van bijvoorbeeld diefstal of total loss en houdt geen rekening met factoren zoals slijtage. Vooral de vervangingswaarde wordt vaak door verzekeraars gebruikt.

Dagwaarde berekenen bedrijfsauto

Ben je benieuwd naar de dagwaarde van je bedrijfsauto? Er zijn verschillende manieren om zelf een grove inschatting te maken van de dagwaarde. Zo heb je online verschillende tools die de dagwaarde kunnen berekenen. Vaak kan dit al aan de hand van het kenteken. Maar, de vraag is natuurlijk hoe nauwkeurig dit precies is, aangezien de tool geen rekening houdt met de kilometerstand of de daadwerkelijke staat van de auto. Verder kun je zelf een marktvergelijking doen door te kijken wat de dagwaarde is van vergelijkbare voertuigen. Wil je een nauwkeurige dagwaardeberekening? Dan is het verstandig om dit te doen bij een taxateur.