Ga naar inhoud

Lekkage van je cv-ketel en je verzekering

Schade door lekkage van de cv-installatie is meestal verzekerd via je woonverzekering. Dan geldt wel de voorwaarde dat je regelmatig onderhoud aan je cv-ketel hebt laten uitvoeren.  

Bekijk woonverzekering

Welke verzekering heb je nodig bij lekkage van de cv-ketel? 

Als je schade hebt omdat je ketel lekt, heb je een woonverzekering nodig om schade te kunnen claimen. Is er waterschade ontstaan aan de vaste delen van je huis? Dan heb je een opstalverzekering nodig. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld het plafond of de muren. Is je cv-ketel gaan lekken en heb je nu schade aan bijvoorbeeld kleding of meubels? Dit is verzekerd met een inboedelverzekering. Let op: slijtage en veroudering van je cv-ketel is niet verzekerd. Let op: schade door water uit de vulslangen is niet verzekerd. 

Lekkage aan je cv-ketel: hoe dan? 

Een lekkage van je cv-ketel is dubbel vervelend. De verwarming kan uitvallen en daarnaast kan er waterschade ontstaan. Het is dus belangrijk om een lekkage snel te repareren. Maar hoe weet je wat er precies lekt aan de cv-ketel, en hoe kun je lekkage voorkomen? 

Soorten lekkage aan je cv-ketel 

Een cv-installatie bestaat uit verschillende onderdelen die kunnen gaan lekken. Om een lek op te sporen is het dus handig om te weten waar je naar moet zoeken. In veel gevallen gaat het om één van de volgende soorten lekkages. 

De cv-ketel lekt aan de onderkant 

Bij een lek aan de onderkant van de cv-ketel is er meestal sprake van een kapotte ontluchter. Vaak zie je dan ook wat aanslag op of rond de ontluchter. Het ontluchtingsventiel zit hoog op de cv-ketel. Bijvoorbeeld aan de zij- of bovenkant.  

De cv-ketel lekt condenswater 

Wanneer de druk in de cv-ketel te hoog wordt, laat het overstortventiel wat condenswater afvoeren. Bij een kapot overstortventiel gaat de cv-ketel condenswater lekken. Het ventiel zal gerepareerd moeten worden.  

Lekkage aan de warmtewisselaar van de cv-ketel 

De warmtewisselaar is een belangrijk onderdeel voor het verwarmen van water in de cv-installatie. Vooral bij oudere installaties kan deze nog wel eens gaan lekken. 

Wat te doen bij lekkage aan je cv-ketel 

Is de lekkage zo erg dat er vochtige plekken ontstaan? Dan moet er zo snel mogelijk een erkend cv-installateur naar kijken. Die kan de lekkage precies opsporen en voor je repareren. 

Zie je geen lekkage, maar valt de druk van de cv-ketel wel steeds weg? Dan kan de lekkage zich bevinden op een plek die je niet goed kunt zien. Voordat je een monteur laat langskomen, kun je eerst zelf de cv-ketel bijvullen. Is de druk van de cv-ketel na een paar dagen weer onder de 1,5 bar? Dan is er waarschijnlijk sprake van een lekkage. Je kunt het beste een professional naar de installatie en de lekkage laten kijken. 

Lekkage voorkomen 

De beste manier om lekkage aan jouw cv-ketel te voorkomen is het uitvoeren van regelmatig onderhoud. Laat je cv onderhouden door een erkend installateur, het liefst elke twee jaar. Een lekkage helemaal voorkomen kan helaas niet. Maar met regelmatig onderhoud is die kans wel een stuk kleiner. 

Lekkage van je cv-ketel melden bij Univé

Heb je schade door lekkage van je cv-ketel? Meld dit dan zo snel mogelijk bij je verzekering. Bij Univé kun je waterschade door lekkage bij je cv-ketel op verschillende manieren melden. 

  • Bel ons spoednummer (24/7 bereikbaar) 

Heb je hulp nodig bij een noodgeval? Bel dan met 0592 348 112. De medewerkers van de Univé Alarmcentrale zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Gebruik dit nummer bij een calamiteit of enorme schade. Deze kun je niet online melden.  

  • Meld je schade online  

Je kunt 24 uur per dag eenvoudig online je schade melden via Mijn Univé. Je beantwoordt daarbij een paar vragen en verstuurt online je gegevens naar ons. 

  • Schade melden via de Univé App 

Heb je de Univé App? Meld jouw schade dan direct via de app. 

  • Persoonlijk contact met een medewerker 

Bekijk al onze contactgegevens of kom langs bij een Univé-winkel bij jou in de buurt.