Verplichten en regels aanhangwagen
Bij het gebruik van een aanhangwagen in Nederland gelden verschillende regels en verplichtingen. Hieronder vallen bijvoorbeeld de maximale afmetingen van de aanhanger en de lading, net als de verplichte verlichting. Daarnaast zijn er voorschriften voor de losbreekreminrichting en het juiste rijbewijs voor het trekken van een aanhanger
Rijbewijs aanhangwagen regels
Voor het trekken van een aanhanger gelden specifieke rijbewijsregels. Met een standaard B-rijbewijs mag de totale massa van de auto en aanhanger samen niet boven de 3.500 kg uitkomen. Voor zwaardere combinaties is een BE-rijbewijs nodig, terwijl in sommige gevallen een B+ (code 96) rijbewijs volstaat tot een totaalgewicht van 4.250 kg. Controleer vooraf welk rijbewijs vereist is voor jouw situatie. Lees ons artikel Aanhangwagen rijbewijs voor meer informatie.
Regels afmetingen aanhangwagen
In Nederland gelden verschillende regels met betrekking tot de afmetingen van een aanhangwagen, zoals de maximale breedte en lengte.
Maximale breedte van de aanhangwagen:
- Op een verharde weg is de maximale breedte 2,55 meter.
- Op onverharde wegen geldt een maximum van 2,20 meter.
Maximale lengte van de aanhangwagen:
- De totale lengte van de auto plus aanhangwagen mag maximaal 18,75 meter zijn.
- Een oplegger of middenasaanhangwagen mag maximaal 12 meter lang zijn.
Regels uitstekende lading aanhangwagen
Er gelden ook regels voor uitstekende lading bij een aanhangwagen. Aan de zijkanten mag de lading niet buiten de maximale breedte van de aanhanger uitsteken. Dit betekent dat de lading niet breder mag zijn dan 2,20 meter op onverharde wegen of 2,55 meter op verharde wegen. Aan de achterkant van de aanhangwagen mag de lading maximaal 1 meter uitsteken zonder markering en tot 5 meter met een markeringsbord. Dit wordt gemeten vanaf de achteras. Aan de voorkant van de aanhangwagen mag de lading nooit uitsteken voorbij het trekkende voertuig.
Verplichte losbreekreminrichting aanhangwagen
Een aanhangwagen met een toegestane maximummassa van meer dan 1.500 kg tot en met 3.500 kg moet verplicht een losbreekreminrichting hebben. Dit systeem zorgt ervoor dat de aanhanger zelfstandig remt en tot stilstand komt als deze losraakt van het trekkende voertuig. Voor lichtere aanhangers volstaat een hulpkoppeling, die voorkomt dat de aanhanger volledig losraakt
Regels verlichting aanhangwagen
Een aanhangwagen moet voorzien zijn van werkende rode achterlichten, remlichten, reflectoren, richtingaanwijzers en kentekenplaatverlichting. Bij een breedte vanaf 1,60 meter is een mistachterlicht verplicht. Voor aanhangers breder dan 2,10 meter zijn markeringslichten aan de voorzijde vereist. Daarnaast moeten aanhangers langer dan 6 meter voorzien zijn van zijmarkeringslichten. Uitstekende lading moet altijd goed gemarkeerd of verlicht zijn.
Regels aanhangwagen verzekeren
In Nederland is het niet verplicht om je aanhangwagen te verzekeren. Wanneer de aanhangwagen gekoppeld is aan het trekkende voertuig, valt deze automatisch onder de WA-verzekering van dat voertuig. Dit betekent dat schade aan anderen en andermans eigendommen door de aanhanger gedekt is.
Schade aan anderen die ontstaat door een losgekoppelde aanhangwagen kan worden gedekt door een aansprakelijkheidsverzekering (AVB of AVP). Schade aan je eigen aanhangwagen kun je verzekeren met een aanhangwagenverzekering, zowel zakelijk als particulier. Schade of diefstal van goederen in je aanhangwagen verzeker je met een Eigen vervoerverzekering.