Ga naar inhoud

Bestelautoverzekering

Voorkom schade door overbeladen van je bestelauto

Het overbeladen van bedrijfsauto’s zoals bestelauto’s en vrachtwagens komt vaak voor. Het is zelfs een veelvoorkomend probleem in de transport- en logistieke sector. Hoewel het verleidelijk is om je bedrijfsauto zo vol mogelijk te laden om tijd en geld te besparen, is dat geen goed idee. Overbeladen van je bedrijfsauto brengt een aantal risico’s met zich mee. Hieronder lees je welke risico’s er zijn en hoe je overbeladen kunt voorkomen.

Pakketjes inladen in bestelauto

Risico’s van overbeladen bestelauto

Als ondernemer wil je zo efficiënt mogelijk je bestelauto gebruiken. Kans is dat je zoveel mogelijk goederen en gereedschappen in één keer in je bus laadt. Het is alleen belangrijk om rekening te houden met het maximale laadgewicht van je bestelbus. Voor elke bus, of je nu een Mercedes Sprinter of Volkswagen Crafter hebt, is een maximaal laadvermogen bepaald. Het overladen van je bestelbus brengt dan ook een aantal risico’s met zich mee.

Een overbeladen bestelauto heeft een langere remweg. Hoe zwaarder het voertuig, hoe langer de remweg. Een langere remweg kan de kans op een ongeval vergroten. Daarnaast beïnvloedt het overbeladen ook de stabiliteit negatief. Hierdoor neemt het risico op kantelen toe, vooral bij bochten of onverwachtse bewegingen.

Niet alleen de veiligheid wordt verminderd, maar ook je bestelbus krijg het zwaarder te verduren. Te zware ladingen veroorzaken slijtage van de banden, wat kan leiden tot klapbanden. Maar ook de ophanging en vering van de bestelbus zijn ontworpen tot een maximale belasting. Overschrijd je deze belasting, dan kunnen deze sneller slijten of zelfs stuk gaan tijdens het rijden. Ook wordt de motor en transmissie zwaarder belast dan eigenlijk de bedoeling is. Dit kan leiden tot oververhitting en snellere slijtage.

Het overbeladen van je bestelbus is wettelijk verboden. Je bent verplicht om je te houden aan het maximale laadvermogen van je bestelauto. Overtreed je het maximale laadvermogen? Dan kan dit leiden tot boetes of problemen met je verzekeraar bij schade.

Tips om overbeladen van je bestelauto te voorkomen

Het overbeladen van je bestelauto brengt risico’s met zich mee. Om te voorkomen dat je in het vervolg je bestelbus te vollaadt, geven we een aantal tips om dit te voorkomen.

Zorg dat je het maximale laadvermogen weet

Om te voorkomen dat je het maximale laadvermogen overschrijdt, is het handig om te weten wat dit maximale laadvermogen precies is. In ons artikel: laadvermogen van een bestelwagen, lees je hier alles over.

Weeg de lading die je wilt vervoeren

Maak gebruik van weegschalen om het gewicht van de lading te controleren voordat je gaat rijden. Zo voorkom je dat je per ongeluk te zwaar beladen bent.

Maak gebruik van een onboard-weegsysteem

Tegenwoordig bestaan er ook onboard-weegsystemen. Met dit controlesysteem ontvang je real-time informatie van de belading van je bestelauto. Hiermee kun je direct controleren of je binnen de veilige grenzen blijft.

Verdeel de lading gelijkmatig

Zorg ervoor dat de lading gelijkmatig over de bestelbus wordt verdeeld. Dit zorgt er niet alleen voor dat de bus stabiel blijft, maar voorkomt ook dat assen en banden te zwaar belast worden. Zet ook de lading goed vast om schuiven tijdens het rijden te voorkomen.

Controleer de bandenspanning

Controleer de bandenspanning van je bestelauto, zeker wanneer je de bus vollaadt. Goed opgepompte banden zijn belangrijk voor veiligheid en het voorkomen van onnodige slijtage.

Opleiden van medewerkers

Heb je meerdere medewerkers in dienst die verantwoordelijk zijn voor het laden van de bestelbussen? Zorg dat alle medewerkers zijn opgeleid in het veilig laden van voertuigen en de risico’s van overbeladen.

Verzekering en overbeladen bestelauto

Gebeurt er een ongeluk of ontstaat er schade terwijl jouw bedrijfsauto is overbeladen? Dan ben je bij de meeste verzekeraars niet verzekerd. Het is wettelijk verboden om het laadvermogen van je bedrijfsauto te overschrijden.

Voldoe je aan de wet, en wil je je bedrijfsauto verzekeren? Kies dan voor de bedrijfsautoverzekering van Univé. Ook je eigen spullen en goederen in je bedrijfsauto goed verzekerd hebben bij schade en diefstal? Sluit dan ook de Eigen vervoerverzekering af. Hiermee zijn je spullen dag en nacht verzekerd

Sluit de bestelautoverzekering af 

of sluit de Eigen vervoerverzekering af